2016-03-19

Hogyan ismerd fel a ragadozót?

Egy ismerősöm története a zaklatójáról rádöbbentett a szakadékra, ami a zaklatás súlyosságának megítélése és annak potenciális következményei között tátong, ezért úgy éreztem, hogy van létjogosultsága egy olyan gyorstalpalónak, ami felkészíti a lányokat a Ragadozók felismerésére.

A cikket Csáti Béla írta és tökéletesen összefoglalja azt, amit érdemes tudnod. Béla civilben válságmenedzser ezért tudja milyen az, amikor már nagy baj van és gyorsan kell jó döntéseket hozni nagy nyomás alatt. Sokkal jobb megelőzni a bajt! /Erik/

Ragadozó

Olyan pasi, akinek van valamilyen célja Veled, amit attól teljesen függetlenül akar megvalósítani, hogy Te azt alapesetben akarod-e vagy sem. A Ragadozó alapállása az, hogy ő úgyis akkora nyerő, hogy majd menet közben meggyőz Téged arról, hogy Te is akard, amit ő jónak lát számodra. Amúgy, ha ez nem sikerül, akkor meg már úgyis kontrollál majd annyira, hogy kényszerítsen.

Profil

Azért különösen veszélyes a pasi, mert nem illik bele a tipikus „ellenségképbe”, ezért kétségeid vannak, hogyan kezeld őt (érzed, hogy valami nem stimmel vele, de neveltetésed tiltja, hogy nyíltan bunkós és ellenséges legyél vele). Lehet ismerős is, pl. a szomszéd Pisti, akivel együtt nőttetek fel.

A múltban meg kellett tanuljon alkalmazkodni (manipuláció), mert átlagos vagy annál kicsit gyengébb fizikuma miatt, nyers ereje nem volt elég az érvényesüléshez; az átlagosnál intelligensebb, de nem feltétlenül művelt, vagy okos. Legtöbbször nincs testvére, vagy ha van, ő a kisebb vagy gyengébb testvér. Csonka család és/vagy traumatizált gyermekkor is tipikus.

Célja

Totális kontroll alá vonni, majd lelkiismeret furdalás nélkül manipulálni az áldozatot, és szükség esetén kényszeríteni a célja(i) elérése érdekében.

Ragadozó típusai

- Szoft: nem érdekli, mit érez az áldozat, csak a saját célja, de azt manipulációval és (testi kényszert kivéve) minden lehetséges eszközzel (pl. érzelmi zsarolás) igyekszik megvalósítani. Egója kiszolgálása végett, azt szeretné elérni, hogy az áldozat önszántából akarja azt (és csak azt) amit ő akar. Tárgyiasította az áldozatot, de nem lépte még át a testi kényszer küszöbét. Ha nem sikerül elérni a kontrollt szoft eszközökkel, akkor leszáll az áldozatról (Az áldozat csak egy rohadt ribanc, aki nem érdemes rá, hogy a Ragadozó tovább pazarolja rá az idejét – ego-sérülés nélkül kifarolt a szituból)

- Hard Core: a fentiek mellé, ha nem tudja az áldozatot rávenni, hogy magától akarja, amit a Ragadozó diktál, akkor átfordul gyűlöletbe és már megalázni, szenvedni akarja látni. (Mit képzelsz te magadról?! Azt hiszed, hogy nem vagyok elég jó hozzád? Nem akarsz leereszkedni hozzám?!) – addig spannolja magát, amíg a dühe eléri a kritikus tömeget és valamilyen formában robban, erőszakossá válik)

A Ragadozó megalkotja a profilodat

- Családi háttered felmérése. A randi során, interjú kérdésekkel igyekszik tisztázni a családmodellt, ahonnan az érkezel (normál / csonka család; erős apa modell, tekintély elv; stb. – ez támpontot ad számára a követendő taktika kiválasztásánál)

- Korábbi traumáid felmérése. Ez nagyon fontos, a követendő taktika kiválasztásához.

- Egyéni értékrended felmérése: ártatlan kérdésekkel (pl. Mit tartasz fontosnak egy jól működő párkapcsolatban? Mi volt az, ami nem működött az ex-eddel?) felméri, hogy mit értékelsz – magyarra lefordítva, a kaméleon előzékenyen megkérdezi Tőled, hogy milyen színű álcát vegyen fel, hogy biztosan működjön a megtévesztés…

A Ragadozó taktikái:

1. Ledominál: Erős apa modelles háttérrel jössz, vagy olyan traumád van, hogy működik nálad a tekintélyelvű megközelítés.

2. Fagyasztás: ismerve a traumádat és a lefagyást kiváltó „triggert”, előidézi a neked trauma újraélését és „visszalök az időben”, hogy lefagyj. Egyszeri alkalomra javallott taktika, mint az egynapos kontakt lencse.

3. Megsajnáltatja magát: ha a felmért traumáid, vagy pszichológiai profilod alapján hajlamos vagy a másokról való (túlzottan) önzetlen gondoskodásra, akkor ez is működhet (ez is egyfajta függési viszony)

4. Lelkiismeret furdalás előidézése, érzelmi zsarolás: folyamatosan hangsúlyozza, hogy már eddig is milyen sokat feccölt a kapcsolatba, és neki valami jár a befektetett energiáért.

5. Hasonulás: a közös trauma alapján, megértést és biztonságot ígér, nem ítélkezik feletted. Azt állítja, hogy ő is átélte a traumáidat, és az az érzésed, hogy végre megtaláltad az embert, aki igazán megért.

Vészjelek (randin):

1. Aszimmetrikus információ közlekedés: sok információ gyűjtő kérdést tesz fel, ugyanakkor kevés ellenőrizhető (!) infót árul el magáról (lehet sok kamu sztori és általánosság)

2. „Állat szelídítés”: ki-be járkál a személyes zónádban az engedélyed nélkül (!), közben testbeszédével barátságot és természetességet sugall. Annyira bizalmaskodó, mintha már ezer éve ismernétek egymást (és nem a második randin lennétek), pedig erre semmi nem jogosítja fel az eddigi kapcsolatotok alapján. Megszokod, hogy ő így viselkedik, de mivel eddig X esetben nem történt baj, amikor ki-be járkált, többé már nem tekinted potenciális fenyegetésnek a ki-be járkálását és leereszted a fedezéket.

3. Indokolatlan magabiztosság: az induló kapcsolat ellenére (amikor is még nem kellene nyeregben éreznie magát) nagyon magabiztos, fel sem merül benne, hogy volna okod ellenkezni.

4. Döntések illúzióját adja csak meg neked:

a. pl. nem akar a te tempódban haladni és igazi választást adni neked (randi végén kérd, hogy ő adja meg a telefonszámát Neked, és bízza rád a döntést, hogy a látottak alapján akarsz-e találkozni vele. Akkor nálad a döntés és Te hívod fel a helyett, hogy ő elkérné a számodat);

b. vagy eldöntheted, hogy milyen ruhát veszel fel ahhoz az esti programhoz, amit ő már leszervezett a te megkérdezésed nélkül.

Ha Ragadózóval kerülsz szembe:

- NE villogj azzal, hogy milyen küzdősportot űzöl, vagy milyen gázspray van nálad, mert ezzel lemondasz a meglepetés erejéről, és lehet, hogy a nemi erőszakot meg sem kíséreli azelőtt, hogy le nem ütött hátulról (kravos a csaj, inkább nem kockáztatok és leütöm előtte)

- Amit Erik mondott, az az EGYETLEN, ami működik: határozott, egyértelmű felszólítás (HAGYJ BÉKÉN!) ismételgetése (ha bármi mást csacsogsz, NEM fogod kidumálni magad. Ezt a rendőr pszichológus hölgy sajnálatos tragédiája is alátámasztja .)

- SEMMIT NE HIGYJ EL ABBÓL, AMIT MOND!!!