km5_ikon_teljes_onvedelem
2013-11-25

Mindenki ügye!

November 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Ennek alkalmából szeretnék férfi társaimhoz is szólni és elsősorban arról írni, hogy mi férfiak mit tehetünk a nők védelmében.

6dologbanner

 

Erről nem nagyon szoktunk beszélgetni. Mi arra tanítjuk a nőket, hogyan védjék meg magukat ha bajba kerülnek. A megelőzést, mint legfontosabb szempontot szoktuk kiemelni. A megelőzésben mi férfiak is részt vállalhatunk, és sokkal könnyebbé tehetjük a nők dolgát, ha beszélünk a témáról és tudatosan teszünk ellene.

Ezt a cikket magamnak is írom, és előre szólok, hogy nem valami s

zentként akarok itt állni és papolni. Tudom, hogy nekem is van mit javítani. Szeretném, ha minél többen ébrednénk rá, hogy van és tudunk mit tenni még.

Sokat használjuk a szót: BÁNTALMAZÁS. De mit is jelent valójában?

A bántalmazás nem csak fizikai lehet. A bántalmazó dominanciát gyakorol a másik fél fölött, közben annak igényeit, kéréseit figyelmen kívül hagyja és személyét leértékeli. Lehet fizikai, szóbeli, lelki, gazdasági vagy szexuális bántalmazás.

Jöjjön 5+1 egyszerű dolog, amit mától Te is megtehetsz:

1. HIDD EL! Hidd el a és hallgasd meg az áldozatok beszámolóit. Támogasd őket és mondd el nekik, hogy nem az ő hibájuk. Hidd el, hogy egy nő sem kéri és egy nő sem érdemli meg, hogy zaklassák vagy megerőszakolják, függetlenül attól mennyire hivalkodó az öltözete vagy mennyire részeg. 

2. HALLGASS AZ ÖSZTÖNEIDRE! Ne sétálj tovább ha azt látod, hogy egy nőt zaklatnak vagy bántalmaznak az utcán, munkahelyen vagy bárhol. Mérd fel a helyzetet és ha szükségesnek látod avatkozz közbe. Ha kell hívd a rendőrséget.

3. AJÁNLD FEL A SEGÍTSÉGEDET! Támogasd azokat a helyi szervezeteket akik, segítenek az áldozatoknak feldolgozni az erőszakot vagy éppen menedéket nyújtanak nekik. Mint tudjuk a nők elleni erőszak jelentős része családon belül történik. Ez a segítség lehet pénzbeli vagy akár önkéntes munka is.

4. KEZD MAGADDAL! Vizsgáld meg magad és a viselkedésedet és keresd meg azokat az elemeket, amik esetleg tiszteletlenek vagy bántóak a nőkkel szemben.

5. TANÍTSD A FÉRFIAKAT A KÖRNYEZETEDBEN! Legyél követendő mintakép. Beszélj a környezetedben lévő férfiakkal arról, együtt mit tehettek a nők elleni erőszak megfékezéséért.

+1 TANÍTSD A NŐKET IS! Fontos, hogy megértsék, hogy joguk van megvédeni magukat. Fontos, hogy megértsék a Krav Maga edzés nem az erőszakról szól és az edzés sem erőszakos. Ellenkezőleg! Megtanulják elkerülni az erőszakot és problémákat megoldani. Fontos, hogy megértsék és tudatosuljon bennük, hogy bántalmazni nem csak úgy lehet egy nőt ha megerőszakolják vagy megverik. Szavakkal és zaklatással is mély sebeket lehet ejteni. Ez ellen is tehetnek, ha kellő önbizalommal rendelkeznek.

A cikket a férfiakat felvilágosító nemzetközi kampány keretében írtam.