km5_ikon_teljes_onvedelem
2014-12-06

Könyvajánló – Rory Miller „Szemben az erőszakkal”

Az önvédelemről őszintén

Rory Miller Szemben az erőszakkalAz alábbi írást és könyvajánlót, minden nyitott és az önvédelem iránt érdeklődő olvasó számára ajánlom. Ha olvastad már Rory Miller, Szemben az erőszakkal című könyvét, akkor is megéri átolvasni a pontokat ‘emlékeztető’ gyanánt. (KM5)

A családon belüli erőszakról azért nem írok, mert annak megelőzése és kezelése sokkal komplexebb feladat, mint amit „lelkes amatőrként” felvállalnék. Ha ilyet tapasztalsz, akkor minél előbb fordulj olyan szervezetekhez, akik bántalmazottakat és gyerekeket segítenek.

A külső (nem családon belüli) agresszió kezelése

southlandbeaver.blogspot.com

Nincs igazság a földön.-Van valami igazság a világban.-A világ igazságos.

Ha a világ igazságos, rossz dolgok csak rossz emberekkel történnek és Te biztonságban vagy, akkor semmi okod az önvédelmen törni a fejed. Itt be is fejezheted az olvasást, mert az összes többi rész Rád már nem vonatkozik. (További kellemes szunyókálást).

8709_665453113528022_3718807205631452039_n

Kiváltság az, hogyha azt gondolod, valami nem probléma, mert személyesen nem érint.

Az önvédelem NEM ott kezdődik, hogy lemész egy edzőterembe és elkezdesz valami küzdősportot tanulni, hanem ott kezdődik, hogy 1) feladatod a világ igazságosságába vetett hitedet és végleg lemondasz a biztonságérzetedről, 2) megérted hogyan gondolkodik a támadód és kivel is állsz szemben.

A világ igazságosságába vetett hit az egyén hatalom általi irányíthatóságának kulcsa, mert e nézet szerint az egyénnek nincs teendője, nem felelős a saját sorsáért. Ha szembenézel azzal, hogy jó eséllyel SENKI NEM FOG MEGVÉDENI ha bajba kerülsz, akkor két választásod van:

1) depresszióba esel, keresel egy magas tornyot és leugrassz, vagy

jscconsultant.co.u

veszély,elkerülés, csökkentés,elfogadás,átvitel

2) elkezdesz úgy gondolkodni, mint aki csak magára számíthat. Nem paranoiáról beszélek, hanem ÖNGONDOSKODÁSRÓL, meg kockázat menedzsmentről. Megtanulod kezelni a stresszt, ami abból fakad, hogy elvileg bármikor áldozattá válhatsz, ugyanakkor ezt nem passzívan elfogadod, hanem – bizonyos korlátok között – mindent megteszel ennek a kockázatnak a csökkentésére.

polc.hu

Ha valaki megkérdezné, mi legyen az első lépés, amit az ember lánya saját védelme érdekében tesz, akkor azt mondanám, olvassa el Rory Miller „Szemben az erőszakkal” című könyvét, és TANULJA MEG az erőszak fajtáiról és azok kezeléséről szóló részeket, majd kérje meg egy barátját, hogy VIZSGÁZTASSA LE BELŐLE! Rendkívül gyakorlati könyv, mely típusokra bontva leírja a támadások pszichológiáját, elkövetők jellemzőit és ezek megelőzésének / kezelésének módjait és segít megérteni, hogy kivel állsz szemben. (Rory Miller pszichológus, író, börtönben dolgozó speciális egység vezetőjeként, illetve kiképzőjeként dolgozott évekig, katonai és rendvédelmi kiképző, jártas harcművészetekben.)

http://www.bbc.com/

A (NEM családon belüli) erőszakot elkövető, illetve (főként nőket) bántalmazó delikvensek meghatározó része magát a folyamatot élvezi és elkövetőként egy jól körülírható típusba tartozik, amit Rory Miller úgy hív, Folyamat Ragadozó (Process Predator).

Támadó jellemzői

• nem egy célt (pl. pénzszerzés) követ, amikor támad, hanem az erőszak folyamatát élvezi, ami hatalmat ad az áldozat felett, ezáltal növeli a Támadó önbecsülését (pl. nemi erőszakoló, sorozatgyilkos)
• az esetek nagy részében nők az áldozatok
• amikor megtámad, már előre eldöntötte, a sorsod (sajnos fennáll a lehetősége, hogy nem fog tanút fog hagyni maga után)

lovesujeiry.com
elsődleges helyszín: (lányok!) ha nyilvános helyen próbál becserkészni (pl. szórakozóhely, metró, pláza, ilyesmi) akkor először szép szóval (ismerkedés, randi – „keressünk egy nyugodt helyet, ahol csak te meg én…”), vagy fenyegetéssel (kés van nálam és ha nem követsz most azonnal, összeszurkállak vagy szétvágom az arcod, hogy soha többet nem nézel tükörbe…) leválasztja az áldozatot a nyájtól (baráti kör, vagy tömeg, akik közbeszólhatnak, vagy szemtanúk lennének) és másodlagos helyszínre viszi

images (2)
másodlagos helyszín: kevésbé frekventált, kihalt hely (pl. park, félreeső bozótos, vagy a saját lakásod, ha a lépcsőházban lepett meg) mert hosszú időre van szüksége, ha ki akarja élvezni a folyamatot
• ha le tud választani a nyájtól, akkor rohamosan csökkennek a túlélési esélyeid. Ha a másodlagos helyszínre értek, akkor jó eséllyel bekerülsz a KÉKFÉNY-be
legtöbbször magányos elkövető (nem bízik senkiben, és nincsenek másokkal közös céljai, ami köteléket képezhetne más emberekkel – antiszociális)

Támadás Fázisai

denver.cbslocal.com

 1) „interjú”, célja kettős: a) felméri, hogy mennyire vagy kemény célpont (a válaszod hanghordozása, szóhasználatod, mozgásod, testbeszéded, stb. és b) sikerül észrevétlenül támadó távolságba dumálnia magát. Az interjú során kérdez, segítséget kérhet, segítséget ajánl fel (pl. Tesco parkolóban, vagy lépcsőházban „látom nehéz a cucc, hadd vigyek az egyik szatyrot”), vagy bármi szöveg, ami során felmérhet, mint áldozatot.

Bar5
2) Elsődleges helyszínen:
a. ha a Támadó „dumás”, akkor nagyon jó kommunikátor (ne felejtsd el, hogy vadidegenként kell akkora bizalmat ébresztenie benned, hogy otthagyd a nyájat és önként vele menj). Sármos, jó dumás (pasi), aki a bőröd alá is bedumálja magát, vagy

www.mirror.co.uk
b. fenyegetés esetén komoly fenyegetést vet be. Pl. kést szorít az oldaladhoz, vagy valami ilyesmi és arra szólít fel, hogy kövesd feltűnés nélkül. Lehet, hogy megnyugtatásul azt mondja, hogy csak a pénzed kell, aztán majd elenged. SEMMIT nem higgy el neki abból, amit mond!!! Nagyon gyorsan választ le a nyájtól, hogy ne tudd végiggondolni, melyik változatban jobbak az esélyeid.
3) Másodlagos helyszínen: ezt nem írom le, mert ha idáig juttok, akkor kb. már úgyis mindegy.

Támadás eszközei (elsődleges helyszínen, támadó távolságon belül)

arguing-couple-conceptual-image-victor-de-schwanberg

1) duma: jó kommunikátor, ha sikerül meggyőzzön, hogy önként menj vele a másodlagos helyszínre, akkor később jó eséllyel senki sem fog emlékezni rá, hogy együtt mentetek el onnan.
2) fenyegetés: megmutatja a kezében lévő kést, viperát, bármit és megfenyeget, hogy bántani fog, ha nem követed. Legtöbbször a fenyegetés elégséges, és az elkövető számára kisebb kockázattal jár.
3) nyers erőszak: ez inkább utcán, mint nyilvános szórakozóhelyen fordulhat elő. Ilyenkor lerohan, üt, ver, (a folyamatos pofozás, verés miatt lefagysz, és nem tudsz gondolkozni mit is csinálj), majd összecsomagol és elvisz a másodlagos helyszínre.

Támadás kezelése

www.ibtimes.co.uk

1) Csak a kezdeti fázisban van értelme a szóbeli elutasításnak (!). Ha nyilvános szórakozóhelyen vagytok, akkor mérlegeld annak a kockázatát, hogy egy idegennel elmész-e valahová, ahonnan nem biztos, hogy visszajössz. Ha nem frekventált helyen próbál becserkészni, akkor nagyon határozott elutasítás a válasz (sötét buszmegállóban lehetőleg ne ismerkedj).

CCTV footage- Girl fights off abductor

2) Akár szóbeli csörte, akár harc esetén akkor van jobb esélyed, ha még az elsődleges helyszínen vagytok, és ott próbálsz szembeszállni vele. Ha már bezsákolt és úton vagytok a másodlagos helyszínre, akkor az esélyeid drasztikusan romlanak.

cctv

3) Ha még tart a szóbeli csörte, akkor SEMMIT ne higgy el neki abból, amit mond! Fogd fel, hogy neki kezdettől kész forgatókönyve van (nem először csinálja, és párszor már megúszta büntetlenül), amin nem fog változtatni, kivéve, ha aránytalanul nagy kockázatot (serülés, vagy lebukás) jelentesz számára.
4) Ha fizikai erőszakig juttok, akkor valószínűleg az életedért harcolsz. Ebben a fázisban már NE DUMÁLJ, mert az annak a jele, hogy rosszul méred fel a támadás jellegét.

Csáti Béla

közgazdász (pénzügy és humán menedzsment szakterület)