km5_ikon_onvedelem
2013-03-19
Tények-Tévhitek

Megtanítjuk Neked a titkos-halálos katonai Krav Maga technikákat!

Ha bárhol ezt ajánlják neked, akkor nagyon gyorsan hagyd ott őket, mert fogalmuk sincs róla mi is az a Krav Maga!

Mostanában valamiért (?) elég sok olyan kérdést kapunk, hogy van e nálunk katonai vagy rendvédelmi Krav Maga az órákon. Sõt volt aki úgy kérdezte, hogy tanítjuk e a  “rendes” Krav Magát is. Ez megint csak egy igazi tények-tévhitek kategória ezért úgy gondoltam megér egy bejegyzést.

(Csak halkan jegyzem meg már az elején, hogy nem véletlenül lettek ám létrehozva a divíziók)

Tévhitek a civil, rendvédelmi és katonai Krav Maga képzésről

1. Tévhit a rendvédelmi és katonai Krav Maga

A katonai/rendvédelmi Krav Maga több mint a civil és ha megtanulom a titkos-halálos technikákat akkor aztán kemény leszek mint a Rambo III.

2. Tévhit 

Katonaként vagy rendőrként a civil Krav Maga nem nyújthat nekem semmit.

Nézzük meg a hasonlóságokat és különbségeket és rögtön világos is lesz miért tévhitek a fentiek.

S.W.A.T. rendvédelmi egység

S.W.A.T. rendvédelmi egység

Te

Te

 

Mielőtt belekezdünk, pár sorban a lényeg

A katonáknak, rendőröknek és civileknek különböznek a céljaik az eszközeik és a lehetőségeik. Hiszed, vagy sem mivel  civilként általában egyedül nézel szembe a problémával és eszközökben és jogilag is a legjobban vagy korlátozva ez a legösszetettebb része és elsajátítani is a legnehezebb.

Egy katona vagy rendőr akkor fogja használni a Krav Maga tudását, ha nincs lehetősége használnia a fegyverét. Nincs ideje, joga vagy éppen nem működik. És legtöbb esetben ezt a fegyvert aktívan fogja használni mint védekező vagy támadó eszközt nem mint lőfegyvert.

Ha reggel M16-ossal vagy “9milis” Parabellummal mész le a boltba, akkor ne is olvasd tovább ezt a cikket. Ha mégsem így lenne azért érdemes végigolvasnod.

Kezdjük a hasonlóságokkal

A Krav Maga a természetes reflexekre és mozdulatokra alapoz. Minden ember ilyen szempontból hasonlóan mozog csak valaki kicsit ügyesebben.

Nincsenek titkos katonai Krav Maga mozdulatok, ott is ugyanazok az egyenes és köríves ütések, mint ahogy a rúgások is. A katonai Krav Magában is az egyszerűségen és célszerűségen van a hangsúly. A mozgások így könnyebben beivódnak és hatékonyabban használhatóbbá válnak  A Krav Magában nincsenek titkok, sem nagy beavatások.

A katonai/rendvédelmi és civil Krav Maga közötti különbség 5 tényezővel írható legjobban körül:

1. Időtényező

A civilként Krav Maga gyakorlása átlagosan heti két alkalommal történik, esetleg még egy-két szemináriumi edzés is hozzátartozhat egy-két havonta. Elvetemültek 4-5 edzésen is részt vesznek.  Ilyen módon az életformáddá is válhat, ahogy ez sokakkal meg is történik. Jó csapat, jó hangulatú edzések, kiereszted a napi feszültséget. És minél többet gyakorolsz, annál jobb leszel.

A katonai kiképzés keretében az adott egység feladataira és szükségleteire szabottan intenzíven, nagyon rövid idõ alatt sajátítják el a technikákat.

A folyamatos hosszú távú gyakorlás és gyors , intenzív technika tanulás között nagy a különbség!

A katonák fizikai és mentális képességei sokkal fejlettebbek. Nekik nincs szükségük a Krav Maga általános hosszútávon kibontakozó előnyeire.  Nekik rövid időn belül a feladataik ellátására és az egység és saját maguk biztonságának garantálása érdekében kell a Krav Magából speciális technikákat célirányosan, napok vagy hetek alatt elsajátítaniuk. Nem állnak hónapok vagy évek a rendelkezésükre, hiszen szolgálatot kell teljesíteniük és állandó készenlétben is vannak.

2. Az igények

Képzeld el ha mondjuk a következő 3 hétben minden edzésen ugyanazt az 3 technikát ismételnénk  megállás nélkül, egy 30kg-os zsákkal a hátadon . Elég nagy esélyt látok rá, hogy nagyon hamar egyedül állnék a teremben kezdéskor. És nem azért mert lusta vagy  hanem mert civilként erre nincs szükséged.

A civil oktatás keretében az edzéseket próbáljuk minél változatosabbá tenni, hiszen senki sem akar unalmas önvédelmi órákra járni a szürke hétköznapokban. Fontos szerepet kap a közérthetőség és a motiváló légkör, továbbá az, hogy minél több helyzetben kipróbálhassa magát a gyakorló. Az adott ország kultúrájában jellemző támadási módok elleni védekezésre helyeződik a hangsúly. A fegyveres támadások esélye elég csekély, ezért például AK-s fenyegetés elleni gyakorlatokkal az alap szinteken nem fogsz találkozni.

A katonai oktatás keretében az adott egység szükségleteire van alakítva a felkészítés és fontos hangsúly van azon, hogy az adott technikákat biztosan végre tudják hajtani. Fáradtság, kimerültség és elviselhetetlen mentális stressz elviselése mellett is képesnek kell lenniük  a Krav Maga technikák pontosan végrehajtására. Az intenzív felkészülés, és a monoton ismétlés ezért elengedhetetlen. A változatosságra és a motiváló környezetre ezekben az esetekben nincs szükség. Amennyiben nem figyelnének és nem lennének együttműködések, úgyis büntetést kapnának. A katonai Krav Maga oktatásról nem lehet kisétálni vagy többet-nem- visszajönni vagy akár tesztelgetni az oktató képességeit.

Mivel rövid idő áll rendelkezésre, főleg az alapmozdulatok gyakorlására koncentrálnak a katonai kiképzés során és természetesen a legkülönbözőbb fegyveres támadások elhárítására, miközben rajtuk van a teljes menetfelszerelés.  Így képesekké válnak arra, hogy a legextrémebb fizikai és mentális terhelés mellett is használni tudják a Krav Magát

3. A felkészültség

Civilként, ha elkezdesz Krav Magázni, jó eséllyel nagyon elfáradsz az első edzésen és majdnem kiköpöd a tüdődet. Nagy valószínűséggel hirtelen azt sem fogod tudni, hogy hívnak, ki hol van a teremben és ki és honnan üthet meg. Ezért szépen az alapoktól kezdesz mindent. Kezdve azzal, hogy hol is kezdődik a fejed a testeden.  Aki hozzám jár tudja miről beszélek ;)

A katonák szakemberek és így nem az alapokról kell kezdeni az oktatást, inkább különleges képességek fejlesztésére és ennek biztonságos elsajátítására kell figyelnie az oktatónak.

4. A feladatok végrehajtásának módjai

A civil oktatás fontos eleme az, hogy egyénileg meg tudd védeni magadat, és ha erre képes vagy, akkor a hozzátartozóidat is. A legtöbb problémát egyedül oldod meg és úgy készülsz, hogy a fenyegetettség esetén te magad fogsz szembeszállni, akár több elkövetővel, természetesen csak akkor, ha nem tudsz elszaladni azonnal A magyar, európai viszonyokra jellemző támadások elleni védekezés egyéni elsajátításán van a hangsúly és azon, hogy  például buszon, este az utcán és egy szórakozóhelyen is meg tudd védeni magadat. A Krav Maga egy idő után  életformává válik és beépül a mindennapjaidba.

A katonák csapatban tanulnak, gyakorolnak és hajtják végre a feladatokat. Ismerik egymást, bíznak egymásban és az életüket is feláldoznák a társukért. A katonák tudják, hogy kik a potenciális ellenségeik, milyen bevetésre készülnek, tisztában vannak az esetleges veszélyekkel. Ők teljesen más helyzetekben állják meg a helyüket. Õk a feladataik végrehajtására minél hatékonyabb és biztonságosabb végrehajtására használják. Egy budapesti szórakozóhelyen például az AK-s lefegyverzési technikával nem sokra mennének.

Csoportos támadás elhárítására és semlegesítésére képezik ki őket . A katonák a csapatukat védik több  vagy sok támadó ellen, akik szintén fel vannak fegyverezve .

5. A cél

A civil oktatás alapja az, hogy épségben megúszd az adott szituációt , sőt a szituációt korán felismerve idő előtt kiléphess a helyzetekből. Amennyiben nincs más választás és küzdeni kell, aktívan cselekedhess és segítségért kiálthass a lefagyás helyett. A lényeg, hogy minél minimálisabb beavatkozással maximális szabadságra tegyél szert, amit aztán az elfutásra, segítségkérésre használhass. Az önvédelem keretében nem verünk senkit sem szét. Az már nem önvédelem ugyanis. Másrészt sosem lehet tudni, hogy az ellenfélnek van-e a közelben segítsége és milyen fizikai technikai képességei vannak, vagy esetleg tapasztalata a küzdősportokban. A saját és hozzátartozóid biztonsága érdekében használod a jó helyzet felismerési és stressz tűrési képességedet és szükség esetén a technikákat.

A katonák nem szaladhatnak el egy háborúban. Nekik meg kell oldaniuk a helyzetet. Itt az elhárításon és a semlegesítésen van a hangsúly. A háborúban felfüggesztődnek a hétköznapi életet szabályozó jogszabályok és az ellenség emberi jogai a legtöbb esetben csorbulnak. Röviden fogalmazva a katonák megölik az ellenséget és nem az a céljuk, hogy hamar kiszabaduljanak a helyzetből és elfussanak. Ok elfoglalják a területet, teljesítik a parancsot, megvédik a csoportot és győzelmet aratnak.

Konklúzió

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy nincs egységes katonai Krav Maga edzésterv.  Minden egység az egész világon saját magára szabottan sajátít el technikákat. A Krav Maga fontos kiegészítő elemként szerepel sok ország katonai kiképzésben, de mint tudjuk, a háborúk ritkán dőlnek el közelharcban.

Egy hétköznapi konfliktus helyzetet katonai Krav Maga eszközökkel megoldani elég extrém és erősen jogellenes is lenne. Másrészt, mint írtam, nincs szimpla és általános katonai Krav Maga, így elég nehéz beiratkozni egy ilyen általános tanfolyamra. Továbbá a katonai feladatok kiegészítő megoldására szolgál a katonai Krav Maga a civil élet számára teljesen használhatatlan, sőt veszélyes is.

Emellett nagyon fontos minden Krav Magásnak tisztában lennie az önvédelemre vonatkozó jogszabályi háttérrel, magyarán azzal, hogy mi számít jogos védelemnek. Senkinek sem érdeke, hogy bíróságra kelljen járnia tárgyalásokra. Ezért is fontos úgy gondolni a Krav Magára, mint hasznos önvédelmi rendszerre, ami nagy hangsúlyt helyez a megelőzésre, sem mint titkos-halálos technikák tárházára amivel kinyírod aki csúnyán néz rád. Ölni könnyű. A legkönnyebb úgy hatástalanítani valakit, hogy megölöd. De nekünk nem ez a célunk, hanem, hogy megoldjuk a konfliktus a legkevesebb erőszakkal.

Viszont ha kell, akkor bántjuk a támadót keményen, gyorsan hatásosan, ami nagyon fog fájni neki sokáig. Úgy kell neki! Miért nem hagyott békén!