km5_ikon_otthon
2013-07-07
Tények-Tévhitek

Nyáron se legyél célpont! 1.

Itt a jó idő és nem csak a jégkrémnek van itt a szezonja, hanem a “nyári” bűncselekményeknek is.

Ezért megnézzük a 3 leggyakoribb bűntettet megtörtént esetek alapján, amelyek sokszor nagyon nagy kárt és kellemetlenséget okoznak.

A cikksorozatot Szőke Tiborral írtuk. Tibor rendőr nyomozó és nem mellesleg lelkes Krav Maga gyakorló (G1), így a szakmai felügyeletet ő biztosította.

Amikor nekikezdtünk azt hittem, hogy majd soha nem hallott, zseniális átverésekről és trükkös lopásokról fogok hallani. De nem. A bűnözők csak szimplán kihasználják azt, hogy mennyire könnyelműek és figyelmetlenek vagyunk. Ezek a jellemzően: “hogy lehetett ilyen balek ezt velem úgysem tudják megcsinálni” történetek. És mégis ezek okozzák a legtöbb kárt minden évben.

A cél a figyelemfelhívás és egy kis emlékeztető, hogy minimális odafigyeléssel elkerüld azt, hogy valaki elrontsa egy jónak indult nyári napodat vagy estédet.

A Krav Maga edzéseken elsősorban az erőszakos szituációk megoldását gyakoroljuk, azonban a megelőzést szem előtt tartva érdemes kibővíteni ismereteinket. Nem kell ahhoz erőszak, hogy áldozattá válj!

1. Kiülős helyen történő lopások

Megtörtént eset:

Két hölgy ült egy kávézó teraszán, egyikük a táskáját székének háttámlájára akasztotta, amiben benne volt a pénztárcája, összes személyes iratával, illetve lakáskulcsa is. Fizetéskor vette észre, hogy nincs meg a táskája.

A kávézó biztonsági kamerájának felvételein látszott, amint a mögöttük lévő asztalhoz rövid időre leült egy pár, majd anélkül, hogy rendeltek volna felálltak, amikor is az elkövető páros női tagja a táskát leemelte a székről és távoztak.

Nyáron népszerűen a kiülős helyek, kávézók, éttermek. Ilyenkor a helytől függően nagy gyalogos -és vendégforgalom fordulhat elő, ami fokozott veszélyt jelent az értékeinkre, hiszen ilyenkor a bűnözők észrevétlenebbül tudnak tevékenykedni.

Megelőzés:

- Értékeinket mindig olyan helyre tegyük, ahol más még akkor sem tud észrevétlenül hozzáférni, ha éppen máshova figyelünk. (Ugyanis szintén jellemző elkövetési mód, hogy figyelemelterelésből az egyik elkövető megszólítja a célpontot, akinek ekkor figyelme rá irányul, így a másik oldalról a nem megfelelő helyre tett értékekhez könnyedén hozzá lehet férni.)

- A szék háttámlájára soha ne akasszunk táskát, valamint kabátot is csak abban az esetben, ha abban értékünk nincsen.

A következő részben: Hogyan szabadítják meg a nőket kedvenc ékszereiktől

Itt olvashatsz a biciklilopásokról Nyáron se legyél célpont! 3. és a nyakláncok letépéséről Nyáron se legyél célpont! 2.