2017-03-07

A „Sufrajitsu”: Hogyan védték meg magukat a többszörös, felfegyverezett túlerővel szemben a jogaikért küzdő nők a harcművészet segítségével?

suffrajitsu

Edith Garrud egy 150 centis nő volt, aki nem volt ellenfél egy akkori londoni rendőrnek akinek minimum 175 centiméter magasságot kellet elérnie. De Edith-nek volt egy titkos fegyvere. Ő volt az egyik első nyugati nő aki küzdősport oktató lett és a férjével közösen vezettek egy harcművészet iskolát ahol a japán eredetű jiu-jitsut oktatták. Ő tanított önvédelmet a szüfrazsetteknek és így nagy szerepe volt a mozgalom sikeres de hihetetlenül véres kampányában a nők jogaiért.

/Disclaimer: ez a cikk NEM a rendőrség bírálásáról szól hanem az önvédelemről. Akkoriban a szüfrazsettek és az állam  (így a rendőrség) között volt konfliktus./

Az 1910-es évek. A nők nem szavazhattak és nem számítottak önálló gazdasági és jogi személynek. Ez többek között a következőket jelentette: a nők nem örököltek egyenlően, nem lehetett bankszámlájuk, nem rendelkezhettek a keresetükről, nem volt munkaszüneti napjuk vagy betegszabadságuk, nem perelhettek vagy képviselhették magukat és még sok egyéb „jó” dolog.

A leghíresebb női mozgalmat a szüfrazsettek indították el és a célja elsősorban a nők munkához és tanuláshoz való jogának, valamint törvény előtti és vagyoni egyenlőségének kiharcolása volt A mozgalom már az 1860-as években elindult de a parlament évről-évre húzta a döntést így a WSPU (Nők Társadalmi és Politikai Szövetsége) ezt megelégelve radikalizálódni kezdett. Kirakatokat törtek be, postaládákat gyújtottak fel a demonstrációik során. A rendőrség ami addig sem bánt velük kesztyűs kézzel még keményebben lépett fel ellenük és civil férfiak is gyakran bántalmazták őket.

Az események 1910 november 18-án a „Black Friday” napon vettek sötét fordulatot.

A Black Friday napon egy aktivistát bántalmaz egy rendőr és egy férfi

A Black Friday napon egy bántalmazott aktivista fekszik a földön

 

Igen, ma már alig várjuk, hogy Black Friday legyen mert akkor minden olcsóbb de azon a napon 300 női aktivista csapott össze a botokkal felfegyverzett rendőrökkel és férfi önbíráskodókkal amiben 100 nő sérült meg súlyosan és 2-en meghaltak közülük.

Ekkor már Garrud tanította a szüfrazsetteket de addig csak a demonstrációkon hőbörgő néhány férfi ellen kellett használni akik fel akartak jutni a színpadra. Saját maguknak kellett biztosítaniuk a rendezvényeiken akkoriban nem számíthattak a rendőrségre.

A mozgalom vezetője Emmeline Pankhurst volt aki annyira fontos volt, hogy megkérték Garrud-ot képezzen ki egy csapat nőt (kb. 30 fő) a védelmére. Ők lettek a Testőrség. A legkeményebb nők voltak szögesdrótos botokkal felfegyverezve és védelemként kartonnal kibélelt kosztümökkel. A sajtó az Amazonok becenévvel illette őket.

Garrud nem csak harcművészként volt kiváló hanem stratégaként is. Megtanította a szüfrazsetteket, hogyan álcázzák magukat, hogyan játsszák ki a hatóságokat. Egy demonstráció során a Testőrség néhány tagját üldözőbe vette a rendőrség. Ők befutottak Garrud edzőtermébe ahol gyorsan átöltöztették őket női tornaruhába, eldugtak minden gyakorló eszközt és mire a rendőrök odaértek már úgy nézett ki mintha egy átlagos női tornaóra lenne.

A jiu-jitsu tudásra szükségük lett hamarosan 1914-ben a „Glasgow-i csata” néven elhíresült összecsapásban. Pankhurst 4000 ember előtt készült beszélni a Saint Adrew’s Hall-ban de a rendőrség ezt meg akarta akadályozni és körülvették az épületet, hogy letartóztassák. De sikerült bejutnia álruhában úgy, hogy vett egy jegyet és nézőnek adta ki magát. A Testőrség félkörben lezárta a színpadot majd megjelent Pankhorst és elkezdte a beszédet. Fél perc múlva már 50 rendőr rohamozta a színpadot. 50 rendőr küzdött 30 szüfrazsettel és közben 4000 ember hallgatta a beszédet. Végül sikerült áttörniük de csak nagyon nagy nehézségek árán ami jól mutatta Garrud képzésének hatékonyságát.

A jiu-jitsu nagyon jó megoldásokat adott a nőknek azokra a helyzetekre amikor a tömegből megpróbálták őket kiragadni, kontrollálni. Akkoriban (és ma sem nagyon) senki nem számított arra, hogy egy nő ellenállást tud tanúsítani.

Pankhorst minden nőt biztatott, hogy tanuljon Garrud-tól. „A rendőrök ismerik a jiu-jitsut ezért Ti is tanuljátok meg!” mondta az aktivistáknak.

_85878122_punch

A sajtó is felfigyelt Garrud-ra és el is nevezték a stílusát „Sufrajitsu”-nak. Az egyik lap egy szatirikus cikket is megjelentetett róla „A szüfrazsett aki tud jiu-jitsuzni” címmel.

Valószínűleg Edith Garrud gyakorol a képeken.

Valószínűleg Edith Garrud gyakorol a képeken.

Edith Garrud egyszer a parlament előtt szeretett volna demonstrálni amikor egy rendőr odalépett hozzá és azt mondta neki: „Menjen innen mert útban van!” Mire ő azt válaszolta: „Elnézést uram de itt Ön van útban!” és egy válldobással elhajította.  8-O

A nemzetközi nőnap eredete 

1857 március 8-án az aránytalanul alacsony bérezés, a tizenkét órás munkanap és az embertelen munkakörülmények miatt negyvenezer textilipari dolgozó nő tüntetett New Yorkban, de a rendőrség brutálisan szétverte a demonstrációt. Ötven évvel később amerikai munkásnők a veszélyes munkakörülmények miatt vonultak az utcára sajnos eredménytelenül. Pár évvel később több százan vesztették életüket a gyárban kiütő tűz miatt. 1910-ben tették nemzetközivé és a március nyolcadika egy orosz női tűntetés miatt lett a végleges dátum. 1948 óta ünnepeljük mi is március 8-án a (nem csak saját) jogaiért küzdő nőket.

 

Tanulj önvédelmet! A szüfrazsettek kiharcolták rá a jogot és Te most élj vele! Nagyon örülünk ha hozzánk jössz de ha találsz bárhol egy jó oktatót, aki támogató és építi a személyiségedet kezdj el tanulni. Mindegy, hogy krav-maga, jitsu, boksz vagy bármilyen más értelmes harcművészet, küzdősport. Kezd el!

 

Források:

http://www.bbc.com/news/magazine-34425615

http://www.life.hu/drlife/20121108-asszonyallatbol-egyenlo-tars-a-nok-felemelkedesenek-tortenete.html

http://fightland.vice.com/blog/ufc-origins-victorian-london