Önvédelem

Krav Maga

KM5 Teljes önvédelem km5_ikon_teljes_onvedelem

Az önvédelem nem csak arról szól, hogy jól megvered azt aki megtámad. Az edzéseken megszerzett tudást a mindennapokba átültetve tudod a legjobban kihasználni.

Számos kihívással kell szembenéznünk mindennapjaink során; sokszor érezzük azt, hogy veszélyben vagyunk, meg kell védenünk magunkat. Az önvédelem szó hallatán elsőként minden bizonnyal a test fizikai védelmére gondolsz, ám ez csupán részterülete az önvédelemnek. Emellett például személyünk elleni támadásként élhetünk meg egy-egy élesebb kritikát, sőt szervezetünket megtámadhatják a baktériumok is.

Az önvédelem tehát igen komplex rendszer, amelyre érdemes figyelmet fordítani. Tárgyától függetlenül azonban megvannak azok a sarkalatos pontok, amelyek minden esetben segítséget nyújthatnak.

A Teljes Önvédelem

Minden arra irányuló tudatos gondolkodás és cselekvés összessége, mely felismeri, megelőzi, elkerüli, megakadályozza a fizikai és mentális sérülést és csökkenti annak káros behatásait.

A veszély hatékony elhárításának legjobb módja a megelőzés. A felkészülés minden téren elengedhetetlen: télen vitaminokat szedünk, a munkahelyen pedig felkészülten érkezünk a tárgyalásra. Odafigyelünk, nyitott szemmel járunk, vizsgáljuk környezetünket: ha hideg van kabátot húzunk, ha egy hangoskodó társaságot látunk, inkább elkerüljük.

Természetesen ilyenkor is kellemetlen helyzetben találhatjuk magunkat, de még mindig meg van a lehetőség arra, hogy felismerjük a veszélyes szituációt és elkerüljük a nagyobb problémát. Nem kell feltétlenül visszavágni egy élesebb beszólásnál – és a nátha első jelére is dönthetünk úgy, hogy végre jól kialusszuk magunkat.

Ha azonban már megtörtént a baj, akkor igyekezni kell a veszélyt hatástalanítani, a veszteséget minimalizálni. Az egészséggel kapcsolatban ezt gyakran rosszul értelmezik, és például betegen is bemennek dolgozni. A munkateljesítmény így jelentősen romlik, ráadásul azt kockáztatják, hogy a helyzet súlyosabbá válásával napokat, vagy heteket lesznek kénytelenek kihagyni. Fizikai támadások esetén sem az a legjobb megoldás, ha végletekig menő harcba bocsátkozunk: meg kell próbálni minél hamarabb véget vetni a konfrontációnak, és elhagyni a terepet. Így óvható meg leginkább testi épségünk – így érhető el a minimális sérülés.

KM5 önvédelem szemlélet

Nem csak a L’oreal termékeket érdemeljük meg :) , hanem azt, hogy a saját védelmünkről, a megelőzésről gondoskodni tudjunk, anélkül hogy bárki erőszakosnak vagy macsónak/feministának tartson minket. Az öngondoskodás területén sok mindenre van biztosítás, elő takarékosság. Előrelátóan gondolkodunk és aktívan teszünk azért, hogy a jövőben is biztonságba tudjuk az egészségünket, értéktárgyainkat vagy a jövedelmünket … és a testi épségünket?

Jobban belegondolunk, az önvédelem is az öngondoskodás része. Az önvédelem tekintetében a Krav Maga jelenthet  biztosítást, ha aktívan és kitartóan részt veszel az edzéseken, megveszed a felszerelést. A felszerelés azért fontos, hogy használatukkal a játékos gyakorlást magad mögött hagyva a valós helyzeteket tudj szimulálni.

Párhuzamosan a gyakorlással együtt kialakul egy természetesen tudatos önvédelmi szemlélet is, mely segít abban, hogy elkerüld azokat a helyzeteket, melyben a fizikai erődet kellene használni vagy ittasan kiszolgáltatott helyzetbe kerülj.

tovább a Teljes Önvédelem 5 területe oldalra

tovább a Jogos védelem oldalra

tovább a Krav Maga oldalra

tovább az Órarend oldalra

vissza a lap tetejére