km5_ikon_teljes_onvedelem
2014-03-28
Áldozatvédelem

Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület bemutatása

Kik ők és mivel foglalkoznak?

Tapasztaltuk, hogy mi a megelőzésben tudunk segíteni, de az áldozattá válás utáni esetekre nincs elegendő hatásos eszközünk, sőt a hatósági ügyintézés nehézségeivel magunk is szembesültünk. Egy ideje keressük partnerünket, aki átlátja a rendszert és gyakorlattal rendelkezik az áldozatsegítésben is és meg is találtuk a Fehér Gyűrű Egyesületben.

A szervezet az ország legrégebb óta működő áldozatvédelemmel foglalkozó intézménye, mely kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik: állami szervek, civil szervezetek és külföldi tagszervezetek szerepelnek az együttműködő partnereik között.

feher_gyuru_szeles

A Fehér Gyűrű országos illetőséggel az érdekképviselet mellett, minden rászoruló áldozatának – valamennyi bűncselekmény típus esetén – segítséget nyújt, mely sem tagsághoz, sem egyéb kötelezettséghez nem kötődik. AZ EU előírásoknak megfelelő bűnmegelőzési és áldozatvédelmi szolgáltatásokat nyújt a hazánkba látogató turistáknak is. A Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület közvetlenül az áldozatokkal veszi fel a kapcsolatot, egyúttal szükség szerint pszichológiai, jogi és anyagi segítséget is nyújtva.

Együttműködésünk céljai

A Fehér Gyűrűvel több területen szeretnénk együttműködni, többek között az áldozattá válás megelőzésében. Az edzéseken gyakorlati tudását szeretnénk kiegészíteni,  jogi és kriminológiai ismeretekkel, továbbá tippekkel. Fehér Gyűrű szakemberei több tudományterületről érkeztek, így átfogó és hasznos ismereteket tudnak átadni.

victim_support_mugging

Az áldozatsegítés terén az Egyesület saját hatáskörén belül támogatást tud nyújtani:

  • díjtalan mediáció
  • díjtalan pszichológusi segítségnyújtás
  • a szorult helyzetben lévőknek indokolt esetben anyagi támogatás (rendőrségi feljelentéshez kötött)

Az Egyesület számokban

A Fehér Gyűrű 22 éve alakult, és 20 éve tagja az Európai Áldozatvédő Szervezetnek (Victim Support Eorope, VSE). Elsőnek alakult a kelet-európai országok közül és elsőként kapott meghívást az európai  szervezetbe, ahol a végrehajtó bizottságnak is tagja több cikluson keresztül. A rendőrséggel szorosan együtt működve, közel 25 éve foglakozik bűnmegelőzéssel és áldozatvédelemmel.

Több, mint hatezren fordultak hozzájuk, akik bűncselekmény áldozataiként kerültek szorult anyagi helyzetbe, számukra az egyesület több mint 191 millió forint értékben adott segélyt.

images (1)

Eddigi működése alatt több, mint 43.700-an keresték fel az irodáikat, a díjtalan jogsegélyszolgálatot több, mint 23.400-en vették igénybe.

Az Egyesület korábban többek között már segített a vörös iszap-károsultakon, a móri bankrablás áldozatainak is.