km5_ikon_otthon
2014-08-12

Nyári bűnmegelőzés IV. – Augusztus 20.: a betörők ‘ünnepe’

Sokan összekötik az augusztus 20-át egy hosszú hétvégés elutazással és ez kiváló terepet nyújt a betörőknek!

Nem minden tűzijáték, ami annak látszik!

2013. augusztus 21-én reggel találkoztam a házunkban lakó “mindenttudó” nénivel, aki (egyébként nagyon szeretjük) nagy beleéléssel panaszolta, hogy a szomszéd házban “magán tűzijátékot” szerveztek és, hogy milyen zavaró volt az éles fény. Még aznap kiderült, hogy igazából azt látta, amint levágják a földszinti ház ablakáról a rácsot.

Sorozatunk III. részében megtudtuk, hogyan választanak célpontot a betörők és, hogy van pár közhiedelem a fejünkben ami nem igaz és ez veszélyes lehet.

Ki szeretnénk egészíteni egy szemponttal az eddigieket. A betörők számára kiemelkedően fontos, hogy mikor mennek el a lakók szórakozni, mikor üres a ház. “De augusztus 20-a a legideálisabb” – olvasható a tanulmányban. Ennek alkalmából következzenek last minute, online megelőzési tippjeink.

images

Ha nem akarod, hogy betörjenek hozzád, ezeket ne oszd meg

  1. Amennyiben nem vigyázol, komoly károd is származhat például a futároknak, szerelőknek kiadott személyes infó miatt.
  2. Közösségi oldalakon való megosztás a nyaralás, bulizás alatt, meghívó  a betörőknek. Ne legyenek illúzióid, akik ebből élnek nem hülyék és tudják, hogyan használják ezeket a forrásokat.
  3. A lakás belsejét még akkor se fényképezd végig, és tedd fel a netre, ha nagyon büszke vagy a szépen felújított otthonotokra vagy lakberendezői tehetségedre főleg, ha tele van drága elektronikai eszközökkel.

Megoldások

  1. Érdemes az utazós, bulizós képeket a hazajövetel után közzétenni; azt pedig, hogy ki jelölhet be a közös képeken beállíthatod és azt is, hogy magad engedélyezd a kép megjelenését az idővonaladon, így legalább a hírfolyamodban szabályozhatod az események alakulását.
  2. Lehetőleg csak annak mondd el, hogy nyaralni vagy bulizni indulsz, akinek fontos, hogy tudjon róla (pl. közeli barátok listája, adott baráti kör csoportja).
  3. A szomszédnak említsd, hogy ki jöhet fel a munkaidő, nyaralás, bulizás alatt, hisz akkor tudja, kivel oszthatja meg az infót, hogy nem vagy otthon vagy hogy ki a gyanús látogató.
  4. Ha van üzenetrögzítőd, aktív hangposta üzeneted ne mondd rá, hogy elutaztál, szórakozni mentél vagy, hogy nem vagy otthon.

Hogyan ne legyél kiszámítható?

Facebook-Clock-Tony-Teofilo

Minél kevesebb emberrel oszd meg az információt, hogy mennyi időre és hova szoktál rendszeresen menni s hogy pontosan hol is laksz, melyik kerületben, utcában stb. Hiszen minél kevesebben tudják, a reggeli elindulás és esti hazaérkezés rutinszerű idejét vagy hogy elutazol, sportolsz ettől-eddig, közösségbe jársz minden héten ekkor és akkor, annál kisebb a lehetősége annak, hogy olyan ember fülébe jut a hír, aki esetleg nem tisztességes céllal érkezne a lakásba. Sosem tudhatod, hogy ki kivel osztja meg szóban vagy az interneten a rólad szóló infót és így az  milyen kezekbe juthat.

Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kutatása

Megelőző jogos védelem, vagyonvédelmi szempontból kiemelten fontos - OKRI szakjogászának írása