kabbom kicsi
2014-07-07

KM5 Krav Maga nyári edzőtáborok beszámolója

A KM5 Edzőtábor koncepciója:

Krav Maga edzőtábor ebben a formában elsőként került megrendezésre. 1 péntek este és 2 nap, 4 helyszín, 5 tematikus blokk. Vízben, földön (Földharc), négy keréken és a szabadban is edzettünk, hétköznapi és extrém szituációkat szimuláltuk. Használtunk már ismert technikákat különböző helyzetekben és helyszíneken, tanultunk új eszközös és földharc technikákat ‘learning by doing’ (csinálva tanulás) elven.

A KM5-nél a kezdők a meglévő csoportba hamar integrálódnak a támogató és barátságos légkör miatt, kezdetektől fogva rendelkeznek a szükséges védő felszerelésekkel és aktívan részt vesznek a gyakorlatokban és bunyókban, amellett, hogy személyre szabott gyakorlatokat is kapnak.  Ezért eszünkbe sem jutott kezdő és haladó edzőtábor létrehozása. A két táborban vegyesen részt vettek évek óta és 2-3 hónapja járó tagok is. Nálunk, ha megkérdezel minket vagy bárkit, senki sem fogja tudni, hogy ki a kezdő és a haladó, mert nem használjuk ezeket a fogalmakat. Azt sem téma, hogy ki mikor edzett edzeni és milyen Krav Magás vizsga szintet ér el.

KM5 tagok számára szerveztük a két tábort, a nagy érdeklődé miatt két hétvégére, június végén és július elején. A rendszeres Krav Maga edzéseken folyt felkészülés a tábor előtt az 5 csoportunkban, ez állóképességi felkészítést, a táborban bemutatott technikák egy részének gyakorlását  és ismétlést is takart. Az edzőtáborok sérülések nélkül értek véget, izomláz persze alap-élmény. Karcolások, kék-zöld foltok, persze előfordultak, de ez a “Krav Maga csomag része”. Mindenki keményen dolgozott, de figyelt a társaira, viselte a védőfelszerelést, az állóképessége és mentális felkészültsége is alkalmassá  tette arra, hogy részt vehessen a táborban.

A KM5 Krav Maga tábor 2*5 célja:

 1. erőnléti és mentális kihívás elé tudd állítani magad azzal, hogy részt veszel a táborban
 2. érezd az adrenalinfröccsöt:) és azt a jóleső érzést, hogy “igen, megcsináltam:)”,
 3. az edzőtársaiddal gyakorolhass, de megismerkedhess más tagokkal is,
 4. prevenciós üzenet: alkohol fogyasztás mellett a technikák sem működnek (részeg szemüvegek)
 5. különböző helyzetekben, helyszíneken tudd használni ugyanazt a technikát,
 1. jobban rögzüljenek mozgásminták, az intenzív gyakorlás eredményeképpen,
 2. az eddigi tudásod gazdagodjon, koherenssé váljon,
 3. legyen mindenki-mindenki ellen fight,
 4. gyakoroljuk a több az egy ellen szituációkat és 3. személy védelmét,
 5. legyen szabadtéri program, földön és 4 keréken is akciózhassunk,

 5 tematikus blokk

 1. Álló és közlekedő buszon való edzés
 2. Bár és diszkó szimuláció
 3. Extrém Krav Maga a fatelepen
 4. Földharc edzés   
 5. Extrém Krav Maga vizes edzés

5 tematikus blokk leírása:

Álló és közlekedő buszon való edzés:

közelharc speciális formája, hisz sokszor a zsúfoltság miatt nehéz kilépni a szituációból vagy a közlekedő járműről nem lehet leszállni. Kihívás, hogy itt nem lehet az azonnali szabadulással számolni, hanem a közelharcot szükségszerűen be kell vállalni, akár több támadó ellen is. Megnéztük például, hogyan lehet a belső ülésből, hátsó fejkulcsból és a folyosóról szabadulni és mit tehetsz akkor, ha a lábaidat nem tudod megfelelően használni.

Bár és diszkó szimuláció:

a fényviszonyok állandó változása, stroboszkóp, diszkó fények, szűk helyiségek és a zsúfoltság megnehezítik a helyzetfelismerést és a kijárat megtalálását. Székek, flakonok és üvegek is repülhetnek a pofonok mellett. 3. személy védelme kiemelt helyen szerepelt. A részeg szemüvegek mutatták meg, hogy alkoholos befolyásoltság hogy befolyásolja a fizikai és mentális teljesítőképességet.

Krav Maga extrém terepen:

faforgács, szénpor, beton, murva és 30 fok, sehol egy felhő. Extrém akaraterő fejlesztés, hisz ilyen körülmények között kihívás használni a technikákat. Ne add fel akkor sem, ha fáradt vagy és az elemek összeesküdtek ellened. Eszközös támadások és több az egy ellen küzdelmek színesítették a programot.

Földharc edzés:

Krav Maga szempontból a földharc elsődleges célja, hogy minél előbb fel tudj kelni és állva folytatni a harcot. Ehhez  mindenképp meg kell tanulni jól esni és elsajátítani olyan hatékony fogásokat és szemléletet amik segítenek gyorsan előnyös pozícióba jutni. Az ellenfél ha, csak beléd kapaszkodik is erősen limitál és akadályoz a felkelésben. Itt meg kell szokni, hogy a látást és a végtagokat erősen korlátozhatja a lefogás, a forgás és az állandó helyzetváltoztatás a földön és ez plusz stresszt okoz.  Kesztyűs bunyó és ‘szabad fogású küzdelem’ is volt, csak semmi fair play mint a bajnokságokon.

Extrém Krav Maga vizes edzés:

a víz nagyon érdekes elem küzdelem szempontjából. Egyszerre akadályoz és segít is. Itt a nálad sokkal erősebb embereket is könnyen fel tudod emelni és ‘kimozdítani az egyensúlyából’. A kihívás itt a látást akadályozó, szemet irritáló és  fülbe kerülő víz. Olyan stressz szituációkat lehet gyakorolni, mint a vízbe nyomás, belelökés utáni védekezés és ellentámadás, azaz a látás és az orientáció teljes elvesztése utáni regenerálódás. A vízben való mozgás jobban fáraszt így az edzés vége felé tartott több az egy ellen küzdelem még nagyobb kihívás volt a résztvevők számára, de mindenki jó teljesítménnyel zárta az edzést és természetesen sérülések nélkül. Izgalmasabbá és extrémebbé teszi a közelharcot  és a több az egy ellen küzdelmeket is.

Vélemények

Mik voltak az elvárásaid?

 • “Nos egy kreatív, de egyben kemény táborra gondoltam,és hááát mit nem mondjak jól meg is kaptam:)”
 • “Szerettem volna olyan új önvédelmi szituációkban kipróbálni magamat, amelyek fontosak lehetnek a mindennapok során, de amire a rendes heti edzések keretében nehezen lehetne sort keríteni. Ezen kívül egy intenzív testedzéssel járó fárasztó hétvégére is vágytam.”
 • “Elvárás: a szokásos magas színvonalú edzés
 • Cél: végigcsinálni és túlélni
 • Szerencsére mindkettő sikerült!!!! SŐT!! Maradandó pozitív élményt szereztetek!!!”
 • “Intenzív gyakorlási lehetőség, sokféle technika áttekintése, edzői visszajelzés”
 • “Reméltem, hogy jó hangulatban telik ez a pár nap, szenvedünk picit, de a végén mindenki egyben megy haza. :)
 • “Jól érezzem magam, elfáradjak, új dolgokat tanuljak, jobban megismerkedjek a többi csoportba járókkal”.
 • “Az eddig megtanult technikák életszerűbb környezetben gyakorlása, új technikák tanulása. Emellett az volt a célom, hogy egy nagyon kellemes, kellően fárasztó, de szórakoztató hétvégét tölthessek el olyanokkal, akik hasonlóan motiváltak erre. :)

Az ítélet

Mennyire felelt meg az edzőtábor az elvárásaidnak?

Igen, teljes mértékben megfelelt.      

Mi tetszett az edzőtáborban a legjobban?

 • “Életre szóló, szuper élményekkel gazdagodtam, és úgy érzem, hogy 3 nap alatt is sokat fejlődtem. A helyszínek, és élethelyzetek változatosak, és életszerűek voltak, ezért felkészültnek érzem magam sokféle szituációra.”
 • “Leadtam 4 kilót a hasamról :) Tele lettem kék, zöld foltokkal :) De büszke vagyok rájuk :)
 • “… hogy kemény volt, de folyton új impulzusok értek, amik egy percre sem hagytak azon gondolkodni, hogy éppen már össze kéne esnem! Profi tempó volt!”
 • “Tetszett úgy ahogy volt. A teljesség igénye nélkül:a hangulat, a társaság és maga a tematika. Ja, és nem utolsó sorban tetszett, hogy rafináltan elkerültem a párcseréknél Tomaszt :)
 • “A szokatlan körülmények (busz, uszoda, fatelep, stroboszkóp, repkedő székek stb.)”
 • “Bar-fight egyértelműen. Embertelen körülmények kötött, pánikhangulatban tömegverekedés! Király!”
 • “Nagyon jó programot állítottatok össze. Változatos volt, végig lehetett csinálni anélkül, hogy az ember teljesen kikészült volna :) .
 • Az elvárásaim teljesültek.”
 • “A csoporttársak mellett új arcokat ismerhettem meg, akikről kiderült, nagyon jó fejek. :) A legnagyobb hatást a discós edzés tette rám, főleg a stroboszkóp negatív hatása a reakcióidőmre és a mozgáskoordinációmra. :)
 • “Hogy minden összeszedett volt, semmiben nem volt hiány, nagyon jo volt a szervezés es a közösség is jobban összekovacsolodott a pár nap alatt !!”
 • “A csapat , a résztvevők hozzáállása, a tapasztaltabbak sokat segítettek, nekem ez volt a legrokonszenvesebb.
 • A helyzet imitációk ,: diszkó , kocsma , tömegközlekedés hasznossá válhatnak , hogyan maradjak ki , ill felmérjem a helyzetet.”
 • “Érdekes, jópofa volt az egész biztos sokat dolgoztatok rajta :) tetszett az egész.”
 • “Az egész hétvége olyan élmény volt nekem, amit egy darabig még biztosan nem tudok feldolgozni, bár már szűnik az izomláz :-) ) Komolyan nem gondoltam volna, hogy felnőtt életem egyik nagy élményét fogom megkapni ebben az edzőtáborban, de így lett.”

Mi tetszett a legkevésbé?

 • “Fulladjak meg, hogy megmondanám, ha lett volna ilyet, de tényleg nem volt.”
 • “Igazából minden tetszett. Leszámítva persze azt, hogy úgy néztem ki hétfő reggelre, mintha bárányhimlős lennék. (ezt a sok foltra és zúzódásra értem) :) Ez persze csak vicc volt!”
 • “Nem nagyon tudok más negatívumot említeni, mint hogy még egy-két napot szívesen lehúztam volna ;)
 • “Hogy szembesített azzal, hogy nem értek a földharchoz, de ez nem a ti hibátok. Majd dolgozom rajta.”
 • “Sok vizet nyeltem az usziban:)”
 • “Nekem a pisztoly hiányzott, a gépfegyver pedig mókás lett volna”
 • “Nem tudok ilyet mondani. Mindenre volt idő és lehetőség, s bár én személy szerint megúsztam sérülés nélkül, erre sem panaszkodhat senki, mert erre is fel voltatok készülve és biztosítva volt az “orvosi” ellátás.”"Nem  volt ilyen tényleg :)
 • Kint nagyon meleg volt. De erről az időjárás tehet, csak azért írom, mert tényleg ez volt a legnagyobb problémám (a medencét leszámítva, de az más) :) .
 • “———————————–”
 • “Rövid volt ;) Igen, tudom, hogy akik hivatali munkarendben dolgoznak másképp nem tudják megoldani.”
 • “Nem volt ilyen tényleg :)
 • “Tudtam volna ezt egy hétig is csinálni :) .”

Lenne kedved részt venni jövő nyáron is edzőtáborban?

IGEN

1 Egyéb: “naná de csak akkor ha a szenszejjel földharcolok”

Köszönjük!

Büszkék vagyunk Rád, Rátok! Mindenki lelkes, összeszedett és aktív volt. Egyénileg és csapatként is jó teljesítménnyel zártátok az edzőtáborokat. Köszönjük szépen, hogy visszajelzést adtál az edzőtáborról!

Bedecs Vikinek,  Hingyi Annának, András Róbertnek, Fekete Zoltánnak, Frank Józsefnek, Horváth Joe-nak, Keszthelyi, Péternek és Tomasz Besczynskinek, köszönjük a segítséget a szerevezésben. 

Katt ide a képekért a Galériában

Vendégünk volt Heath Leavitt Expert 2 oktató Hollandiából, az Institute Krav Maga Netherlands vezető oktatója.

Institute Krav Maga Netherlands facebook oldala

Videó Heath-ről és az IKMN-ről hollandul angol felirattal

Digital World A Gro Pro kamerák szakértője