KM5 Gyerek tréning GYIK

Az alábbiakban a hozzánk érkező kérdésekre válaszoltunk.

Reméljük, hogy a válaszok segítenek képet formálni a tréningről. 

GYIK-copy2

Miért kezdtük el a Gyerek önvédelmi tréning tartását?

A hozzánk járó szülők tanítgatták és most is tanítják a gyermekeket és úgy látták, hogy ezen felül jó lenne rendszeresebb gyakorláson is részt venni, így kezdtünk el a részükre gyerek tréningeket tartani.

Miért szeretünk gyerekekkel foglalkozni?

Sokat lehet a gyermekektől tanulni:

  • A gyerekek számára a jelen számít. Így ők 100%-ig részt vesznek a tréningen.
  • A gyerekek tudnak egyszerre „komolyak” és játékosak lenni, így sokkal gyorsabban tanulnak.
  • Azt mondják, amit gondolnak, őszinték és képesek nemet mondani.
  • Nem tetetik azt, hogy értenek valamit, hanem inkább kérdeznek.
  • Képesek kitartóan ismételni és gyakorolni, addig, amíg el nem érik a céljukat.
  • Segítőkészek, együttműködőek és rugalmasak.

KM5Gyerektréning17.05.27. 2

Miben más az önvédelmi tréning mint egy küzdősport vagy harcművészet edzés gyerekeknek?

A tréning azért speciális, mert önvédelmi technikákat és szituációkat is gyakorlunk. A szituációkat a valóság ihlette, beszámolókból és szakirodalomból. Továbbá a pozitív megerősítés a cél és ezért coach segíti a gyerekeket a szituációk megoldásában, az ellenfél pedig képzett támadó. A szülők részvételével zajlik a gyakorlás és több feladat megoldása is.

A konfliktusoknak több fázisa van, a hagyományos edzéseken a harc részt gyakorolják a résztvevők.

A támadó felismerése és azonosítása, valamint a kommunikációs rész előzi meg a harcot. Valójában a harc előtti fázis megismerésével és az asszertív válaszok gyakorlásával tudjuk megelőzni konfliktusok 80-90%-át. Ezt érdemes és szükséges a tréningen és otthon is gyakorolni.

GyerekKravMaga11.12. 11

Mit tanulnak a Gyerekek?

A tréningen éberséget, távolság tartását, hang használatát, határok meghúzását és asszertivitást gyakorlunk. Gyakorlunk olyan szituációt, melyet a gyerkőc a szülővel oldhat meg közösen. Amennyiben ezek a technikák alkalmazása nem vezet eredményre, akkor természetesen a harcot kell választani, aminek alap elemeit és azok kombinációit (krav maga és box) szintén gyakoroljuk. A képzett támadó a gyerekek vérmérsékletéhez igazítja a támadást, így mindenkinek sikerélménye lesz, miközben tapasztalatot is szerez. Mivel önkéntes a jelentkezés, ezért akkor jelentkezne a gyerekek, amikor eléggé biztosak abban, hogy meg tudják oldani a feladatot, így nincs teljesítménykényszer rajtuk.

KM5KravMaga Gyerek tréning 17.04.01.1. csoport 5

 

Mi a Szülő szerepe a tréningeken? 

A szülő a gyermekkel együtt gyakorolja a technikákat, a szituációk esetén a szülő szokta jelenteni a biztonságos célt. Emellett nagyon fontos nekik a szülő részéről a pozitív megerősítés, hogy ügyesek és meg tudják oldani a feladatokat. Ezért fontos, hogy a szülő ne telefonáljon és mobilozzon a tréning alatt, mert a gyerekekben bizonytalanság érzetet kelt, ha a szülő nem vesz aktív figyelemmel részt a tréningen. A tréning után a érdemes bemutatni a családnak a tanultakat, az ismétlés jótékony hatással bír. Azt tanácsoljuk, hogy főleg a verbális technikákat érdemes rendszeresen gyakorolni, hogy készség szinten menjen. Gyermekenként 1 szülő vehet részt a tréningen.

Milyen részei vannak a tréningnek?

A tréninget bemelegítéssel és szerződéskötéssel szoktuk kezdeni, majd akadálypálya teljesítése következik. Játékos szituációs bemelegítéssel és ismétléssel szoktunk folytatni. (A legelső alapozó tréningen nincs ismétlés.) A tréningen különböző szituációkat gyakorlunk és emellett önvédelmi technikákat is. A szituációk lehetnek verbális tec

hnikákkal megoldhatóak vagy olyanok, amikor harci képességeket is kell használni, ezeknek az alapját a való életben tapasztalt esetek adják. Várjuk a visszajelzéseket és a szituáció ötleteket a résztvevőktől. Minden gyerek maga dönti el, hogy részt vesz-e a szituációban vagy sem. Előtte mindig megmutatjuk a jó és rossz megoldást is.

Mikor tudok csatlakozni a tréningekhez? 

Rendszeresen tartunk alapozó tréninget, de aki nem tud erre eljönni, az is tud csatlakozni a későbbiekben. Az alapozó tréningen több elmélet van, mint gyakorlat arányaiban. Nem jelent hátrányt ennek a kihagyása. Bármelyik tréningre be lehet csatlakozni a szabad helyeknek megfelelően. Az első három tréning számít alapozásnak, bármelyikre is jön el a gyermek.

KM5KravMaga Gyerek tréning 17.04.01.1. csoport 8

Korcsoportok, tréning típusok és árak:

10 fő,  4-6 éves gyerekeknek 1 órás játékos tréninget  tartunk (5 ezer Ft/fő),

10 fő, 7-11 éves korú gyerekeknek két órás tréninget tartunk (8 ezer Ft/fő),

10 fő, 12-14 éves kis kamaszoknak 2,5 órás tréninget  tartunk (9 ezer Ft/fő).

Milyen gyakran vannak tréningek?

Gyerek tréningek (7-11 év) általában két havonta vannak meghirdetve, júliusban és augusztusban nincsenek tréningek. A KM5 edzésre járó szülők gyerekeinek tréningjei nincsenek meghirdetve nyilvánosan. Fogadunk családokat és baráti társaságokat, meghívásra részt veszünk iskolai programokon is egyeztetett időpontban. A 10 fő az ideális, de 8-12 főnek is tudunk megegyezés szerint tartani tréninget.

Inkább lányok vagy fiúk járnak a tréningre?

Teljesen vegyes, lányok és fiúk is járnak hozzánk. A tréningen ugyanazokat a feladatokat oldják meg, nincs külön lányos vagy fiús óra.

KM5KravMaga Gyerek tréning 17.04.01.1. csoport 6

Mit jelent az önvédelem a gyerek tréningen?

A tréning során a gyermek megtanulja, hogy természetes, amit érez stressz hatása alatt. Ezeket az érzelmeket tudja egyszerű asszertív technikák használatával kezelni. Így láthatja, hogy nem a helyzet áldozata, hanem alakíthatja azt. A félelem elnyomása rengeteg kognitív energiát elvesz, ehelyett hatékonyabb vele együtt élni és azt kezelni, ráadásul segíthet felismerni a veszélyt.

Azért fontos az önvédelem szerepe, hogy gyermek megismerje a megoldási lehetőségeket és kipróbálhassa, hogy menne saját magának a helyzet megoldása. A megoldási ötletek nélkül könnyű lefagyni, mert az agy nem talál kognitív mintát, amire támaszkodhasson. Utána már lehet gyakorolni otthon is, de az első szituáció megoldása nagyon meghatározó. Minden gyermek saját maga dönti el, hogy megcsinálja-e a szituációt. A legtöbb gyerkőc vállalja a részvételt, aki egy kicsit félénkebb, azzal lehet támogatni, hogy itt lenne a legjobb kipróbálni magát, mert itt tényleg semmi baj nem fog vele történni, csak sikerélménye lehet.

Asszertív konfliktus megoldást támogatunk, erőszakoskodást nem engedélyezünk. A szerződéskötés célja, hogy a gyermek ne bántson mást, hanem a tudást csak önvédelemre használja. Aki nem ennek megfelelően vesz részt az órán, az nem jöhet újabb tréningre.

KM5KravMaga Gyerek tréning 17.04.01.1. csoport 2

Mi a tréning célja? Milyen képességeket fejleszt?

Az önvédelem tanulás hasonlít jellegében a kognitív viselkedés terápia egyes elemeire. A tréning olyan környezetet teremt a gyermek számára, mely lehetővé teszi az adaptív és asszertív viselkedésminták megismerését és gyakorlását. Ez lehetővé teszi a gyermek számára, hogy véleményét és igényeit pl. az iskolában társas nyomás és stressz ellenére is ki tudja fejezni és ezt képviselni, úgy hogy többek között ne legyen árulkodás tárgya, vagy fizikai agresszió áldozata.

A tréning a terápiával hasonló elve, hogy minden viselkedésünk tanult, ezért a nem hatékony viselkedés helyett, képesek vagyunk eredményesebb viselkedések megtanulására. Ennek a tanulási folyamatnak során a gyermek:

1. megtanulja felismerni és kezelni a konfliktusos helyzeteket,

2. megtanulja kezelni a félelmet és szorongást, ami a helyzet kelt (amit elnyomni, megszüntetni amúgy sem lehet, a katonák is évekig gyakorolják),

3. új adaptívabb viselkedésmintákat ismer és tanul meg,

4. helyzetfelismerése és emberismerete fejlődik.

KM5KravMaga Gyerek tréning 17.04.01.1. csoport 15

Mi alapján figyeljük a Gyermek fejlődését a tréningeken?

Mi a KM5-nél nem osztályozzuk a formagyakorlatok végrehajtási pontosságát, csak a korrigáljuk a mozgást szükség esetén. Így mi inkább a viselkedésmódot és a fejlődést nézzük. Mindig azt mondjuk, nem az a lényeg, hogy mit érzünk a konfliktusos szituációban, hanem, hogy ennek ellenére is tudjunk cselekedni. Így, ha egy szituációba kerül a Gyermek, nem azon fog gondolkodni, hogy hogyan csinálja tökéletesen, hanem inkább csinálja.

Minden Gyereknek van kihívás a tréningen, az extrovertált gyerekek számára érdekes a higgadtság és/vagy távolság tartás, mint ‘önvédelmi erőnek’ a megismerése, a introvertáltabbaknak pedig az, hogy nekik is van hangjuk és tudják befolyásolni a helyzetet, ha cselekszenek.

Itt mindig a nem adom fel szellem a lényeg, ez az önvédelem célja és értelme. Nem baj, ha nem tökéletes, ha nem sikerül először, vagy másodszorra, akkor sem szabad feladni, hanem értékelni kell a saját fejlődést, mert az mindig van, csak észre kell venni. Ahogy látszik a tréningeken, egyre közelítenek egymáshoz az introvertált és extrovertált gyerekek ‘önvédelmi viselkedés módja’, mondhatni hasonlóan asszertivvé válik.

Milyen felszerelés kell a tréninghez?

Semmilyen speciális védőfelszerelésre nincs szükség, kényelmes sport ruházatban tudnak a gyerekek és a felnőttek is részt venni a tréningen.

GyerekKravMaga11.12. 1

Hogy reagálnak a gyerekek a stresszre?

A gyerekek szívesen vesznek részt különféle szerepjátékokban, gyorsan elsajátítják a stresszkezelő stratégiákat. Ez motivációt ad a következő stresszhelyzetben a gyermeknek, hogy megpróbálja a tanult viselkedésformát használni, később pedig magabiztosan tudja képviselni. A gyermekek vérmérséklete eltérő, így a stressz megküzdésében is vannak különbségek. Sokan könnyen vesznek mindent, másokat kibillent az egyensúlyukból. Az bizonyos, hogy sikeresebben küzdenek, ha korábbról már vannak sikeres élményeik e területen, valamint, ha érzik, hogy számíthatnak a család és a barátok támogatására. Azok a gyermekek a legsikeresebbek e terülten, akik kompetensnek érzik magukat, illetve tudják, hogy szeretettel veszik őket körül.

GyerekKravMaga11.12. 16

Van úgynevezett apróbetűs rész? Miben tud segíteni a tréning és miben nem?

Nincsenek instant, konyhakész megoldások. Táncolni, sikeresen sportolni, nyelvet tanulni is nyitottsággal, elhatározással és gyakorlással lehet. Az önvédelem tanulás fázisai a fogalom, gondolkodás- és viselkedésmód megértése és átlátása, aztán tanulás és gyakorlás, majd hatékonyan és reflexszerű alkalmazás.

A legkönnyebb akkor elkezdeni tanulni az önvédelmet, amikor még nincs a gyermeknek negatív tapasztalata sem a saját képességei, sem a társai viselkedése kapcsán és önbizalma is van. Negatív tapasztalatok esetén először az önbizalmat kell megszerezni ahhoz, hogy ki tudjon állni a gyermek az igaza mellett és tudjon nemet mondani.

Idő kell ahhoz, hogy a Gyerekek érezhetően tapasztalják, hogy érdemesebb cselekedni, mint nem, ehhez szükséges önbizalmat és kitartást a tréningre járással és otthoni gyakorlással tudják elérni (éberség, távolság tartása stb.). A módszerünkkel krónikus önbizalomhiányt, tanult tehetetlenséget vagy szükséges iskola váltást nem lehet orvosolni, ha szeretnénk sem tudnánk ezt megoldani. Nem egy csodaszer az önvédelem, hanem egy hasznos módszer arra, hogy meg tudják védeni magukat Gyerekek az ijedtség, lefagyás és félelem ellenére is, a helyzetnek megfelelő erőt és ügyességet alkalmazva. Megelőzésként a leghasznosabb használni, mert az esetleges terápiát nem lehet vele helyettesíteni, csak kiegészíteni.

Hogyan lehet jelentkezni a tréningre?

Amennyiben meg van nyilvánosan hirdetve időpont, arra lehet a jelentkezési díj átutalásával jelentkezni. Amennyiben nem tud eljönni a gyermek a tréningre érdemes helyette barátot megkérni, hogy vegye át a helyét. Amennyiben épp nincs alkalom meghirdetve, lehet jelezni nekünk az érdeklődést és küldünk e-mailt, ha lesz tréning.

gyerekprogi2

Ha van ezen felül kérdésed, kérlek tedd fel az űrlapon:

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet