km5_ikon_jotekonysag
2014-05-10
közösség

Airsoft GYIK

Az airsoft egy barátságos, becsületes és erőszakmentes stratégiai-taktikai csapatjáték, amit hobbiból űznek, katonai külsőségek között. 

fun

Mi az Airsoft?

A szó jelentése műanyag gömblövedéket kilövő, alacsony energiájú légfegyverekre, és a velük űzött csapatjátékra utal. A“BB” gömblövedékek nem hagynak festéknyomot. Teljesítményük tipikusan 0.5-3.3 Joule, ezért meg sem közelítik a szabadon tartható légfegyverekre előírt 7.5 J, vagy a festéklövő-fegyverekre érvényes 15 J korlátot.

hehe

Fájni fog, ha meglőnek?

Az esetek nagy részében a ruházat felfogja a lövést, sőt előfordul, hogy nem is érzed.Ezért más nem is lehet biztos abban, hogy eltalált-e. A fejedet és a nyakadat érdemes védeni, mert ott nagy valószínűséggel fájni fog a találat. Főleg közelről leadott lövések, vagy a csupasz bőrfelületet ért találatok esetén – hogy a golyó kis piros pöttyöt hagy a bőrön, de ez pár nap alatt elmúlik.

Akkor meg mi fog fájni?

Kisebb horzsolások, karcolások előfordulnak a bozótban való kúszás miatt, de ezt általában már csak otthon veszed észre. Ha nem véded a fejed és valaki véletlenül eltalálja közelről…

Mire figyeljek?

A játék teljes területén és annak időtartama alatt a szem védelme az elsődleges, ezért kötelező minimum egy speciális védőszemüveg. Legbiztosabb a maszk használata, hogy védjük az állat és a szájat, ne spóroljuk le. Érdemes a fejet sapkával, a nyakat sállal védeni.

masks

Mit tartalmaz a felszerelés?

A felszerelés tartalmazza a maszkot (esetleg szemüveget aki bevállalósabb) a fegyvert aksival, tárat, igény szerint egy védő mellényt, karszalagot (hogy tudjuk ki kivel van).

Milyen öltözékben jöjjek?

Nem a katonai feeling miatt kell a terepszínű öltözet, hanem, hogy lehető legjobban el tudj bújni és álcázni tudd magad a pályán. Mindenképpen sötétebb színekbe öltözz, mert a sivatagi terepszínű világítani fog. Barna, zöld vagy fekete lesz a legoptimálisabb, ha nincs oliva vagy terepszínű ruházatod. Fölösleges emiatt költségekbe verni magad, hogy airsoftos ruhát vegyél. Egy használt terepruha – zubbony és nadrág együtt – párezer forinttól indul, míg egy vadiúj szettet 8-10 ezer Ft-ért meg lehet kapni. Egy sima edzőcipő nem tartja meg a bokát, viszont egy bakancs igen. Erősen ajánlott valamilyen kesztyű, sapka és sál használata. Elsősorban a tüskék, törött üveg, romok, eltévedt lövedékek és más hasonló veszélyforrás ellen védenek.

felszer

Mit hozzak még magammal?

Hogy tudd tárolni a lövedékeidet (BB) üdítős flakont, zárható tasakot hozz. Innivaló megléte úgyszintén fontos, minimum 1-2 liter üdítőt, vizet érdemes hoznod. Nagyon ajánlott a kullancs- és szúnyogriasztó is.

Milyen a hangulatú a játék?

Nem egyének, hanem csapatok küzdenek egymás ellen, szorosan összedolgozva. Emellett – mivel a találat megadása az eltalált fél dolga – a becsületesség nagyon fontos a játékban. Ha nem adjod meg a találatokat, ezzel a többiek játékát is elronthatod. Itt a csapatjáték és a jókedv a lényeg, nem pedig a harciasság. Baráti, bajtársias hangulat uralkodik, még az ellenfelek sem egymás ellenségei, hanem együtt játszó játékosok.

fun-meter-multicam

Milyen az airsoft fegyver?

Az airsoft fegyver légfegyvernek minősül. A hadi fegyverek hasonmásai, de anyagában (gyakran műanyag), és működésében nagyon távol áll azoktól. Apró műanyag golyókat lő 30-50 méterre, de általában csak a felszerelésen koppannak. A fegyver nem engedélyköteles, és felnőtt felügyeletével fiatalok is használhatják. Ereje töredéke egy hagyományos légfegyvernek, pláne egy paintball fegyvernek. Az airsoft fegyverek lövedéke egy közel 6 mm átmérőjű könnyű műanyag (vagy biológiailag lebomló) golyó. Az airsoftos BB-k különböző tömegűek lehetnek 0,12 grammtól tipikusan 0,43 grammig.

gunss

Milyen terepen használják?

Az airsoft-fegyverekkel leginkább erdős-cserjés, átszegdelt terepen, beépített területeken – épületek között és épületeken belül játszani.

bozót

Mennyi lövedékre (BB) lesz szükségem?

Az egyéni játékstílustól is függ, hogy ki mennyire veti bele magát a tűzharcba, vagy inkább meglapul, rejtőzködik, vagy a harcmezőtől távol marad. Átlagosan 500 BB a szükséglet, ha valaki nagyon Rambó akar lenni, akkor több :)

images (4)

Airsoftosok Nyilatkozata

“Az airsoft játékosok nem képviselnek semmilyen katonai vagy félkatonai szervezetet, politikai, vallási vagy etnikai csoportot. Az airsoft a paintballhoz hasonló biztonságos, erőszakmentes stratégiai-taktikai játék, melyet törvénytisztelő állampolgárok százezrei űznek világszerte. Az airsoft nem kívánja a háborút, a fegyveres konfliktusokat dicsőíteni, nem a valóságot szimulálja – csupán egy játék. Az airsofteszközök olyan országokban is szabadon birtokolhatók, ahol a legszigorúbb szabályozás alá esik a fegyvertartás.” MASZ 2010

29500776

Airsoft története

Az airsoft története a 70-es évek végén, a 80as évek elején Japánban kezdődött. Ott a nagyon szigorú fegyvertartási szabályok miatt az állampolgárok nem tarthattak fegyvereket. Később Hong Kongba és Kínába is eljutott. Ázsiában nagy népszerűségnek örvend. Az airsoft fegyverek kinézete megegyezik az eredeti fegyverekével. Azoknak pontos másolatai, sokszor még a súlyuk is hasonló. A gyártók már nemcsak a modellek élethű megjelenítésére törekedtek, de a valós ballisztikai jellemzőkhöz hasonló elvű működésben is komoly előrelépéseket tettek. Az airsoft-fegyverek lőtávolságuk ismeretében jól alkalmazhatók a harcászati és békefenntartó kiképzésben, ahol a kis távolságokon belüli fegyverhasználat a jellemző.

war