km5_ikon_onvedelem
2014-10-02

Miért természetes rendszer a Krav Maga?

Krav Maga relatíve új önvédelmi rendszer, ezért a jelen fegyvereit és erőszakos szituációit állítja a középpontba. Ezen tulajdonságai miatt az egyik leggyorsabban terjedő önvédelmi rendszer a világon.

kravoltutalán

A Krav Maga hazánkban egyre ismertebb, hiszen már 12 éve jelen van.

A Krav Maga innovatív rendszer, folyamatos fejlesztés alatt áll. A profik/mesterek új technikákat keresnek, hogy tovább javítsák a hatékonyságot.

Átfogó rendszer

krav4

 

 

A Krav Maga nem csak a fizikai kontaktusról szól. Sőt! A Krav Maga modern rendszerként az önvédelmet tágabb alapokra helyezi.

A megelőzésnél nincs jobb megoldás, az éberség elsődleges. A környezet megfigyeléséből következtethetsz a potenciális veszélyforrásokra, támadókra. Nem vállalsz felesleges rizikót, amint felismered, inkább elkerülöd a kockázatos helyzeteket és elhagyod a terepet.

Az összetűzések gyakran megfelelő hozzáállással, kommunikációval (testtartással, beszélgetéssel) elkerülhetők. A verbális támadásokra sem a legjobb megoldás a fizikai agresszió. A legfontosabb a testi épség megóvása, a sérülés elkerülése, így csak akkor harcolsz, ha feltétlenül szükséges.

Amennyiben nincs más lehetőséged, akkor megvéded magad, használod a technikákat. A meglepetés ereje nagyon fontos, védekezel és ellentámadsz egyszerre. A cél ekkor sem a másik legyőzése, hanem a helyzetből való szabadulás, hogy biztonságba helyezhesd magad, társaid, értékeid (pl. táskád). Az ellentámadással időt nyerhetsz a helyszín biztonságos elhagyására, segítségért kiáltva felhívhatod a támadásra a figyelmet. Amennyiben már érzed, hogy erre képes vagy, nagyban fogja növelni az önbizalmadat és a biztonságérzetedet is. Ez hozzájárul ahhoz, hogy tudatosan elkerüld az áldozat szerepet. Az edzéseken fontos szerepet kap a harmadik személy védelme. Képessé válsz idővel arra, hogy sokkhatás alatt is el tudd vinni társadat a tett helyszínéről, akkor is, ha lefagy és ellenkezik.

Természetes rendszer

online-collection-system-problems

 

A Krav Maga fő értéke a technikák, mozgások egyszerűsége. Ezért könnyű elsajátítani. A Krav Maga arra alapul, hogy nincs két ugyanolyan támadás, ezért improvizálni kell azok megoldásában is, és ezért fontos a személyes kreativitás. „Nincsenek szabályok”, itt alapelveket ismerhetsz meg, ez teszi rugalmassá és könnyen alkalmazhatóvá az önvédelmi rendszert.

Ahelyett, hogy előre elhatároznod, milyen mozdulatokat végzel majd, ösztönösen tudod alkalmazni az önvédelmi technikákat. Ennek alapja, hogy a Krav Maga a test természetes reflexeiből, mozgásából indul ki, így megvédheted magad a stressz és a hirtelen támadás sokkja alatt is. És ez az oka annak is, hogy a Krav Maga alap szinten nagyjából 2-3 hónap alatt elsajátítható.

Az edzések során sok mozgásmintát látsz, ahogy helyzeteket oldasz meg. A mozgások ismétlésével, rendszeres edzéssel ezek automatikussá válnak. Az ösztönös mozgás-koordinációt és reakció-készséget időbe telik elérni, ezért az alap mozdulatokat be kell gyakorolni az edzéseken a siker érdekében :) . Egy idő után azonban képessé válsz arra, hogy az ösztöneidre tudj hallgatni.

Az erőre alapuló, ki-ki alapon megvalósuló konfrontációk helyett az ellenfél testének gyenge pontjait (nyakát, térdét stb.) kell ismerni, ennek kihasználásával lehet előnyhöz jutni. Ez az oka, hogy egy nagyobb, erősebb támadót, vagy több ellenfelet is lefegyverezhetsz a képességeid és az alkalmazott Krav Maga technikák által.

A Krav Maga felkészít különösen a késsel, vagy egyéb éles tárgyakkal történő támadásra, míg a test természetes „fegyvereit” használja önvédelemre. Emellett a környezetet, egyszerű eszközöket is alkalmi fegyvereknek tekint. A Krav Maga segítségével a leghétköznapibb tárgyakat is a védelmedre használhatod fel, egy üveg, vagy egy baseball ütő mellett például az esernyődet, hátizsákodat, vagy műanyag flakonodat.

Edzés, fejlődés

krav5

A Krav Maga az esélyekről szól. Minél többet tanulsz, annál nagyobb eséllyel tudod megvédeni magad – leginkább azért, mert elhiszed, hogy képes vagy rá. Így vagy már nem is foglalkoznak veled a “ragadozók” (mert nem éri meg), vagy pedig ha igen, megoldod a szituációt.

A képzés folyamatos edzésekből és alkalom-szerű szemináriumokból áll.

A Krav Maga nem csupán önvédelmi szempontból hatásos. Az edzések eredményeképp fizikai, testi fejlődést is tapasztalsz majd. Szálkásodni fogsz, amennyiben van súlyfelesleged, csökkenni fog, kezeid, lábaid és a vázizmaid erősödni fognak. Sokkal energikusabbnak és erősebbnek fogod érezni magad, anélkül, hogy testessé, nagydarabbá válnál. Fittebb leszel, a szív-és érrendszered nagyobb kapacitással tud majd dolgozni. Feltöltődsz energiával és nő az állóképességed.

A fizikai mellett a mentális fejlődés is fontos része a Krav Magának. A Krav Magára jellemző a ‘Nem-adom-fel’ szellem, és ez azt is jelenti, hogy az edzéseken is igyekszünk a legtöbbet kihozni a gyakorlásból. Az edzésekkel napról napra nő az önbizalmad, egyre jobban érzed magad, szervezeted képes lesz stresszhatás alatt is természetesen reagálni. Javul a probléma megoldó képességed. Az edzéseken kiengedheted a gőzt egy feszült nap után, és egy klassz csapat tagja lehetsz. Jól érzed magad a bőrödben, és tudni fogod, hogy ha kell, harcolni fogsz.