A Krav Maga alkalmazható a stressz kezelésére

Krav Maga ‘skillek’ bevethetőek a stressz kezelésére és stresszes helyzetek megoldására

Több visszajelzést kaptunk már, melyek a Krav Maga edzések jótékony hatásait írják le, mint például a következők: “Szórakozás, önbizalom, erőnlét. Jó mozgás és hasznos tudás. Több önbizalom, nyugodtság.”;   “Körültekintőbb vagyok az utcán, veszélyt rejtő szituációkban, illetve kitűnően levezeti a munka során felgyülemlett stresszt.” 

Kis eligazítás az igazi sterssz előtt

KM5 önvédelmi szemléletben központi szerepet kap a Stresszkezelés

Egyesítő, integratív szemlélettel tekintünk az önvédelemre. Fontos számunkra, hogy a lehető legtöbb információt és tudást átadjunk számodra, ami a hétköznapi, akár rendkívüli helyzetekben a hasznodra válik. 5 területen (fizikai és verbális önvédelem, egészségvédelem, szeretteink és tulajdonunk védelme) fizikai és mentális felkészítésből álló és a learning by doing (“cselekvés által tanulni”) elvűek az edzések és tréningek. Céljuk, hogy a gyakorlati, valódi életben tapasztalható offline-online stressz-és konfliktus helyzetek hatékony megoldására készítsenek fel. Kontrollált körülmények között olyan stressz-szituációkat (problémákat) hozunk létre, amik külön-külön minden egyén számára a mentális és fizikai képességeik használatával megoldhatóak, leküzdhetőek

     A kép csalóka. Igazi stressz alatt a rossz fiú lesz hamarosan! :)

A stressz folyamat 5 alapeleme

 1. Stresszor hatása - lehet külső, vagy belső tényező hatása a stresszhelyzet kiváltó oka,
 2. Stressz hatása a szervezetre - stresszkeltő szituációk érzelmi és fizikai válaszokat eredményeznek,
 3. A stressz helyzetre vonatkozó értékelés - elsődleges és másodlagos helyzetértékelés, itt akár le is zárulhat a folyamat
 4. Döntéshozatal - megküzdési folyamat kiválasztása,
 5. Megküzdési stratégia alkalmazása - akcióba lépés, helyzet kezelése.

Az 5 alapelemről bővebben is írtunk, továbbá arról is, hogy hogyan működik a stresszkelés a Krav Maga óráinkon, a tréningeken, és a szemináriumokon.

KM5 téli edzőtábor02

A stresszes szituációkban a következőképp tudsz helytállni (képessé válsz a Krav Maga által):

 1. Stresszor hatása alatt:

  • felismerni jellemző vész-és konfliktus helyzeteket (elkövetési magatartásokat), azok kialakulása előtt,
  • tapasztalataid alapján és ‘önismereted’ révén felismerni, azonosítani a Rád fokozottan ható stressztorokat.

KM5 téli edzőtábor27

Mivel egész nap ülőmunkát végzek, fontosnak tartom, hogy mozogjak, erre tökéletesen megfelel, emellett hasznos, minden napi szituációkban alkalmazható. 

“Segít felismerni a vészhelyzetet, a tényleges vészhelyzet kialakulása előtt lelki felkészülésre ad lehetőséget, önvédelmi fogások reflexszerű alkalmazása.”

Azt vettem észre, hogy sokkal éberebben közlekedek, jobban odafigyelek a környezetemre, ha szembe rosszabb arcú ember, automatikusan rápillantok a kezére. Lelkileg is erősebbnek érzem magam, nagyobb az akaraterőm. Ez nem csak a sportolásban, de a tanulásban is segít. Ami még nagyon jó, hogy magabiztosabb vagyok az utcán. Néha nincs is szükség nagy harctudásra, csak lélekjelenlétre és határozottságra, hogy békén hagyjanak.”

2. Stressz hatása alatt a szervezetre:

 • megismerni önmagad és a tested és a pszichéd reakcióit, tudatossá téve azokat,
 • koncentrálni, összpontosítani, az adrenalin löketet megfelelően használni, reális célokat kitűzni.

KM5 téli edzőtábor44

 “Nem ad hamis biztonságérzetet (ami nagyon jó!), mivel valóban “kipróbálhatjuk” egymás erejét. Szerintem ez leginkább nők esetében hasznos, hogy érezzük az erőviszonyokat férfiakkal szemben (is), így egyértelművé válik az az alapelv, hogy a “meglepetés ereje” győzhet a fizikai erővel szemben. Személy szerint az edzéseken le tudom vezetni a fölösleges és/vagy negatív energiáimat, ezáltal sokkal higgadtabbá váltam.”

“Hasznosnak tartom egyrészt mint rendszeres mozgást, másrészt ha csak annyi “belenevelődik” egy emberbe, hogy egy támadás esetén nem fagy azonnal le, hanem pl. tökön rúgja a támadóját és elsprintel, akkor az már fényévnyi különbség ahhoz képest, mint ha valaki sosem járt volna ilyen edzésre. Azt is észrevettem még magamon, hogy egyre gyorsabban regenerálódok, egyre gyorsabban visszamegy a megemelkedett pulzusom és gyors légzésem a normális tartományba.”

3. A stressz helyzetre vonatkozó értékeléskor:

 • higgadt maradni, átlátni a helyzetet, hosszabb távon gondolkodni,
 • bízni a tapasztalataidban és a képességeidben, megtartani pozitív önértékelésedet.

KM5 téli edzőtábor41

 “Kiváló kikapcsolódást ad a néha nagyon stresszes munkámból és önbizalmat a jó kikapcsolódást mellett. Jobb koncentrálóképességem lett, gyorsabb helyzetfelismerésem, kitartóbb lettem.

“Jobb lett az önkontrollom, sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb vagyok. Oké, még a kondim is jobb lett. Szívesen járok edzésre, és nemcsak a társaság miatt, hanem mert jó feszültséglevezetés, és mégis kihívást ad számomra.”

4. Döntéshozatal során:

 • meghúzni a határokat, érvényesíteni az érdekeidet, megvédeni, vigyázni magadra,
 • legegyszerűbb megoldásokat keresni, döntéseket hozni.

KM5 téli edzőtábor16

“Azért tartom hasznosnak, mert mindenki számára ad megoldást függetlenül a nemétől és az erőarányoktól, és szinte minden szituációra kínál valamilyen megoldást.”

“Már van valami képem arról, hogy ha fegyveresen támadnak meg, mit kell tenni (erre is voltam főképpen kíváncsi). Tetszik, hogy a *-val ellentétben nincsenek benne kötöttségek, hanem többféle alternatíva van az egyes szituációkban, így alkalmazhatóbbnak is hat.”

5. Megküzdési stratégia alkalmazásakor:

 • kezedbe venni az irányítást, legyőzni a lefagyást, szótlanságot, hisz a krízisek nem leküzdhetetlenek,
 • cselekedni, bízva a reményteli kimenetelben.

KM5 téli edzőtábor49

 ”Sokat gondolkozok edzés után néhány szituáción. Kezdem észrevenni, hogyha az ember használja kicsit az eszét, sokkal kevesebb erőkifejtéssel tudja megoldani a helyzeteket, ami mindenképpen nagy előny tud lenni szerintem.”

 Szerintem a leghatékonyabb önvédelmi “irányzat”. Nincs hókuszpókusz, művészi mozdulatok, hanem egyszerű lényegre törő megoldások. mottó: Akármi is tör rád, hárítsd el, vagy éld túl! Az önbizalmat, jó fellépést ad, – minden téren – egész rendben lehet helyzeteket abszolválni, egy ilyen tudás birtokában, de természetesen állandó tréninggel, és soha nem szabad lebecsülni az ellenfelet.

                                   KM5 téli edzőtábor09

Összefoglalás:

(nem is foglalhatjuk össze jobban, mint már megtették helyettünk :)

 1. “Kondíciót ad, nagyobb önfegyelmet kaptam.
 2. Megtanultam már ez alatt a rövid idő alatt is, hogy mennyire veszélyes lehet akár egy hétköznapi kondícióval rendelkező (külsőleg nem túl edzettnek mondható) ember.
 3. Tisztábban feltudom mérni a környezetemet, tudom mikor-mennyire akarom elkerülni a konfliktus helyzeteket – fejben helyre tette a képességeimet, lehetőségeimet és ez folyamatosan változik, fejlődik.
 4. Kaptam egy kapaszkodót a hétköznapi élethez – fizikai és pszichés szinten is – , egy épp kialakulóban levő veszély helyzet megoldásához felvillannak képek, emlékek, az izmok emlékeznek, ha egyedül vagyok “sem érzem magam egyedül”, de tudom hogy nekem kell mégis egyedül megoldanom azt.
 5. Egészséges félelem érzet, helyzetfelismerő képesség fejlődése konfliktus helyzetekben.”