km5_ikon_teljes_onvedelem
2014-12-04

Krav Maga edzőtábor utcai környezetben

Krav Maga

Stressz és a stressz kezeléseA téli Krav Maga edzőtáborban a valódi élethez nagyon közeli helyzetekben próbáltuk ki a technikákat a biztonságos edzőtermen kívül.

Mi tetszett a legjobban a Krav Maga edzőtáborban?

“Hogy túléltem!”

“Nyomás alatt dolgozni, sokféle ellenfél és változatos szituációk”

A téli Krav Maga edzőtábor különlegességét az adta, hogy a helyszín adottságai által ‘városias’, utcai környezetben tudtunk gyakorolni. Olyan döntési helyzetekben kellett helytállni, ami a hétköznapokban is megtörténhetnek, akut stressz helyzeteket okoznak és mentális és a fizikai képességeket együttesen kell használni a megoldásukhoz. 

KM5 Krav Maga téli edzőtábor08

KM5 Krav Maga téli edzőtábor

“Realisztikus körülmények, bárkivel megtörténtehő szituációk voltak. Fel kellett mérni a szituációt, és dönteni, hogy küzdjek, vagy el tudom kerülni a küzdelmet. Lehetett használni a területi adottságokat pl: tereptárgyak, sötétség stb…”

“Részletesen megtervezett és átgondolt feladatok voltak. Nagyon érdekes volt, amikor rádöbbentünk a feladat végén, hogy lehetett volna más a forgató könyv. Gondolok itt pl. a piros párna érintésre. Félelmetes, hogy éles helyzetben mennyire beszűkül a látásunk és mennyire nem tudunk higgadtan gondolkodni. (eszembe nem jutott volna kint maradni és telefonálni a betörős szituációban vagy milyen alap lett volna a másik pisztolyt kiszúrni…) Jó volt átélni ezeket a szitukat. Voltak pillanatok amikor annyira összhangba került a feladat, a díszlet és a zene, hogy úgy pörögtek előttem az események, mintha film lett volna Krav Maga edzőtábor.”

Az optimális megoldás

a helyzet gyors felmérése, a verbális vagy/és fizikai veszély elhárítása és a minél előbbi menekülés biztosítása volt. Ezt fejben könnyű végiggondolni, de az edzőtábor váratlan helyzeteket generált, amelyekben ezt nem volt könnyű megvalósítani. Az adott szituációk olyan akut stressz helyzeteket okoztak, melyekre nem volt azonnali kézenfekvő recept, hanem mindenkinek meg kellett találni a saját maga számára alkalmazható megoldást, hogy az optimális eredményt elérje.

KM5 Krav Maga téli edzőtábor34

KM5 Krav Maga téli edzőtábor

 

“A legjobban azok a gyakorlatok tetszettek, ahol a konfliktus fizikai kezelése közben még gondolkodni is kellett és döntéseket hozni (a figyelem megosztása mellett megoldani a problémát)” 

“Nagyon tetszett a “piros párnás érintős” feladatnál, hogy a támadók életszerűen játszották el a szerepüket, ennél is és a betörős feladatnál is jó volt látni, hogy stressz alatt milyen jó és rossz döntéseket hozunk. Sokat számít, hogy a feladatok jól és változatosan voltak felépítve, egyedül és párban is kellett teljesítenünk.”

A megküzdési folyamat révén új készségeket, képességeket sajátíthatsz el

Vagyis azt mondhatjuk, hogy amennyiben a stressz hatékony megküzdéshez vezet, úgy hosszabb távon pozitívnak tekinthető, hiszen fejlődéshez segítette hozzá az egyént. Ha a stresszhelyzetet testi reakció – küzdés vagy menekülés – követi, akkor a szervezet egyáltalán nem vagy alig károsodik. Akkor sincs veszély, ha a harag, bosszúság, indulat csak átmeneti, könnyen lereagáljuk, vagy gyorsan túltesszük magunkat, megoldva a helyzetet. A szituációkat arra használtuk, hogy a stressz szituáció okozta érzelmeinket tudatossá tegyük, így pedig a stresszel való megküzdés is tudatossá vált, amit a hétköznapi életben is hasznosítani lehet.

KM5 Krav Maga téli edzőtábor52

KM5 Krav Maga téli edzőtábor

“Új helyzetben, új körülmények között próbáltuk ki a már ismert technikákat. Megtudtam hogy reagálnék bizonyos helyzetekre, milyen megoldást választanék az ösztöneim szerint, jó, önismeretet adó feladatok voltak.”

“Ez nagyon jó volt!!!! Realisztikus!!!! Át tudtam élni teljesen! Mikor kezdjük megint? :)

Stressz folyamatot generáltunk reális helyzetekben:

1. Stresszor hatása – lehet külső, vagy belső tényező hatása a stresszhelyzet kiváltó oka,
2. Stressz hatása a szervezetre – stresszkeltő szituációk érzelmi és fizikai válaszokat eredményeznek,
3. A stressz helyzetre vonatkozó értékelés – elsődleges és másodlagos helyzetértékelés,
4. Döntéshozatal – megküzdési folyamat kiválasztása,
5. Megküzdési stratégia alkalmazása – akcióba lépés, helyzet kezelése.

KM5 Krav Maga téli edzőtábor20

KM5 Krav Maga téli edzőtábor

“Sokféle szituációt ki lehetett próbálni a Krav Maga edzőtáborban, realisztikusan, stressz alatt, és egy-két kétes szituációban, mint a beavatkozásnál, és a betörésnél rávilágított, hogy nem biztos, hogy minden fekete és fehér.”

” Számomra életszerű helyzetben kellett feladatot megoldani, ilyen az esti késes kirablás, vagy a piros párnásnál a késes kérgető “támad-nem támad” szituáció.”

Stresszfolyamat az edzőtáborban:

1. Stresszorok: sikátorok, rossz látási viszonyok, elszórt tereptárgyak, sötét vagy szűk helyiségek, cél nélküli várakozás a hidegben (fontos stresszor!), tömeg, váratlan agresszív támadások, több támadó, káosz, hirtelen ritmus és irányváltások (állás, futás stb.).

2. Hatás a  szervezetre, többek között: magas pulzus, dezorientáltság, tehetetlenség, pánik, hirtelen adrenalin-sokk, izomgörcs, üss-vagy fuss reakció, veszély és fájdalomérzet eltűnése.

3. Az elsődleges értékelés azt tisztázza, hogy a helyzet mit jelent, mekkora a jelentősége (Mekkora a baj?) és meghatározza, hogy milyen érzelmekkel reagálunk rá. Túlerő, szűk mozgástér, tömeg, ismeretlen helyszín fokozza a veszélyérzetet és váratlan érzelmi és fizikai reakciókat válthat ki, melyeket képesnek kell lenni kezelni.

KM5 Krav Maga téli edzőtábor25

KM5 Krav Maga téli edzőtábor

A másodlagos értékelésben elemzésre kerül, hogy ki vagy mi az okozója a helyzetnek és kontrollálható-e. Mi célja lehet a támadónak, mennyire erős, áll-e tudatmódosító hatása alatt, mennyire kockázatvállaló a magatartása. Amennyiben kontrollálhatónak számít a helyzet, jön a követező kérdés, mit lehet tenni: például használjunk és milyen eszközt, hívjunk segítséget, ‘mennyi’ fizikai erőre van szükségünk, hogyan menekítsünk ki egy sokkos állapotban lévő személyt.

 4. A megküzdési stratégiák megválasztását szignifikánsan meghatározza a személy viselkedéskontrollja, a prediktív kontrollja, a stresszt okozó körülmény típusa és a szorongás intenzitása. Minél több ilyen hatásnak teszi ki magát az egyén kontrollált körülmények között, annál inkább ellenállóvá válik a stresszel szemben. Képessé válik arra, hogy az érzelmeket és viselkedését szabályozza, és így a problémamegoldás-tervezésre tudjon összpontosítani. Ez kifejezetten kognitív, racionális megküzdési stratégia. Azon lehetőségek számbavétele és értékelése, melyek a stresszhelyzet megváltoztatását célzó cselekvést segítik. Az egyén akkor választja ezt a stratégiát, ha úgy érzi, hogy van esélye befolyásolni a fennálló vagy fenyegető stresszhelyzetet.

KM5 Krav Maga téli edzőtábor44

KM5 Krav Maga téli edzőtábor

5. A folyamat eredményeképpen (ami a perc töredéke alatt is lefuthat) elindul a probléma megoldása, ez az adott helyzetben jelentheti, hogy a háta mögé kerülsz a támadónak vagy felveszed a földről a támadó által eldobott kést, megragadod a társad és elviszed, elvezeted a helyszínről vagy felveszed a leesett telefonodat és hívod a rendőrséget, időt nyersz és elfutsz a menekülési irányba.

Az edzőtábor gyakorlati haszna

az önismeret, a lehetőség arra, hogy tudatosuljanak érzelmi és fizikai stresszreakciók és hogy a problémamegoldó stratégia könnyebben alkalmazhatóvá váljon. Ha ezáltal megváltoztathatónak látod a körülményeket, akkor problémafókuszú stratégiákat használsz majd nagyon nagy valószínűséggel a jövőben is. Mivel egyre ellenállóbb leszel a gyakorlás révén a stresszel szemben, egyre több helyzetet tudsz kihívásként értékelni és problémamegoldási képességeidet ezáltal kamatoztatni. Ez szabadabbá és magabiztosabbá tesz, hisz a gyakorlatban is látod, hogy Te a saját képességeidre, tudásodra és megérzéseidre támaszkodva önállóan kezeled a helyzeteket. Ezen képességeid a gondolkodásmódod és hozzáállásod miatt egyre automatikusabban, ösztönösebben működnek, sokszor pedig csak utólag válnak tudatosíthatóakká, mert olyan gyorsan játszódnak le.

KM5 Krav Maga téli edzőtábor30

KM5 Krav Maga téli edzőtábor

Olvashattál már a stresszel szemben ellenálló személyiség (hardy personality) jellemzőiről, melyek fejleszthetőek többek között az edzőtábori tréning által is. A személyiség három komponense (elkötelezettség, kontrollképesség, kihívások vállalása) adják meg a lehetőséget a stresszteli és traumatikus élmények átfordítására és a személyiség fejlődési, növekedési potenciáljának megvalósulására.

“Bizonyítást nyert, hogy kontrollált környezetben is LEHET valódi stresszhelyzetet szimulálni (úgy is, hogy számítok rá) – és ezáltal fejleszteni a szükséges képességeket.”

“Felkészültebbnek érzem magam, ha az életben történnek hasonlók. Megtapasztalhattam, hogy mennyivel nehezebb kavicsos terepen megtartani az egyensúlyt pl rúgásnál, és átfagyott kézzel + stressz kontrollálni a másikat.”
Esetleg nem várt előnyök is előbukkannak : “A stressz, amit teremtettetek!!!! Kipróbálhattam magam valósághoz közeli helyzetekben! És végre elhitte az asszony, hogy nem sakkozni járok(az orrom miatt), köszönet Bélának :) :) :)

Visszajelzések:

Milyen előzetes elvárásaid, céljaid voltak az edzőtáborral kapcsolatban?

  1. “Életszerű helyzetek gyakorlása, megtudni, hogy mennyivel nehezebb stressz alatt gondolkodni, és harcolni, kifáradni.”
  2. “Gyakorolni a tanultakat stressz alatt, idegen környezetben, idegen szituációkban.”
  3. “Pontosan valami ilyesmire gondoltam.”
  4. “Elsősorban az, hogy jól érezzem magam. Nagyon kíváncsi voltam az előzetes beharangozók után, hogy mi is lesz majd az edzőtáborban, de sejtettem, hogy nagyon jó lesz.”
  5. “A sok kihagyás után kicsit izgultam, nem tudtam, hogy mennyire “porosodott meg” a KM tudásom, és azért is örültem ennek a tábornak, mert egy jó bemelegítésnek ígérkezett a visszatérés előtt. Nos. Annál sokkal több lett végül :)
KM5 Krav Maga téli edzőtábor14

KM5 Krav Maga téli edzőtábor

 

Melyik rész tetszett a legjobban az edzőtáborban?

Elsöprő győzelmet aratott a házba való bejutás és onnan történő kijutás több támadón át/keresztül, ahol a piros párna megérintése volt a cél.

Melyik rész tartottad a leghasznosabbnak?

Szoros küzdelemben az első helyen a ‘Pénztárcás incidens’ (beavatkozás egy utcai erőszakos konfliktusba harmadik személyként) végzett.

Második helyre a ‘Hívd fel a telefonszámot vészhelyzetben’ (rossz látási viszonyok, erős fizikai és mentális nyomás) jutott.

Harmadik helyen a ‘Megleptem a betörőt otthon’ végzett (fizikai és mentális fáradtságot okozó gyakorlatok /nehéz nap/ után nyitva a lakásod ajtaja) található. (Negyedik helyen pedig a korábban említett piros párnás gyakorlatsor végzett.)

Mennyire felelt meg az edzőtábor az elvárásaidnak?

Az ítélet: Igen, teljes mértékben megfelelt.

 Köszönjük a javaslatokat, szituációs ötleteket a résztvevőktől, be fogjuk tenni következő szemináriumok tematikájába!