Teljes Önvédelem 5 területe

“Aki harcol, veszíthet. Aki nem harcol, már vesztett is.” Bertolt Brecht

Az akadály az a rémisztő dolog, amelyet akkor látunk, ha levesszük szemünket a célról.  Henry Ford    

A Teljes Önvédelem 5 területe a KM5 koncepciója szerint

Fizikai önvédelem km5_ikon_onvedelem

fizikai önvédelem is komplexebb rendszer, mint ahogyan a legtöbben gondolják. A tényleges testi kontaktuson kívül – az előzőekhez hasonlóan – magában hordozza a felkészülést, a probléma felismerését, és csak ezek után a probléma megoldását. A Krav Maga hatásos módszeregyüttes, ezért is tanítjuk iskolánkban. (bővebben a Krav Magáról itt olvashatsz.) Ennek lényege, hogy 360 fokban, több támadó ellen is sikeresen meg tudd védeni magad. Fontos, hogy nem legyőzni kell a másikat, hanem esélyt teremteni a menekülésre, a lehető legkevesebb szerzett sérüléssel távozni a helyszínről.

Verbális önvédelem km5_ikon_verbalis

A fizikai támadásokat is a legtöbbször megelőzi szóbeli, vagy testbeszéddel átadott üzenetváltás. Ha tehát megfelelően kommunikálunk, nem vesszük fel a provokációt, legtöbbször el is kerülhetjük a tényleges kontaktust. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor nem fenyeget fizikai támadás, mégis verbális attrocitásoknak vagyunk kitéve. Ez tapasztalható például munkahelyen, családban, párkapcsolatokban, de akár az utcán, bevásárlóközpontban is. A szóbeli támadások gyakran még jobban fájnak, a heccelések, sértések, „mély sebeket” tudnak ejteni. Hasznos tehát felkészülni ezekre a helyzetekre is, hogy megfelelő válasszal itt is sikeresen, „sérülések” nélkül oldjuk meg a szituációt.

Egészségvédelem km5_ikon_eu

Szervezetünk védelmének gyakran nem tulajdonítunk kellő jelentőséget, holott ez saját védelmünk egyik legfontosabb területe. Nem véletlenül mondogatjuk, hogy „ha egészség van, minden van”, vagy „ép testben ép lélek”. Az egészséges megőrzésének számos aspektusa van, kezdve a tudatos táplálkozástól, egészen a fizikai kondícióért végzett sportolásig. De – ahogyan az előző esetekben is -, itt is fontos szerep jut a körültekintő hozzáállásnak, hiszen az élet legapróbb részletei is (testtartás, friss levegőre jutás, pihenés stb.) befolyásolják fizikai kondíciónkat.

Szeretteink km5_ikon_szeretteink, illetve tulajdonunk km5_ikon_otthonvédelme

Sokak számára még saját maguknál is fontosabb szeretteik védelme. Emellett természetesen a tulajdonunkat ért támadások is megrendítenek bennünket. Mind hozzátartozóink, mind tulajdonunk védelme ugyanazon elvek szerint történik, amelyeket az előbbiekben ismertettünk. De míg mások védelménél maximum segédkezhetünk, tulajdonunk védelme gyakran egyéni felelősségünk. Ebben az esetben is a korábbiakban leírtak irányadóak: felkészülés, körültekintés, felismerés, elkerülés, veszteségek minimalizálása.

tovább az Önvédelem oldalra

tovább a Jogos védelem oldalra

tovább a Krav Maga oldalra

tovább az Órarend oldalra

tovább a Kapcsolat oldalra

tovább az Árak oldalra

tovább a GY.I.K. oldalra

vissza a lap tetejére