km5_ikon_otthon
2013-07-21
Tények-Tévhitek

Nyáron se legyél célpont! 3.

Sokunk által kedvelt közlekedési/sport eszköz a kerékpár. Rengeteg előnye mellett sajnos számolnunk kell azzal is, hogy sok bűnöző kifejezetten a kerékpárok lopására „szakosodott”, ami folyamatos veszélyt jelent bringánkra nézve.

Az ORFK adatai szerint 2012-ben 12.473 db kerékpárt loptak el az országban, ebből 2.116 db-ot Budapesten.Figyelembe kell venni azonban, hogy több felmérés szerint is sokan nem jelentik be a lopást, így a valós szám ennél magasabb lehet.

Állandó szakmai szakértőnk Szőke Tibor ismét biztosította a szakmai felügyeletet és megírta cikk vázát. Na jó ennek a cikknek a 80%-t ő írta. ;) Tibor rendőr nyomozó és nem mellesleg lelkes Krav Maga gyakorló (G1) is.

A bringalopásokra is igaz, hogy ami nincs odabetonozva, krokodilokkal teli vizesárokkal, szögesdróttal és pitbull falkával körülvéve és el akarják lopni azt, ellopják.

Sajnos a legjobb (vagy legdrágább?) lakatot is viszonylag rövid alatt le lehet vágni. Több videó is kering a nemen amikben 1 pár ezer forintos wolfram fűrésszel vágják át a legdrágább lakatokat.  A lopások közel fele zárt helyiségben történik, így a tolvajnak még nagyon izgulnia sem kell az esetleges feltűnés miatt.

Ezért nagyon fontos, hogy tudd azonosítani a biciklidet!

1. Érdemes a kerékpárunkról fényképet készíteni, illetve feljegyezni a vázszámát, hiszen az egy későbbi azonosításhoz mindenképpen nagy segítséget jelent. Az utóbbi időben több olyan eset is előfordult, hogy órákkal (!) a lopás után már fent volt valamilyen aukciós oldalon az eltulajdonított kerékpár. Van lehetőség gravíroztatni is a vázba így még egyedibbé tenni.

2. Egy nagyon jó lehetőség, hogy biztosítást kötsz a bringádra. Nem akarok most itt biztosítót reklámozni, de évi 8-10 ezer forint környékén már teljes értékű kártérítést lehet elérni lopás esetén is. Ennyit megér, ha kicsit komolyabb bringád van.

3. Még egy megoldás a biciklibe szerelhető gps jeladó. Ez sms-ben jelez a telefonodra, ha mozgatják a biciklit. Nekem nincs ilyen, de a látott tesztek alapján működik. Hátránya a közel 50 ezer forintos ár.

A kerékpárlopásokat alapvetően két részre érdemes bontani. Egyik a nyílt, másik a zárt helyről történő lopások.

1. Nyílt helyről, utcáról történő kerékpárlopások

Az interneten több videót lehet találni, amiben tesztelték, hogy mennyire közönyösek az emberek egy nagy erővágóval sétáló és a kerékpárról a lakatot akár hosszú percekig vagdosó személlyel szemben.

Ez így van, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy a bűnözők általában nem szeretik magukra feleslegesen felhívni a figyelmet, illetve céljuk minél gyorsabban végezni a lakat átvágásával és a lehető leghamarabb távozni a helyszínről.

Minél több időt kell a lakatok levágásával tölteni, annál kisebb az esélye, hogy ellopják a bringát. Ez alapján kijelenthető, hogy amennyiben bringánkat az utcán megfelelő lakattal, megfelelő helyre rögzítjük, jó eséllyel ott is találjuk ahol hagytuk.

Megtörtént eset:

Egy bevásárlóközpont biztonsági kamerája rögzítette, amint az elkövető a biciklitárolóban elhelyezett 10-15 kerékpár mellett elsétál, majd rövid nézelődés után az egyik bringához odamegy, hátizsákjából elővesz egy kis méretű erővágót és egy csippentéssel átvágja a lakatot, majd elteker a kerékpárral. A lakat egy 1.000 Ft-os vékony sodronyzár volt.

Az eset egyszerűsége mellett remekül szemlélteti a tolvaj gondolkodását.

1. Felmérte a helyszínt, megnézte, hogy melyik kerékpár milyen lakattal van rögzítve. Itt nyilván kiestek a választásból azok a zárak, amelyekkel viszonylag hosszabb időn keresztül kellett volna bajlódnia.

2. A fennmaradó lehetőségek közül azt a bringát választotta, amelyiket a legértékesebbnek gondolta.

Tehát összefoglalásként elmondható, hogy volt olyan bringa a tárolóban, ami értékesebb volt és aminek a zárját át tudta volna vágni, azonban mivel az hosszabb időt vett volna igénybe, így inkább választotta a kevésbé értékes, de gyorsabban átvágható lakattal lezárt bringát.

Megelőzés:

- Lezáratlan állapotban soha ne hagyjuk a bringánkat még akkor sem, ha csak pár percre megyünk be valahova.

- Felejtsük el a sodronyzárakat, mivel azok egy jobb minőségű harapófogóval is könnyedén, másodpercek alatt átvághatóak.

- Bringánk értékétől függően érdemes egyszerre több típusú lakatot használni (pl. U-lakat és lánc).

- Lehetőleg forgalmasabb helyen hagyjuk a kerékpárunkat.

- Figyeljünk arra, hogy mihez lakatoljuk a kerékpárt, az ne legyen gyengébb, mint maga a lakat, hiszen akkor azt fogják átvágni.

- Hiába van remek lakatunk, ha rosszul lakatolunk.

biciklilakatolas1

biciklilakatolas2

2. Zárt helyről történő kerékpárlopások

Sajnos bonyolultabb a helyzet, ha a bringát pincében, tárolóban, vagy zárt, esetleg nagyon elhagyatott helyen kell rövidebb vagy akár huzamosabb ideig tárolnunk. Itt az utcán, nyilvános helyen meglévő előnyünk, amit a jó minőségű lakatok átvágásához szükséges idő jelent, drasztikusan csökken, hiszen zárt helyen a bűnözők észrevétlenebbül, hosszabb ideig, az utcán kevésbé használható módszerekkel tudnak „dolgozni”.

Megtörtént eset:

Egy belvárosi új építésű ház mélygarázsában jutott be az elkövető, ahol az egyik tároló ajtaját hengerzár-töréssel kinyitotta. A tárolóban két kerékpár volt egy jó minőségű lakattal egymáshoz rögzítve, azonban mivel volt ideje a lakatot átvágni, azt fűrésszel átvágta, majd az értékesebb kerékpárral és néhány egyéb, a tárolóban elhelyezett értékkel távozott.

Megelőzés:

- Amennyiben van rá lehetőségünk, akkor a kerékpárt tároljuk a lakásunkban. Léteznek falra, mennyezetre szerelhető kerékpártartók, amikkel a bringa által foglalt hely is csökkenthető.

- Ha lakásban nem tudjuk tárolni, akkor mindenképpen zárt tárolóba helyezzük el a kerékpárt, azonban ott se feledkezzünk meg a bringa lelakatolásáról. Ilyen esetekben érdemes még több zárral rögzíteni a kerékpárt.

Meg kell említeni, hogy nem csupán a bringát, de annak egyes tartozékait is el szokták lopni.

Megtörtént eset:

A kerékpár gazdája a bringáját leláncolva hagyta hátra hajnalban néhány órára. Amikor visszatért, a kerékpár értékes ülése hiányzott a helyéről. A térfigyelő kamerán látszott, amint egy fiatalokból álló csapat sétált el a lelakatolt bringa mellett, akik közül az egyik az ülés gyors zárát kioldotta és elvitte az ülést.

A baj megelőzhető lett volna, amennyiben a tulaj nem gyors zárat használ, vagy az ülést magával viszi, esetleg az ülést is külön lelakatolja.

És a végére 1 kerékpáros kisokos pár jó tanáccsal: http://kerekparosklub.hu/kisokos/

Jó bringázást! :)

Itt olvashatsz a nyakláncok letépéséről Nyáron se legyél célpont! 2. és a kiülős helyeken történő lopásokról Nyáron se legyél célpont! 1.