km5_ikon_teljes_onvedelem
2014-06-15

Prevenciós Családi Program beszámoló

 Szülői workshop

a bűnmegelőzés, áldozatvédelem, internetes biztonság képviselőivel tudtak a szülők beszélgetni, mely során minél több, fiatalokat érintő potenciális veszélyről és a gyerekek és szülők számára alkalmazható megoldási lehetőségről esett szó.

Topa Zoltán rendőr százados az offline és online veszélyek összefonódásáról beszélt, mely során idősebbek vagy fiatalok a leendő áldozatok bizalmába férkőzhetnek. Több egyedi, ismertté vált esetet ismertetett: garázdaság, önbíráskodás, lopás, emberkereskedelem, internetes lelki terror. Nagyon fontosnak tartotta, hogy az egyedi esetek kapcsán is kiemelje, hogy milyen fontos a bizalom teli szülő-gyerek kapcsolat.  Sok szülő hiheti tévesen, hogy csöndben van a gyerek, ha netezik vagy játszik a gépen, de közben nem lehet tudni kivel ismerkedik meg vagy milyen oldalakon jár.

Témák: közösségi hálókon és a weben leselkedő veszélyek, fiatalokat érintő bűncselekmények, biztonságos internetezés, jellemző elkövetési módok, elgondolkodtató esetek.

Az internet veszélyei

Internet használata jogsértések és sérelmek nélkül - Topa Zoltán

Letöltés (PDF, 4.09MB)

Az internet használatának bűnmegelőzési, és bűnügyi aspektusai,

fiatalok és gyermek internet használati szokásai - Topa Zoltán

Letöltés (PDF, 5.09MB)

Földesi Tamás etikus hekker interaktív előadásában kitért arra, hogy egy hekkert milyen személyes adatok érdekelhetnek és hogyan férhet hozzájuk, mennyire tartja hasznosnak a tartalom szűrő programokat és a különböző adatvédelmi megoldásokat és az adattárolás módokat. Ő is  óvott attól, hogy túl sok személyes adatot és képet nyilvánosan megosszunk szokásainkról, tevékenységeinkről. Bemutatta a Safer Internet programot és a Kék-vonal szolgáltatásait is.

Témák: mit tehetnek a szülők gyermekük biztonsága érdekében, milyen szervezetekhez lehet fordulni szakmai segítségért, jogi tanácsadásért vagy pszichológiai segítségnyújtásért, bűnmegelőzési tippek, kérdezz-felelek.

Az interaktív beszélgetés során lehetett kérdezni az előadóktól.

Ifjúsági tréning

interaktív beszélgetés keretében és önvédelmi foglalkozáson beszélgettünk a személy és vagyon elleni bűncselekmények megelőzéséről a fiatalokkal s a gyerekekkel. Konkrét önvédelmi technikákat is gyakoroltunk korcsoportos bontásban a végén pedig egyéni küzdelmekkel egy kisebb akadálypályán.

A gyerekek és fiatalok külön-külön kis csoportban vettek részt workshopon Kósi Viktóriával és Erős Judittal, melyen kötetlenül beszélgettek arról, hogy hogyan tudják megelőzni az áldozattá válást, továbbá, hogy milyen hétköznapi tevékenységek során válhatnak esetleg bűncselekmények áldozatává.

Kottek Erik Krav Maga oktató és Szőke Tibor rendőr, sportoktató a fiataloknak mutatta be a legjellemzőbb veszélyeket és a személy és vagyontárgyak ellopása esetén alkalmazandó technikákat. Ebből az alkalomból KM5 tagokat és oktató jelölteket lehetett ütni, hisz ők voltak a támadók.

dr Pintér Márton a kisebbeknek miatta be játékos formában a koruknak megfelelően alkalmazható önvédelmi technikákat. Beszélgetés és játékos gyakorlás során tanulhattak a kisebbek.

 Szakemberek: 

  • Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Topa Zoltán r. százados,
  • Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület Erős Judit mentálhigiénés szakember, Kósi Viktória pszichológus,
  • Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Földesi Tamás önkéntes oktató, etikus hekker,
  • Krav Maga Global  dr. Pintér Márton Expert 2 oktató, jogász,
  • KM5 Önvédelmi Iskola Kottek Erik Expert 2 oktató, Szőke Tibor G3 rendőrtiszt, sportoktató.