km5_ikon_jotekonysag
2014-09-08

Veszélyes trendek, amiket szülőként érdemes ismerni II.

Különösen fontos, hogy tudjunk ezekről a trendekről, amellett, hogy a legjobb megelőzési mód továbbra is hogy közeli és bizalmi szülő-gyermek kapcsolat.

Alkoholfogyasztás

childrenalk

Az ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) 2011-es vizsgálata alapján a 16 éves magyar fiatalok túlnyomó többsége fogyaszt valamilyen rendszerességgel alkoholt. A felmérést megelőző egy hónapban nemtől függetlenül a fiatalok kétharmada legalább egyszer ivott valamilyen szeszes italt. A legnépszerűbb alkohol a bor volt. A vizsgálat megmutatja azt is, hogy majdnem minden második fiatal többet iszik egy pohárnál. Csaknem negyedük pedig havonta egyszer részegre issza magát.

A magyarországi alkoholfogyasztásra jellemző, hogy az elfogyasztott szeszesitalok megközelítőleg ötöde házi készítésű vagy bizonytalan eredetű. Mindkét esetben a fogyasztók komoly egészségkárosodási kockázatnak vannak kitéve. Az illegálisan előállított italok sokszor szennyezett alapanyagokból, a technológiai előírások mellőzésével készülnek. Az így készült szeszes italok gyakorlatilag idegmérgek és rákkeltőek.

Amíg régebben az alkohol inkább csak a fiúkat vonzotta, manapság egyre több lány kóstolja meg, sőt fogyasztja rendszeresen.   A WHO felmérései szerint a fiatalkorúak átlagosan 13,2 éves korukban isznak először alkoholt. Alkoholmérgezéssel több lány kerül kórházba, mint fiú (de ez talán azért is van így, mert az ő szervezetük kevésbé bírja az alkoholt). Egy tanulmány szerint, ha a tinik már 15 éves koruk előtt inni kezdenek, csaknem négyszer nagyobb az esély arra, hogy később – felnőttkorukban – is komoly problémáik lesznek az ivással és az alkohollal. A fiatalok jellemzően olcsó italokat isznak, ami sokkal jobban károsítja a szervezetet, főleg a májat és az eszméletvesztés könnyebben következik be.

Bátorságpróba, “Challenge”

children8

A játékra főként a megfelelési és bizonyítási vágy sarkallja a fiatalokat: olyan mértékben meg akarnak felelni a kortárscsoport imázsának, hogy nem törődnek a veszéllyel. A kamaszok, fiatalok manapság mintegy ott laknak, ott élnek a közösségi oldalon, ott alakítják ki és ápolják kapcsolataikat, a telefonjukon állandóan kezelik a Facebookot. Nincsenek tisztában a mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeivel, és ez csak felerősíti a kihívás erejét.

Offline bátorságpróba

Fiatalok is, akik egyébként nem alkoholfüggők, társaságban rövid idő alatt nagy mennyiségű, esetenként életveszélyes mennyiségű alkoholt fogyasztanak. A szakirodalom ezt „bunch drinkingnek”, vagyis a szerekkel való korlátlan visszaélésnek nevezi. Életkori sajátosságként is értékelhető, hogy a fiataloknak csekély a veszélyérzetük, ugyanakkor a játékban résztvevőknél egyfajta tudattorzulás tapasztalható: úgy gondolják, ha egyébként a hétköznapokban nem fogyasztanak rendszeresen alkoholt, nem lehet ártalmas, ha egyszerre vedelnek.

Gólyatábor

Az elsős gólyák engedelmeskednek az instruktoroknak, amikor őket kellemetlen helyzetbe hozó, sőt megalázó feladatok elé állítják őket. Bár a szervezők az összes gólyatábori botrány esetében azt állítják, hogy a gólyák önként, kényszerítés nélkül vesznek részt a feladatokban, valójában komoly pszichológiai nyomás van rajtuk. Így „a gólyák – akik közül sokan, miután felvették őket, életükben először készülnek fel arra, hogy teljesen elszakadnak családjuktól, barátaiktól és korábbi lakóhelyüktől – gyakran inkább lenyelik az ellenérzéseiket, hogy ne lógjanak ki az új közösségből″. És egyébként is olyanoknak kellene ellentmondaniuk, akik „éppen azzal a néhány kritikus évvel idősebbek náluk, akik már az ő leendő egyetemük vagy főiskolájuk hallgatói, akik esetleg hallgatói önkormányzatosként a kollégiumi lakhatásukról vagy ösztöndíjaikról dönthetnek majd, akik teljhatalomnak tűnő befolyással rendelkeznek felettük a gólyatábor ideje alatt

“…volt egy biztos módszer arra, ha valakit le akartak itatni, de tudták, hogy mértéktartó. A sört-bort felöntötték egy kis pálinkával vagy valami töménnyel. Előzőleg persze kikísérleteztük, hogy lehet ezt úgy csinálni, hogy az ital ízén ez ne érződjön. Na persze, ha érződött is, senki sem törődött vele. Buli volt, egyetem volt, és egy zárt közösség. Mindenki örült, hogy felvették, és látatlanban is megbíztak bennünk és egymásban.”

“Felépítettek egy több helyiségből álló horrorkastélyt az instruktorok, és egyesével kellett rajta végigmenni. Volt, ahol a rémisztgetés volt a cél, de volt, ahol a színtiszta megalázás. Eleve aki végigvezetett, folyamatosan nyomta a lelki terrort, hogy te gólya vagy, ezt végig kell szenvedni, és senki vagy… Az egyik szobába belépve például egy szervezőn egy műfasz volt, és konkrétan azt kellett leszopni, miközben ketten ordítanak veled, hogy csináld, különben meghalsz, és sose visznek ki. Majd fojtogatva a falhoz nyomnak, és üvöltöznek, hogy valld be, hogy buzi/leszbikus vagy.”

“Le kellett ülni a földre, és olyan tényeket állítani, amelyek az illetővel még nem történtek meg, de ha akadt olyan a társaságban, akivel már megtörtént, fel kellett állnia, és helyet kellett cserélnie azzal, aki az állítást mondta. Csak az ízelítő kedvéért: „Már szoptam faszt az erkélyen. Nekem még soha nem verték az arcomra. Már dugtam két pasival egyszerre.”

forrás: index.hu, magyarinfo.hu

Online (‘feltöltött’) bátorságpróba

face

Internetes videót készít a fiatal magáról egyedül vagy a barátai társaságában, amit feltesz a közösségi oldalra. Legtöbb játéknál valaki kihívta őt és ő is megnevezhet emberelet, akiknek ezt meg kell tennie. Aki ellenáll, arra sokan ráírnak, gyalázkodnak, akár ismeretlenek, ezt angolul ‘shit stormnak’ nevezik.

Egy fiatal számára amúgy is nagy a nyomás, hogy megfeleljen a társai elvárásainak és hogy vagány is legyen, így nagy lelki nyomás alá kerül, ha kihívják, mert hirtelen egy online társasági esemény kellős közepén találja magát. Ismertté váltak esetek, amikor felnőtteket hívtak ki. Amikor visszautasították a kihívást, ismeretlen emberektől, köztük felnőttektől is gyalázkodó tartalmú üzeneteket kaptak, volt közte olyan ‘kívánság’ is, hogy haljanak meg, ha ilyen gyávák.

A legnagyobb veszélynek azok vannak kitéve, akik egyedül vannak a bátorságpróba idején, a legtöbb haláleset a körükben tapasztalható, hisz senki sem tud elsősegélyt nyújtani nekik vagy kihívni a mentőket. A játékban sajnos egyre fitalabbak is részt vesznek a hatóságok és az aggódó szülők és civil szervezetek 11, 12 éves lányokat és fiúkat is találtak a felvételeken. A legfiatalabb ismert résztvevő 9 éves, szerencséjére idejében részesült kórházi ellátásban.

condom

Condom Challenge (‘kotonszívás’) – az illető gumióvszert dug fel az orrába és a száján át húzza ki. E mutatvány nem más, mint egy kellemetlen érzéssel járó, rosszul megválasztott adrenalinnövelő, igen veszélyes bátorságpróba, ami akár tragédiával is végződhet.  A mutatvány életveszélyes is lehet, hiszen könnyedén fulladást okozhat.

letöltés

Vodka eyeballing (‘vodka a szembe’)– a módszer lényege, hogy a vodkát  - amint azt a neve is jelzi – egyenesen a szemgolyóba töltik. A dolog másik veszélye, hogy az eyeballing után tapasztalt fájdalmat sokan a másnaposságnak tudják be, vagy félnek orvosi segítséget kérni, pedig a károsodás mértéke szakszerű elsősegély nélkül visszavonhatatlan lehet. A vodka alkoholtartalma 40-50 százalék, könnyen okozhat égést és hegesedést a szaruhártyán. Amennyiben a hegesedés súlyos, akár vakságot is okozhat. Ugyanakkor gyulladást és trombózist – vérrögképződést az erekben -  is előidézhet úgy, hogy csak nagyon kevés alkohol szívódik fel.

fire-challenge

Fire Challenge (‘önfelgyújtás’)-  kihívott leönti magát alkohollal vagy bekeni magát, majd meggyújtja azt, és az erről készült videót megosztja a közösségi oldalon, egyúttal újabb jelöltet nevez meg. A legtöbb esetben a mellkast gyújtják meg, de van aki nagyobb területet ken be. A neten keringő felvételek nem mutatják a súlyos égési károsodásokat, amik az esetek túlnyomó többségében örökre megmaradnak. A videók többségében nem tudták időben eloltani a tüzet a résztvevők, sem a mellettük állók, mert sokkos állapotba kerültek.

neknomination2

NekNomination - Lényege, hogy szokatlan körülmények között vagy rövid idő alatt fogyasztanak alkoholt, és a sztorit feltöltik az internetre. Ittas állapotban elkövetett tetteket dokumentálnak bátorságuk és kreativitásuknak bizonyítékaként fiatalok és utána megnevezik a kihívottakat. Az őrület sörrel kezdődött, de már egyre nagyobb alkohol mennyiségeket  és egyre szokatlan keverékeket találnak ki a fiatalok egymást túllicitálva. Egyre nagyobb verseny alakult ki, hogy minél merészebb bátorságpróbákat találjanak ki, így sokszor emészthetetlen dolgokat, pl. benzint, vizeletet, élő aranyhalat is elfogyasztottak vagy cigarettát nyomtak el magukon vagy wc kagylóból ittak. Emellett sokszor extrém sportokra jellemző kaszkadőrmutatványokat hajtanak végre, ami az alkohollal leterhelt szervezetet valósággal sokkos állapotba hozza. A halálesetek egy része pont ennek a sokhatásnak köszönhető, amelyből nem lehet őket újraéleszteni.

Camel Toe Challange (‘tevepata’ kihívás) szűk  nadrágba, alsóneműben vagy cicanadrágban kell fotót csinálni magáról a kihívottnak, ahol látszik a nemi szerv alakja,, ami ebben az értelmezésben tevepatához hasonlít. Elvileg ez a rákra hívná fel a figyelmet a kezdeményezés.

Offline és online világ összefonódása

Több index.hu-hoz beérkezett beszámoló szerint a szervezők nem egy gólyatáborban a meztelenre vagy félmeztelenre vetkőztetett gólyákról felvételeket is készítenek, miközben az elsőévesek mobiljait elkobozzák, nehogy le tudják buktatni őket. A gólyákat tudtuk nélkül, például álmukban fotózhatják, úgy, hogy a ruháját is felhúzzák így intim testrészeit is le tudják fényképezni. Ezután könnyebb rávenni a gólyákat feladatok teljesítésére, mondván a képek különben a közösségi portálokon fognak kikötni.

Tippek

  • az alábbi cikkekben található infó az alkoholról, amit meg lehet osztani a gyermekkel egy bizalmas beszélgetés keretében,
  • maradjon két gyermek józan, így támogathatják egymást és tudnak beszélgetni is,
  • táncoljon, aktív szereplője lesz a bulinak, nem itatják, hogy feloldódjon,
  • legyen mindig egy teli alkoholnak tűnő ital a kezében,
  • házibuliban lehet dj vagy csapos, így szintén elfoglalja magát és kevesebb italt nyomnak a kezébe,
  • óránként egy ital (0,35 l sör, 1,5-2 dl bor vagy 2-4 centnyi tömény szeszes ital) fogyasztása esetén a máj képes feldolgozni az alkoholt. Próbája magát maximum 3-4 italra meginni egy 24 órás perióduson belül. 
  • a parti előtt egyen kiadós vacsorát. Az ivás előtt közvetlen egyen, nassoljon, majd igya az egy sört, utána pedig egy kis vizet vagy gyümölcslevet még mielőtt egy másik sört inna,
  • nyugodtan jöjjön el egyedül a buliból, ha nem érzi jól magát vagy elfáradt, feltöltött mobil, taxi kártya/pénz és telefonszám mindig legyen nála, telefonáljon haza, hogy elindult,

  • beszéljenek meg egy kulcsszót amit ha bajban vagy is el tud mondani telefonon, smsben, több applikáció is található, mely segély smst küldd, ha baj van. 

Különösen veszélyes: ha a szeszes italt koffein tartalmú itallal keverik, a fiatal úgy vélekedik állapotáról, mintha kevésbé lenne részeg, mint amilyen állapotban igazából van. Ennek hatására sokan tovább isznak, vagy ami még veszélyesebb, vezetésre alkalmasnak tekintik magukat, és a volán mögé ülnek. A keverék jobban stimulálja az azt fiatalokat, hamarabb lesz jókedvük, mintha csak alkoholt ittak volna. Azonban nem olyan hatással van az indulatokra és a gátlásokra, mint tisztán az alkohol.

Szakcikkek gyűjteménye

Alkoholfogyasztás veszélyei

A fiatalok alkoholfogyasztási szokásai

A tini ivászat figyelmeztető jelei

Mikor valószínűsíthető a tini alkoholizmus?

Az alkoholizmus fogalma

Az alkohol-betegség stádiumai sorozat

Alkoholizmus tünetei és kezelése

“Mint szegény Jóska bátyád” – Alkoholizmus Magyarországon – I.