km5_ikon_otthon
2014-08-12

Nyári bűnmegelőzés III. – Hova megy be leginkább a betörő?

Kétpercenként történik hazánkban egy vagyonelleni bűncselekmény, amiből minden hatodik betöréses lopás – hívták fel a figyelmet az elmúlt évek bűnügyi statisztikáinak adataira – Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács megbízásából, az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) által készített, 2009 és 2013 közötti időszakra vonatkozó kutatásában. Ezek a bűncselekmények nem csak a sértettek számára jelentenek gondot, de a környéken lakók biztonságérzetét is jelentősen befolyásolják, hiszen egy-egy ügy kapcsán jelentősen romlik a szubjektív biztonságérzet az adott lakókörnyezetben.

betorokut14

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, f:opsz.hu

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke azt mondta, az egy évvel ezelőtt indult rendhagyó kutatás kiindulópontja az volt, hogy a „mesterembereket” kell megkérdezni a témában. Azt szerették volna megtudni, hogy egy betörő milyen szempontok alapján választja ki a célpontját, illetve mi az, ami elriasztja attól, hogy cselekedjen.

A kutatás készítői Windt Szandra és Barabás Tünde témavezetők irányításával 139 mélyinterjút készítettek hét börtön fogvatartottaival, hogy megtudják, a betörő milyen szempont alapján választ magának célpontot, mi az, ami csábítja a bűntett végrehajtásában, és mi az, ami elriasztja őt terve véghez vitelétől. 60-90 perces interjúkat készítettek önként jelentkező elítéltekkel, akik 100 kép alapján választották ki, hogy hová törnének be “szívesen”, illetve mi az, ami visszatartja őket. Amikor egy olyan fotót tettek eléjük, amelyen egy „könnyen feltörhető” ház vagy lakás volt látható, beindult a fantáziájuk, hogy hol és mivel próbálkoznának.

Kiket kérdeztek meg?

A megkérdezettek közül 30 tekinthető profinak (akadt, aki 285 bűncselekményt ismert be), 14 elkövető esetében húsz felett volt a bűntettek száma, az elkövetők többsége 18–24 éves volt. A kifaggatott fogvatartottakat átlagosan 10 betörésért ítélték el életük során, több mint 50 százalékukat már 18 éves kora előtt. Átlagosan több mint hét évet töltöttek el börtönben. A vizsgálatban szereplő elítéltek 14 százalékának semmilyen szempontja nem volt a betörés elkövetésében.

hir6.hu

Egy részük „átutazó”, vagyis azért jön, hogy betörjön, majd távozik a városból. Az elkövetők másik csoportját azok alkotják, akik helyben, vagy a szomszédos, közeli településeken laknak, ám elfogásuk és azonosításuk így sem egyszerű. Lehet, hogy az amatőr betörők, estenként nem húznak kesztyűt, nyomot hagynak maguk után, de a profik tudatosan készülnek, figyelnek, hogy ne legyenek szemtanúk, se kutya, se riasztó, könnyen bejuthassanak, és előre tudják, merre menekülnek. A válaszadók között voltak olyanok is, akik kifejezetten a magas szintű vagyonvédelemmel ellátott helyeket keresték, mondván, ott biztosan nagy értékekre bukkanhatnak.

betorokut10

westmiddlandspolice.com

59 százalékukat érték már tetten, ám 78 százalékuk el tudott menekülni; ketten – sorsukba beletörődve – megvárták a rendőröket, 13 százalékuk pedig elbújt, és csak később hagyta el a helyszínt. Csupán egyetlen elkövető volt erőszakos.

A profi betörők tisztában vannak a jogszabályokkal

A betörők tudják, ha a „jogtalanul megszerezett értékek megtartásáért a sértett irányába akarathajlító erőszakot alkalmaznak” (pl. fizikai erőszak), akkor már minőségében más bűncselekmény, a rablás valósul meg, így az érte kiszabott büntetés mértéke is súlyosabb.

 

betorokut6

origo.hu

Előfordul az is, hogy szakosodott csoportok garázdálkodnak. Ők általában egyfélét visznek, például laptopokat. A profi bűnözők csak azt viszik, ami könnyen mozdítható, az amatőrök pedig mindent.

Tisztában vannak azzal is, hogy ha félelemből lábon lőjük például egy vadászpuskával a nappalinkban, éjnek idején, akkor ezt a bíróság később akár jogos önvédelemnek is tekintheti, még akkor is, ha a betörő nem feltétlenül érzi arányosnak a védekezésünk nagyságát betörésének súlyával.

Mi alapján választanak célpontot?

betorokut1

bathchronicle.co.uk

A bűnözők legfontosabb szempontja célpontjuk kiválasztásánál, hogy lehetőleg senki ne legyen otthon. Elriasztják ugyanakkor őket a biztonsági berendezések: a mozgásérzékelős lámpák, rácsok, kamerák, riasztók, bonyolult biztonsági és hevederzárak, illetve a hangosan ugató kutya is.

Az elítéltek kiemelt szempontként említették, hogy gyorsan ki lehessen pakolni egy lakást, ne vegyen el sok időt sem a bejutás, sem az értékek összeszedése, sem a távozás, bár a válaszadók több mint 29 százalékát nem zavarja, ha az áldozatok otthon tartózkodnak.

betorokut7

robuild.co.uk

A bűntett előkészítésében, tervezésében – fontossági sorrendben – a következőket fontolták meg: ne legyenek szemtanúk, ne legyen otthon senki, van-e riasztó, milyen az ingatlan minősége, vannak-e megfigyelő-eszközök, könnyű-e a bejutás (van-e például nyitva hagyott ablak), milyenek a menekülési lehetőségek, és van-e kutya.

A racionális döntés elmélete, azaz egy költség–haszon-elemzés alapján dönt a potenciális betörő a cselekmény megvalósításáról. Ez az amatőr elkövetők esetén még fokozottabban érvényes, hiszen az alkalomszerűen alapvető biztonsági hiányosságokat (pl. nyitva hagyott ajtó, ablak) használnak ki.

Hova megy be szívesen a betörő?

 

betorokut15

dailymail.co.uk

A betörők által legkedveltebb ingatlantípus az új építésű kertvárosi ingatlan. Úgy gondolják, ilyenekben élnek az átlagot meghaladó vagyoni helyzetű emberek. Arra lehetne számítani – jegyezték meg a tanulmány készítői -, hogy ezek az épületek a leginkább védettebbek, ugyanakkor az interjúalanyok szerint pont az ellenkezője az igaz. A magas, zárt kerítés, ahelyett, hogy távol tartaná a betörőt, elrejti munkája közben. Probléma az is, hogy az újépítésű ingatlanokba általában műanyag nyílászárókat építenek be, amelyeket olvasztásos technikával nyitnak ki a tettesek.

betorokut16

lidtime.com

A második legnépszerűbb betörési célpont a sorház, amit a tanyasi környezetben található ingatlan követ (ide legszívesebb a falvakban élők törnek be.) A bérházak nem tartoztak a kedvelt ingatlanok közé a betörők körében, de azok a tettesek, akik ezekre specializálódtak, profibbak a társaiknál: ügyesen használnak megtévesztő eszközöket, folyosókra kiakasztott táblákat, és találékonyabbak az épületbe bejutásnál. A lakótelepeket azonban a megkérdezett betörők nem igazán szeretik, mert szerintük ott szerényebb jövedelemmel rendelkezők laknak.

A betöréses lopásért elítélt fogvatartottak a bérházi, lakótelepi és társasházi lakóingatlanokat csak akkor választották, ha helyismerettel rendelkező fővárosiak voltak. 35 százalékuk azért jelölte meg célpontként a bérházakat, társasházakat, mert maguk is ilyen környezetben élnek, tudják, hogy régi zárak vannak, és könnyebb bemenni.

Mit szeretnek elvinni?

betorokut9

thesun.co.uk

Továbbra is sláger a betörőknél a készpénz, az ékszer, a műszaki cikk (mobiltelefon, laptop, fényképezőgép, videokamera), valamint a kisebb lakberendezési tárgyak, esetleg a bankkártyák. Őszi-téli időszakban gyakori az épületek, melléképületek színesfémekből készült eszközeinek – ereszcsatorna, csaptelepek – ellopása. De vidéken lopnak élelmiszert, takarmányt és háziállatot is. A kutatók megjegyezték, az utóbbi években, főként a főváros és Pest megye családi házas övezeteiben, szívesen lopnak nagy értékű autókat úgy, hogy a házban találják meg a kulcsot hozzá.

Meddig tart egy betörés?

Általában két-három percig. Egy átlagos betörő öt-hat percél többet nem tölt a feltört lakásban. A megkérdezettek 52 százaléka ennyi időn belül végez is. A kritikus határ 15 perc. Ezt követően nagy a tettenérés veszélye. A betörők 15 százaléka 30 percet meghaladóan is követett el már betörést. A tulajdonosoknak tehát arra kell törekedniük, hogy ez idő alatt a lehető legkevesebb értéket találhassák meg. Készpénzt, ékszert épp ezért célszerű a falba épített, vagy a falra vagy a padozathoz erősített trezorban tartani.

Mikor törnek be?

betorokut12

independent.co.uk

Nagyvárosban nappal, munkaidőben, az üdülőövezetben holtszezonban. Lakásoknál általában hétköznap, a háziak távollétét kihasználva, a családi házak esetében a hajnali órákban, a mély alvás időszakában.

 Változások az országos adatokban

Évente mintegy 43 ezer betöréses lopás történik az országban, de ez csak a hatóság tudomására jutó esetek száma. 2009 és 2013 között hullámzóan alakult az összes ismertté vált jogsértések száma, és ennek mintegy 60-70 százalékát teszik ki a vagyon elleni bűntettek. A betöréses lopások esetén 1999-ben az ismertté vált esetek 78,2 százalékában, 2008-ban pedig 77,7 százalékában maradt ismeretlen az elkövető.” Érdekesnek találták a szakemberek a vizsgált tíz év alatt történt jelentős területi átrendeződést: „Budapest és Pest megye leterheltsége csökkent, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig megnövekedett a betöréses lopások száma. 2008-ban már ezeknek a bűntetteknek a tíz százalékát itt regisztrálták.” A legtöbb betörést Budapesten, Pest megyében, valamint Borsod-Abaúj Zemplén megyében követik el, a legkevesebbet Vas, Veszprém és Tolna megyében. Ebben az időszakban megnőtt a kisebb településeken elkövetett lakásbetörések száma. A rendőrkapitánysággal nem rendelkező településeken ez 4,2 százalékról 10,7 százalékra emelkedett. A kutatás szerint tíz év alatt a betörésekkel okozott károk évi 15 milliárd forint feletti összegre rúgtak, mely még fontosabbá teszi a bűnmegelőzés hangsúlyosabbá válásának szükségességét.

Olvasd el a sorozat II. részét

Olvasd el a sorozat I. részét

Forrás:

Büntetés-végrehajtási szervezet

NOL cikke

Orientpress cikke

HVG cikke

Csepel info bűnmegelőzés cikke

Betöréses lopások alakulása 1999-2008