km5_ikon_teljes_onvedelem
2014-05-29

KM5 Önvédelmi szemlélet offline – online

Milyen támadások érhetnek a hétköznapokban?

Sokszor beszélünk az edzéseken a támadásokról, fenyegetésekről. Nem valószínű, hogy leütnek vagy késsel fenyegetnek az utcán, de könnyebben előfordulhat, hogy megpróbálják ellopni az értéktárgyaidat. Lehet, hogy egész életedben olyan szerencsés leszel, hogy nem is leszel bűnelkövető célpontja az utcán.

images (1)

Bár, nem biztos, hogy érdemes kizárólag a szerencsére bíznod magad :) . Vannak olyan helyek, amiket a szubjektív valóságérzeted által biztonságosnak lát, de nincs Budapesten olyan zsebkendőnyi lakott terület, ahol ne történt volna soha bűncselekmény.

Még valószínűbb viszont, hogy az online regisztrált adataiddal vagy személyes képeiddel visszaélnek, használják a jelszavad (akár rendelnek vele valamit) vagy rosszindulatú vírust tartalmazó ingyenes alkalmazást töltesz le.

images

Mit jelent az önvédelem a köznyelvben?

Alapvetően azt jelenti, hogy fizikai támadás következtében bekövetkező sérülések elkerülése végett fizikai erőt alkalmazunk a támadó ellen saját testi épségünk megőrzése érdekében.

Mit jelent az Önvédelem KM5 módra?

Minden arra irányuló tudatos gondolkodás és cselekvés összessége, mely felismeri, megelőzi, elkerüli, megakadályozza a fizikai és mentális sérülést és csökkenti annak káros behatásait. Ezek összessége egy szemléletet tesz lehetővé, ami a hétköznapok részét képezi.

The word definition

Lehet, hogy nem gondoltál még bele, de hasonlóan gondolkodunk az alábbiakban

A veszély hatékony elhárításának legjobb módja a megelőzés (a felkészülés). A szó az iskoláskori felvilágosító órára emlékezet és lehet, hogy unalmasnak tűnik, de valójában akkor is ’ezt teszed ’, ha télen vitaminokat szedsz, bármilyen biztosítást kötsz. Odafigyelünk, nyitott szemmel járunk, vizsgáljuk környezetünket: ha hideg van, kabátot húzunk, ha egy hangoskodó társaságot látunk, inkább elkerüljük.

prevention

Természetesen ilyenkor is kellemetlen helyzetben találhatjuk magunkat, de még mindig meg van a lehetőség arra, hogy felismerjük a veszélyes szituációt és elkerüljük a nagyobb problémát. Nem kell feltétlenül visszavágni egy élesebb beszólásnál a munkahelyen és a nátha első jelére is dönthetünk úgy, hogy végre jól kialusszuk magunkat. Ha belassul a gépünk, letöltünk egy új vírusirtót vagy egy adatbázis-tisztító programot, ami megvizsgálja a ‘gépet’.

bfbfb

Ha azonban már megtörtént a baj, akkor igyekezni kell a veszélyt hatástalanítani, a veszteséget minimalizálni. Az egészséggel kapcsolatban ezt gyakran rosszul értelmezik, és például betegen is bemennek dolgozni vagy még rosszabb, be kell menniük dolgozni.  Esetleg nem várják ki, hogy a sérülés meggyógyuljon vagy túlzott fizikai terhelésnek teszik ki magukat. A munkateljesítmény így jelentősen romlik, ráadásul azt kockáztatják, hogy a helyzet súlyosabbá válásával napokat, vagy heteket lesznek kénytelenek kihagyni.

injury_room

 

Amennyiben ellopták az értékeidet, letiltod a bankkártyád és bejelented a rendőrségen, hogy ellopták a személy azonosító adataidat, hogy ne tudjanak vele visszaélni, pl. szolgáltatást igénybe venni vagy hitelt felvenni.Az email fiókodról vírusos leveleket küld ki egy rosszindulatú program jelented a szolgáltatónál vagy végső esetben megszünteted a fiókot.

ggjugi

 Fizikai támadások esetén sem az a legjobb megoldás, ha végletekig menő harcba bocsátkozunk: meg kell próbálni minél hamarabb véget vetni a konfrontációnak, és elhagyni a terepet. Így óvható meg leginkább testi épségünk – így érhető el a minimális sérülés.

A KM5 Krav Maga hogy illeszkedik a ‘képbe’?

  • Felismered a veszélyhelyzeteket, potenciális támadókat –> nem vállalsz felesleges kockázatot,
  • Távozol, ha lehetséges –> nem bocsátkozol harcba, ha nem szükséges,
  • Megvéded magad, használod a technikákat, ha kell –> szabadulsz a helyzetből.

fdddg

A Krav Maga sokkal több változást hoz az életedbe, mint azt, hogy biztonságosan hazaérsz.  Itt említendő az egészségvédelem (Ottawai Charta 1986) fogalma is:  az a folyamat, amely módot ad az embereknek, közösségeknek, egészségük fokozottabb kézbentartására és tökéletesítésére. A KM5 Krav Maga azáltal, hogy segít a mentális és a testi képességeid kibontakoztatásában, egy egészségesebb és teljesebb életet tesz lehetővé számodra. Te eljössz rendszeresen edzeni és a kitartásod és lelkesedésed eredményeképpen tapasztalhatod meg e jótékony hatásokat. Jobb lesz a térlátásod, koncentráltabb a mozgáskoordinációd, jobb lesz az állóképességed, mentális frissességed, stressztűrő és problémamegoldó képességed is, amellett, hogy egészségesebbé is válsz. Ez mind abban segít, hogy hatékonyabban ismerd fel és előzd meg a hétköznapi bajokat. Ahogy sokszor elhangzik az edzéseken, a Krav Maga arról szólj, hogy felismerj és megoldjál helyzeteket, gyors választ adj egy váratlan vagy akár veszélyes szituációra.

KM5 Önvédelmi Iskola célja

google+ cover

Egyesítő, integratív szemlélettel tekintünk az önvédelemre, ezért is választottuk az Iskola nevet. Fontos számunkra, hogy a lehető legtöbb információt és tudást átadjunk számodra, ami a hétköznapi, akár rendkívüli helyzetekben a hasznodra válik. E helyzetekre és ezek megelőzésére, kezelésére egyaránt szeretnénk felkészíteni, ebbe pedig az utcai, azaz offline és az online veszélyek is beletartoznak.  Ezt a szemléletet neveztük el Teljes Önvédelemnek. 5 területe van, melyek a fizikai, verbális és egészségvédelem, tulajdonunk és szeretteink védelme. 5 tudományterület képezi le, a jog és orvostudomány, pszichológia, viktimológia és a szociológia. Ezért is van 5-ös a nevünkben. Egy közösség vagyunk, melyet nem csak a Krav Maga iránt való érdeklődés köt össze, hanem a hasonló gondolkodásmód is :) .