km5_ikon_onvedelem
2015-02-18

A lefagyás elkerülése, illetve megtörése nem csak Krav Maga szemszögből

Csáti Béla könyvajánlójának folytatása arról, hogy mi az a lefagyás és, hogyan gyakorolod az elkerülését. Alapos cikk, köntörnyalazás nélküli Csáti Béla stílusban. Ajánlom minden Krav Maga tanulónak!

/Béla amolyan eminens terminátor. A civil életben válságmenedzser. Rengeteg könyvet olvas és nagyon régóta nagyon sokat edz, ezért érdemes az Ő szemével is látnod a problémát és a megoldást, ami egyébként 1-2 pontban eltér az enyémtől, de pont ettől lesz érdekes számodra. Erik/

Mindenkit, aki valaha küzdősporttal vagy önvédelemmel (nem csak Krav Maga) kapcsolatba került, foglalkoztat a gondolat, hogy vajon lefagyna-e élesben (az utcán), vagy használni tudná az edzőteremben megszerzett tudását.

Ha azt hiszed, hogy Te nem fagyhatsz le csak azért, mert bátor és tökös vagy, akkor számodra is tanulságos lesz (ahogy számomra is az volt) megérteni a lefagyás mechanizmusát, aminek semmi, de semmi köze a gyávasághoz / bátorsághoz.

OODA ciklus

Bármilyen válaszreakcióhoz az OODA loop (mozaikszó) 4 fázisán kell áthaladnod: Observe – észlelni, hogy valami történik veled; Orient – értelmezni, hogy mi történik; Decide – dönteni, hogy mi a teendő; Act – cselekedni, a döntés alapján.

A lefagyás akkor áll be, amikor a támadó folyamatos impulzusai (üvöltözik rád, lökdös, folyamatosan ütlegel, stb.) bezárnak a ciklusba és nem tudsz eljutni a cselekvés fázisáig, hanem egy-egy új impulzus hatására újrakezdődik a folyamat és sosem lesz vége.

OODA-Library-1508x706_c www.oodaloop.com

2 komoly probléma van:

1) A támadó a ciklusban már 3 fázissal előtted jár (OOD), ő már döntött, hogy megtámad, azt is tudja, hogy hogyan, tehát rendesen le vagy maradva.

2) a ciklus 4 fázisa (OODA) közül a két közbülső (értelmezés és a döntés meghozatala) tart a leghosszabb ideig, ezért ha a cselekvés előtt sikerül blokkolnia téged, akkor nem szabadulsz ki a végtelen ciklusból (addig ver, amíg akar a nélkül, hogy bármit is tennél)

A rossz :( hír: Nem tudod utolérni a támadót a folyamatban, mert annyira előtted jár (neki 4-ből 3 fázis már lefutott)!!!

A JÓ :) hír: azért van megoldás, de nem egyszerű. Ha a ciklusban lehetetlen utolérni a Támadót, akkor ki kell iktatni a ciklust magát.

moving-people-blog1

A sikeres ellentámadás alapja, hogy szituációs gyakorlatokkal feltételes reflexet építesz ki magadban és ez által kiiktatod a két közbülső fázist. Azaz feltételes reflexxel lerövidíted a saját a döntési folyamatodat. Sok gyakorlással, újra megtanulsz ösztönlényként reagálni – egy űzött vadként, aki nem gondolkodik (Jet Li – Nyakörv. Megvolt? Na, erről beszélek). A cél, hogy azt elérd, hogy ha bármi támadás ér, azonnal gondolkodás nélkül teljes erőből visszatámadj. /A céllal egyetértek az ösztönlényként reagálással már nem. Az agressziónak több formája van és nem mindig a teljes zúzás a legjobb megoldás, de attól még megoldás. A cikk nagyon helyesen később kitér a hátrányokra is. Erik/ 

maxresdefault youtube.com

A hatékony reakció kifejlesztése 5 pilléren áll, amit Krav Maga gyakorlása közben is alkalmazhatsz a lefagyás elkerülése érdekében

1) komfortzónán kívül gyakorolsz (fáradtan, légszomjas, szédülős, állapotban gyakorolsz erősebb, nagyobb és pihentebb ellenféllel, aki félhomályban támad – azaz a szokásos Erik féle szemináriumi környezet): Miért van erre szükség? Tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi a valószínűsége annak, hogy akkor támad meg valaki (lehetőleg nálad gyengébb elkövető), amikor reggel pihenten felkeltél, hét ágra süt a nap, laza nadrág van rajtad, és éppen befejezted a nyújtógyakorlataidat, hogy fejre is tudj rúgni…

2) ösztönös reakció: NE gondolkodj, NE próbáld kitalálni, hogy hogyan és mivel fog támadni. Ha mozdul, akkor te is cselekedj. Bármit, csak fájjon neki.

3) technika: ha nem gondolkodsz, akkor mégis honnan fogod tudni, hogy mit csinálj? Onnan, hogy ezerszer is elismételted a mozdulatot (gyakoroltál!) és az izomzat emlékszik (izommemória) rá és kivitelezi a technikát.

4) gyorsaság: stressz alatt senki nem teljesít 100%-on. Ha edzésen csak lassan gyakoroltál, akkor még lassabban fogsz tudni visszatámadni stresszhelyzetben. Gyakorolj teljes sebességgel is, mert akkor lesz mire emlékeznie az izmoknak, amikor szükség lenne a sebességre.

5) erő: ha „maszatolva” edzel, akkor – a fenti 1) – 4) pontokat mind teljesítve – beviszel egy erőtlen technikát, ami hatástalan marad.

Risk vs Reward Matrix - Targeting the Best Quadrant www.personal.psu.edu

Veszélyek:

  • adott helyzetben „túl hatékony” leszel, vagy
  • olyankor is élesedik a reflex, amikor nem kellene (pl. ha a munkahelyen hátulról viccből rád ugrik valamelyik kollégád, vagy jópofaságból fojtogatni kezd. Ameddig gondolkoztál a cselekvés előtt, volt egy biztonsági fék a rendszerben, de ezt sok gyakorlással tudatosan kiiktattad.

10289866-dealing-with-stress

Hogyan fagyhatsz le:

1)      Az élet filmje: Amikor valaki halálos veszélyben van és „lepereg a szeme előtt az egész élete, mint egy film”, olyankor az történik, hogy az agy tudatos fele nem tudja megoldani a veszélyhelyzetet és önként átadja a vezérlést a nem tudatos agynak. A nem tudatos agy ilyenkor gyorsan végigpörgeti az egyén teljes memóriáját, keresvén bármi használható élet-tapasztalatot a múltból, ami ilyen veszélyhelyzet elhárításakor korábban már bevált. (ha már van begyakorolt OC reakció, azt be tudja vetni a nem tudatos agy a veszély elhárítására).

face-punch

2)      Bitch slap, avagy az arc érintés tabuja: az áldozat „lefagyasztásának” egyik kedvelt technikája a „bitch slap” (avagy „k*pofozás”). A technika azt használja, ki, hogy az egyén lefagy (nem tudja kezelni a helyzetet), amikor valaki egy erősen beidegzett tabut áthág. A felnőttek között az egyik legerősebb társadalmi tabu az arc nyitott tenyérrel való megérintése. Ez felnőttek között erős intimitást, vagy nagyon erős dominanciát fejez ki. A pofon önmagában (fizikálisan) igen kis kárt okoz, de az erősen szocializált embereket pszichésen lefagyasztja. Aki azt hiszi, ez a tabu nála nem érvényes, próbálja meg visszaidézni, edzésen hányszor kért már elnézést az ellenféltől, amikor akaratlanul arcon ütötte (pedig elvileg azért mentünk oda, hogy harcolni tanuljunk). Vagy gondolj vissza a gyerekkorodra, amikor a szomszéd Pisti lekevert egy pofont: fizikálisan nem volt semmi bajod nem volt, de (pszichésen) már nem volt kedved harcolni… Erre az egyetlen orvosság az OC, amikor a kapott pofont nem próbálod meg értelmezni, az sem érdekel ki adta és miért, hanem reagálsz rá.

84873579ae89dfb3d8c472710002ec61

3)      Feed vs Attack, avagy Etetés vs. Támadás: az „Etetés” olyan kéz-, vagy láb-technika amit (az edzőteremben) azért indít a partner, hogy te kivédd és reagálj rá. Mivel a célja nem a sebzés, vagy az ellenfél harcképtelenné tétele, a sebessége és intenzitása alacsony. A „Támadás” olyan kéz-, vagy láb-technika, amit (az utcán) azért indít a támadó, hogy egy ütéssel, azonnal harcképtelenné tegyen. A sebessége, intenzitása (több ismételt támadás egymás után), a kivitelezés ereje maximális, indítása nagyon közeli, és meglep (nem készülsz fel előre kifejezetten arra a technikára, mint edzésen). Ha mindig Etetés ellen gyakorolsz, akkor egy Támadást nem fogsz tudni elhárítani, mert a kondicionált válaszaid sokkal lassabb és „barátiabb” támadások elhárítására lesznek kidolgozva.

A lefagyás megtörése. A legjobb, ha van saját OC-d és nem fagysz le.

images (3)

Ha mégis megtörtént a lefagyás, akkor az alábbi 3 lépést kell követni.

1)      ismerd fel, hogy lefagytál (ameddig tagadod, addig nem azon dolgozol, hogy megtörd)

2)      cselekedj valamit, hogy megtörd a tétlenséget

3)      Ismételd a 2) lépést

Gyakorlás lefagyás ellen: lefagyás akkor következik be, ha a komfortzónádon kívül kell megoldj addig ismeretlen, esetleg kellemetlen feladatokat. A stressz-tűrő képesség erősítésére legjobb, ha gyakorlod a kellemetlen, vagy ismeretlen feladatok habozás nélküli megoldását. Ez lehet az élet bármely területén, mert ez pszichésen készít fel a stressz kezelésére és kitolja a komfortzónád határait (már csak egyre extrémebb dolgoktól fogsz majd lefagyni).

Végszó:

Amit az már kiderült, a támadás során minden esély ellened szól. A Támadó választja meg a támadás időpontját, helyszínét, formáját, eszközét és ráadásul akkor, amikor a leggyengébbnek tűnsz. Ő már 3 fázissal előtted jár a 4 fázisú cselekvési ciklusban, amikor te egyáltalán értesülsz róla, hogy megtámadtak, és ráadásul a támadót nem kötik olyan (társadalmi) játékszabályok és tabuk, amiket te általában betartasz (mert nem vagy szociopata).

krav maga liam neeson

Ne feledd: NEVER GIVE UP! Nagyon kevés esetben ér véget egy harc úgy, hogy valamelyik fél harcképtelenné válik, a legtöbb harcot FELADJÁK! (elég, ha csak 30 másodperccel tovább bírod, mint az ellenfél)

Ha fizikálisan begyakorlod a technikákat, akkor lesz mit előhívni az izommemóriából, amikor lepereg előtted életed filmje. Aki feed-del él, az feed által vész el! – ha Támadást akarsz elhárítani, akkor Támadás ellen kell gyakorolni (sebesség, erő, intenzitás, távolság és meglepetés ereje).

Ha adódik egy esély, azt használd ki. Lehet, hogy nem lesz több.

Forrás:

Rory Miller (2011), Szemtől szemben az erőszakkal.

Rory Miller (2010): Konfliktus és erőszak – A harcművészetek hatásossága valódi konfliktusokban.

Csáti Béla közgazdász, válságkezelő szakember, Krav Maga gyakorló