km5_ikon_otthon
2014-06-22

Nyári bűnmegelőzés I. – Kik a zsebesek?

Kik azok a tolvajok, zsebesek?

Egy “véletlen” lökés, ami fel sem tűnik és a tárcád pár másodperc múlva már a jármű másik végében van és a következő megállónál már le is szállnak vele és eltűnnek a tömegben

A tömegközlekedés olyan szituáció ahol nem számít furcsának, ha valaki meglök, hozzád ér akár többször is. Nem csak az eszközön magán, de megállókban, aluljárókban stb… is.

Pedig a profi tolvajnak ennyi elég is ahhoz, hogy megszabadítson az értékeidtől.

A legegyszerűbb trükkökkel fosztják ki a gyanútlan áldozatokat a profi tolvajok. Sajnos statisztikák azt mutatják, hogy működnek a trükkök és becsaphatóak vagyunk.

Az alábbi egyszerű és könnyen alkalmazható tanácsok betartásával Te is nagyban csökkentheted az esélyét annak, hogy elrontsák az estédet és/vagy a balesti sebészetet is meg kelljen látogatni.

Beraktunk pár megtörtént esetnek a leírását is, hogy mások hibáiból tanulhass, ne a saját károdon kelljen!

Ennek tudatában tehát mindenki mérlegelni tudja, hogy mik azok az „óvintézkedések” amiket elkövet annak érdekében, hogy egy görbe este ne rossz emlékekkel és súlyos lelki és/vagy anyagi veszteséggel érjen véget. Ebben segítenek a lenti tanácsok.

Kik a ’zsebesek’?

Valójában nagyon ügyes bűvészek és színészek egyben az erő sötét oldalán.

Az egyik a valódi zsebes, aki kifinomult ujjaival dolgozik a  másik a zsebmetsző, aki különböző metsző-, vágóeszközt (borotvát, szikét, fogót, speciálisan kifejlesztett egyéb eszközt) tart a kezében vagy akár saját kivágott zsebén keresztül dolgozik. Sokszor szatyorral vagy újsággal álcázzák a kezüket, amivel kiemelik a zsákmányt.

pickpocket

10 tolvaj skill, amik ellened dolgoznak

A zsebtolvajokat, mintha színészek és bűvészek is lennének egyszerre. Pár másodperce vagy 1-2 perce van arra, hogy megtévesszen és közben hozzád érjen úgy hogy észrevétlenül kiemelje az értékeidet, sokszor csak két ujja használatával.

 1. évek tapasztalata, gyakorlata
 2. akár  generációkon át ívelő tudás
 3. színészet és bűvészet ’ismerete’
 4. kiváló alkalmazkodó képesség
 5. ‘proaktivitás’
 6. koordinációs, koncentrációs készség
 7. kifinomult kézügyesség
 8. csapatjátékosság, szoros együttműködés
 9. saját terminológia és jelek ismerete
 10. gyors döntéshozatal (áldozat és módszer kiválasztása, végrehajtása)

 

thief2

Milyen eszközeid vannak arra, hogy ne legyél az áldozatuk?

Mégsem vagyunk teljesen eszköztelenek: a saját éberségünkre és tudatosságunkra támaszkodhatunk. Az aggódás kifejezetten kontra-produktív. Elővigyázatossággal és körültekintéssel megelőzhetjük a bajt, mert már nem leszünk könnyű célpontja az elkövetőknek. Az elkövetési módok után elővigyázatossági tippeket is olvashatsz a folytatásban.

 5 egyéni és 5 több szereplős trükk

Egyéni előadás, bűvészkedés

thief5

1. A rég nem látott jó barát

Az elkövető mintha régi ismerős lenne, rövid időre átölelte a sértettet, kezet is akar vele fogni, közben zsebéből kiemelte a telefont.

 2. A  segítőkész

A sértett pénzt vesz fel az aluljáró automatájából. Az elkövető úgy tesz, mintha koszos lenne a sértett kabátja és letörölné azt. Közben a másik kezével kiveszi a zsebéből az iratait. A sértett még meg is köszöni a segítséget.

3. A segítséget kérő

Az elkövető pénzváltást kérve vette rá a sértettet arra, hogy vegye elő a pénztárcáját, majd egy hirtelen térképet  a tárcára téve elterelte a sértett figyelmét, közben kiveszi a belőle a pénzt.

4. A trükkös

Az elkövető beszélgetést kezdeményezett a sértettel, közben aprópénzt szórt le a földre, mondván, hogy az a pénztárcájából hullhatott ki. Ameddig a sértett lehajolt, hogy összeszedje az aprót, a szatyrából értékeket vett ki.

5. A láthatatlan bűvész

Az elkövető a villamoson való lökdösődés közben kicseréli a sértett pénztárcáját egy a pénztárcához hasonló méretű és vastagságú papírköteggel.

 Színészi előadások több szereplővel

thief4

 1. A sértett épp a villamosra száll fel, amikor a tömegben szóváltásba elegyedik két férfi (elkövető), majd leszállnak. Az egyik elkövető a férfi zsebéből a leszállás közben kiveszi a telefonját.
 2. Mozgólépcsőn az egyik elkövető torlódást okoz látszólagos ügyetlenkedéssel, társa pedig az előtte álló 2 sértett telefonját veszi el, majd távoznak.
 3. Az egyik elkövető ájulást színlelt a villamoson, társa a közelében álló ember padlóra  tett szatyrából a telefonját és pénztárcáját emeli ki.
 4. Három elkövető odament a sértetthez terítőt árulva, beszélgettek vele ketten, míg a harmadik kivágta a táskáját és elvette a telefonját, pénztárcáját.
 5. Az elkövető két gyermeket küldött a sértetthez, hogy eltereljék a figyelmét, míg ő levágta a táskája pántjait.

Ki az ideális célpont?

Ideális célpont (jellemzők): olvas, zenét hallgat, belemerül egy telefonbeszélgetésbe, táskáját a háta mögé csapja, farzsebébe tárol pénztárcát, telefont, a tömegben nem szorítja magához a táskáját, kabátját, csomagját az ülésre akasztja, nem ellenőrzi értékeit, nem reagál arra, ha enyhén meglökik, sok sok kicsi csomagja van, alkoholt fogyaszt

Az álomcélpont: alszik és még akár ittas is!!! Pl. téli éjszakákon, amikor könnyű a fűtött járműn elaludni, nyáron a szórakozóhelyek környékén található padokon.

Megtörtént eset: a sértett elaludt a villamoson, leesett az ölébe a szemüvege és elvitte az elkövető. Viccesnek tűnik, de az elkövetőt még egy szemüveg is érdekelheti.

Köszönet Szőke Tibor rendőrtisztnek a szakértői munkájáért!

Hamarosan folytatjuk a sorozatot tippekkel és megtörtént esetekkel.