km5_ikon_otthon
2011-12-22
Tények-Tévhitek

Megüssem vagy ne üssem?

Rendszeresen felmerül a Krav Maga edzéseken a jogos önvédelem kérdése. Sokan bizonytalanok benne, hogy meddig mehetnek el egy adott szituációban.

Ez egy kényes kérdés ezért egy bíró barátom segítségével megpróbáltam összeszedni mi is számít jogos önvédelemnek ma Magyarországon.

De mielõtt belekezdenénk a fõ szabályt, soha ne feledd! Elõször mindig az elsõdleges problémát old meg! Ha valaki megtámad, és te azon kezdesz el gondolkodni, hogy most megrúghatod e vagy sem akkor vesztettél.

A bírónak és az ügyésznek a fûtött irodában akár 2 éve is van, hogy hozzon egy ítéletet. Neked 2 másodperced, hogy eldöntsd, mit fogsz csinálni az adott szituációban.

Ezért az én tanácsom az, hogy üss-rúgj amennyit, kell ahhoz, hogy el tudj szaladni és utána szaladj! A többivel ráérsz késõbb foglalkozni.

De, azért, hogy olyan hibákat ne kövess el, ami miatt bajba kerülhetsz, nézzük meg a jogi hátteret is.

Elõször is, ha valaki késsel támad rád és egyértelmûen meg akar ölni és te megölöd az illetõt az emberölésnek számít. Mindegy, hogy jogos önvédelem volt vagy sem attól még az marad. Ha enyhébb formáját nézzük és mondjuk, valaki meg akar ütni de, te ütsz elõbb akkor könnyû testi sértést követsz el. Tehát a jogos védelem ellenére is a Btk. szerinti törvénysértést követsz el. De vannak úgynevezett büntethetõséget kizáró okok.

Ezek közé tartozik a jogos védelem is. Direkt nem önvédelmet írtam, ugyanis jogod van mást is megvédeni nem csak magadat.

A jogos védelemnek 2 feltétele van:

1. szükségesség

2. arányosság

A szükségesség azt jelenti, hogy a cselekmény véghezvitelének idõpontjában a jogos védelmi helyzet fennállott. Nincs helye jogos védelmi helyzet megállapításának a jogtalan támadás befejezése után, vagy ha újabb támadás veszélye közvetlenül nem fenyeget.

Ez azt jelenti, hogy ha a szomszéd Pistike leanyáz, és megvered az nem jogos védelem. Ha valakitõl kapsz egy pofont, és nem csinálsz semmit majd megvárod, hogy elforduljon és tarkón vered a szintén nem állja meg a helyét.
Vagy reagálsz, leütöd és az illetõ a földön fekszik magatehetetlenül Te pedig jól fejberúgod. A megtorlás nem jogos védelem!

Egy könnyítés a korábbiakhoz képest, hogy nem vagy köteles kitérni a támadás elõl. Ha valaki megpróbál megütni és te megelõzöd és lecsapod akkor az jogos védelemnek számít. Ez nem vonatkozik a családtagokra és közvetlen hozzátartozókra. Ott még köteles vagy kitérni.

Nem vagy büntethetõ olyanért, amirõl a cselekmény idõpontjában nem tudtál.
Ennek tipikus esete, ha a támadód azért hal bele egy ütésedbe, mert belsõ szervi bajai voltak. Például pacemakere volt és az ütésre leállt. Pech! De nem neked.

Nem számít jogos védelemnek, ha elõtte kölcsönösen szidalmaztátok egymást a támadóddal.

Az arányosság azt jelenti, hogy az elhárító magatartás nem idézhet elõ aránytalanul nagyobb sérülést, mint amelyet a jogtalan támadás okozott volna.
Megint nézzük Pistike esetét, aki 50 kiló vasággyal és úgy dönt, hogy fellök, amire Te úgy reagálsz, hogy tiszta erõbõl fejberúgód. Ez nem jogos védelem.

Az arányosság alól felmentõ ok az ijedtség vagy menthetõ felindulás. Nézzünk erre néhány példát és ellenpéldát is.

Egy nõ sétál az utcán és egyszer csak ott terem egy hulladék alak aki még felmosórongynak sem jó és azt mondja, hogy na akkor anyukám az enyém vagy…. Ez bizony könnyen okozhat ijedtséget, és ha most a hölgy úgy tökön rúgja az arcot, hogy az kihányja a fogait mert azt tanulta Krav Maga edzésen az bizony jogos védelem. Vagy csak megfogja a kezét, és nem engedi el és erre a hölgy, hogy szabaduljon fejbe veri bármivel ami a kezeügyébe akad amibe a felmosórongy beledöglik, az megint csak jogos védelem.

Ide tartozik még az az eset is, amikor a támadódat megütöd és elesik, beveri a fejét a padkába és meghal. Természetesen csak akkor ha, a szükségesség fennállt ahhoz, hogy üss.

Ha erõ vagy számbeli fölény áll fenn akkor használhatsz a védelmedre eszközt. De csak élet kioltására nem alkalmas eszköz lehet nálad. Ilyen pl.: a gázspray. Ezzel szemben nem lehet nálad paprikaspray, kés, vipera, boxer stb…

Az arányosság túllépésének számít, ha kihívásra mész bunyózni és ott derül ki, hogy a másik erõsebb és ezért eszközt használsz. Gyere ki a hóra felhívásra kimész és ott kiderül, hogy a másik jobb, erre Te kétszer hasbaszúrod.

Viszont ha valaki késsel támad rád azt elveszed tõle és ugyanazzal vagy más eszközzel életveszélyes sérülést okozol már nem számít az arányosság túllépésének.

Reméljük soha nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy bíróságon kelljen vizsgálni, hogy jogosan jártál e el.

Nagyon fontos, hogy a mégis olyan eset fordulna elõ, hogy egy utcai konfrontációhoz kiérkezik a rendõrség és téged is bevisznek kihallgatni, addig egy szót se szólj amíg nincs ott ügyvéd aki téged képvisel. Fõleg ha a támadód súlyosabb sérüléseket szenvedett, mint Te. Könnyû bedõlni a klasszikus jó zsaru rossz zsaru trükknek. Azokat az ügyeket, amik az ügyészségre kerülnek az ügyészek 98%-ban megnyerik!

Majd elfelejtettem! Ilyen esetben erõsen hallgass a Krav Maga edzésekrõl. Ha kérdezik max annyit mondj, hogy jársz konditerembe vagy futsz, úszol bármi csak küzdõsport ne legyen mert az vörös posztó az ügyésznek és a bírónak is.

Magyarországon nincs esküdtszék. A bíró a törvény alapján jár el. Eldöntheti, hogy ha 2-tõl 8 évig lehet kiszabni, akkor mennyi legyen. Ne számíts arra, hogy majd valami szívhez szóló záróbeszéd hatására felmentenek.

Alapvetõen a Krav Maga edzésen azt tanulod, hogy ne kerülj bajba de, ha mégis amíg lehet fuss el. Ez tökéletesen harmonizál a fent leírtakkal. Ha pedig oda kerül a sor, hogy bántanod kell a másikat azt tedd habozás és lelki ismeretfurdalás nélkül a legjobb tudásod szerint. Tapasztalataim szerint, ha habozol azt Te fogod megszívni.