km5_ikon_otthon
2013-07-12
Tények-Tévhitek

Nyáron se legyél célpont! 2.

A következő két történet igazi tanulsága az, hogyan hagyjuk figyelmen kívül ösztönünk jelzéseit.

A cél ismét a figyelemfelhívás és egy kis emlékeztető, hogy minimális odafigyeléssel elkerüld azt, hogy valaki elrontsa egy jónak indult nyári napodat vagy estédet.

A nyári időszakban a hölgyeket fenyegető veszély, a nyaklánc letépése, amikor az elkövető akár megszólítva, akár anélkül a nyakláncot letépi és elszalad.

Sokan tévesen azt gondolják, hogy ez leginkább éjszaka, elhagyatott helyeken fordul elő. Ezzel szemben az esetek többsége nappal fordul elő és sok esetben forgalmas helyeken

Megtörtént esetek:

1. Két hölgy sétált a belvárosban a körúton, amikor is egy fiatalember hirtelen eléjük lépett, az egyikük nyakában lévő nyakláncot letépte, majd elszaladt.

2. Egy hölgy felszállt a villamosra a végállomáson és leült. A villamos az első megállóban megállt, majd már megszólalt a csengő, amikor is hirtelen azt érezte, hogy valaki leszakítja a nyakában lévő láncot, majd azzal az éppen záródó ajtón keresztül leugrik és elszalad.

Mindkét eset érdekessége, hogy utólag a hölgyek a következőket mondták el.

Az 1. esetben látták a későbbi elkövetőt, amint éppen velük szembe sétál és alaposan szemügyre veszi őket.

A 2. esetben a hölgy elmondta, hogy látta amint a későbbi elkövető és annak társa vele együtt szállnak fel a villamosra. Már akkor furcsa volt számára, hogy a két férfi a villamos kocsijának két végében ül le, holott látható volt, hogy együtt vannak. Az elkövetés ebben az esetben úgy történt, hogy a nyakláncot letépő személy társa amíg a másik letépte a nyakláncot, támasztotta a záródó ajtót, majd együtt leugrottak a villamosról.

Mindkét bűncselekmény jó eséllyel megelőzhető lett volna, amennyiben a hölgyek nem hagyják figyelmen kívül azokat az árulkodó jeleket, amik arra utaltak, hogy a bűnözők kiszemelték őket.

Megelőzés:

-A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megelőzés itt jellemzően az, hogy amennyiben nem nélkülözhetetlen, akkor ne hordjunk látható helyen nyakláncot, különösen ha egyedül kell közlekedni.

-A nyaklánc eltakarása vékony kendővel szintén megoldás lehet.

-A környezet folyamatos kontrollálása segít felismerni azokat a jeleket, amik arra utalnak, hogy valaki célpontnak tekint minket.

Állandó szakmai szakértőnk Szőke Tibor ismét biztosította a szakmai felügyeletet és megírta cikk vázát. Tibor rendőr nyomozó és nem mellesleg lelkes Krav Maga gyakorló (G1) is.

A következő részben: Biciklivel indulsz el és busszal mész haza

Itt olvashatsz a biciklilopásokról Nyáron se legyél célpont! 3. és a kiülős helyeken történő lopásokról Nyáron se legyél célpont! 1.