km5_ikon_eu
2013-10-21
Tények-Tévhitek

Hogyan növeld az ütéseid, rúgásaid erejét?

Sokan szokták kérni, hogy ajánljak kiegészítő, erősítő módszereket az edzések mellé. Általában az ütések, rúgások erejének növelése a cél. “Szerinted az xy módszertől majd erősebben ütök?”. Ilyenkor kicsit rossz érzésem van, mert nem azt a választ szoktam adni, amit vár a kérdező.

Először is nincs csodaszer. Ez nem egy pirula, amit beveszel és holnapra majd 1 kézzel nyomod a fekvőtámaszt és átütöd a falat. Másodszor, amíg 10 fekvőtámaszt nem tudsz szabályosan lenyomni, felesleges bármilyen eszközhöz, módszerhez nyúlnod, mert csak lesérülsz, vagy ami még rosszabb krónikus betegséget okozol magadnak pl. egy jó kis gerincsérvet.

Egy olyan gépet akarsz tuningolni, aminek a gyári adottságait sem használod ki rendesen. Sőt, azzal a géppel problémák vannak. Gondolj csak bele. Van egy átlagos autód. Itt-ott kicsit lazák a csavarok, de azért elvisz mindenhova. Majd ebbe az autóba anélkül, hogy megerősítetted volna a vázát belepakolsz nitró meghajtást. Elindulsz, tövig nyomod a gáz, ráadod a nitrót és az autó szó szerint darabjaira hullik, mert nem volt felkészítve.

Megvenni a legújabb csodamódszer könyvet, elolvasni és abból néha csinálgatni valamit a könnyebbik út. Ez ennél sokkal összetettebb. Ha szeretnél, erőset ütni először tanulj meg jól ütni. Ennek egyetlen útja van, a rendszeres gyakorlás. Ezzel párhuzamosan, lehet (és szükséges is) erősíteni a testedet, de megfelelő alapossággal és fokozatossággal. Ha nem megy a 10 szabályos fekvő, akkor ne az egykezest kezd el gyakorolni.

Mindig törekedj arra, hogy a tested egyensúlyban maradjon. És itt most az izmok egyensúlyára gondolok. Ami azt jelenti, hogy az izmaid megfelelő nyújtottsági állapotban vannak. Nem túl rövidek és nem túl hosszúak. Ha ez nincs meg akkor aztán fegyencedzhetsz meg amit akarsz csak a vergődés és a sérülés lesz a vége.

Mert, hogy most jön az a tény, hogy hiába hiszed, sajnos nagyon nincs egyensúlyban a tested. Honnan tudom? Látom. Látom az edzésen, amikor nem tudod a kinyújtott lábadat a másik köldökéig felemelni. Vagy amikor guggolás címén a tojógalamb pozíciót veszed fel, mert olyan merev a csípőd, hogy nem tudod magad rendesen lesüllyeszteni. Vagy ha igen, akkor meg felborulsz, mert a bokád is merev. És akkor is, amikor előre kéne hajolnod a nyújtott lábadhoz és a kérdőjel a hátadhoz képest egy szép egyenes vonal.

Egyébként ez nem a te hibád. Ahogy a közhely is mondja az életmódunk az, ami miatt droidok vagyunk.

Összefoglalva, a gép (tested) nagyon nem áll készen arra, hogy tuningold. Először érd el azt, hogy az alapfunkciók jól működjenek. Nem hinnéd, de a tested a gyári állapotában is nagyon erős és sok mindenre képes. És amihez mi használjuk arra tökéletesen elég is lenne. De nem tudod kihozni belőle a maximumot, mert az izmaid nincsenek az optimális állapotukban. Ennek az eléréséhez elengedhetetlen a rendszeres és megfelelő nyújtás. Tetszik vagy sem, ez a nagy büdös valóság. Szükséges elem ahhoz, hogy egészséges legyél. Az egészséges test erős. A beteg gyenge. Mindegy mekkora izomtömeg van rajta.

A cikk megírásában szakmai segítségem Bedecs Viktória volt. Viki a SOTE-n végzett gyógytornászként és nem mellesleg Krav Maga gyakorló csapattársunk is. Itt csak a felszínt kapargattuk, de megkértem és Viki írt egy nagyon jó cikket nekünk a nyújtás jelentőségéről és arról, hogyan csináld jól, hatékonyan. A végén rögtön gyakorlati tanácsokat kapsz a hamstringek otthoni, egyszerű nyújtásához, ami a jó rúgásokhoz nélkülözhetetlen (nem utolsó sorban). A cikket holnaptól olvashatod a blogon.