km5_ikon_onvedelem
2013-10-02
Tények-Tévhitek

Mire elég a Krav Maga tudásod?

Biztosan te is tudsz már arról a 2 gyermekes anyáról, akit a napokban öltek meg Soroksáron.
Előre szeretnék szólni, hogy nem arról írok, hogy gyertek lányok Krav Magázni a helyzetet meglovagolva. Nem is okoskodni szeretnék, hogy így meg úgy kellett volna csinálni.

Azért írom a cikket, mert többen is mondtátok, hogy úgy érzitek, egyre többet tudtok, de ebben a helyzetben nem biztos, hogy elég lett volna a tudásotok. Jogos a kétség és úgy érzem, sokat segít a hölgyeknek, ha beszélünk erről a témáról.

Elég lenne-e a tudásod ebben a helyzetben?

Először is még nem tudjuk, hogyan történt pontosan az eset. Sok az indulat (teljes joggal) és sok részlet nem világos. Sok az ellentmondásos információ és valószínűleg még pár napba beletelik, mire kiderül melyik infó nem csak találgatás. Finoman jegyezném meg, hogy sokat segítene a találgatások elkerülésében, ha a rendőrség picit többet kommunikálna. Ez persze a tényen nem változtat. Az eset szomorú és a családnak biztosan nehéz és nem is tudjuk elképzelni min mehetnek át. De a körülmények nagyon fontosak az eredeti kérdés szempontjából.

Szívesen mondanám, hogy a Krav Maga tudásoddal bármilyen szituációt megoldasz. De akkor nem mondanék igazat. Van az a helyzet, amiben valószínűleg én is vagy bárki más odaveszne.

Az önvédelem az esélyekről szól. Minél többet gyakorolsz annál nagyobb az esélyed arra, hogy meg fogsz tudni oldani egy helyzetet. Vagy ami még jobb, bele sem kerülsz.

Akkor most nem ér semmit az egész?

Igen, ilyen estekben szoktak eljönni az olyan kommentek, hogy: “…látod, minek jársz te önvédelmet tanulni egy ilyen helyzetben nem tudnál mit tenni…”

Ez engem, a biztonsági övet nem használók kedvenc történetére emlékezet miszerint xy azért menekült meg egy balesetben, mert nem volt bekötve az öve. Igen, van ilyen 10000-ből 1. A maradék 9999-ben meg azért menekült meg az illető, mert használta az övet.

Itt ez az eset. Lehet, hogy ha hátulról elkapnak egy kötéllel, akkor győzne a támadód. De! Vajon te belekerülnél egy ilyen helyzetbe? Amikor veletek, hölgy tanítványaimmal beszélgetek, szinte mindegyikőtök megemlíti, hogy sokkal tudatosabban, magabiztosabban figyelitek a környezetetek így felismeritek és elkerülitek a lehetséges veszélyt. De sok az olyan történet is, amikor sikeresen oldottatok meg szituációkat.

A tapasztalat azt mutatja, hogy igenis megéri gyakorolni. Remélem tudtam segíteni, de ha szeretnél még erről beszélni, akkor bátran gyere oda edzés után-előtt.