Mit és hogyan tanítunk?

Nos a kérdés jogos, hiszen Ti bíztok bennünk mi meg még soha nem mondtuk el. 1 mondatban összefoglalva:

Konfliktusok megoldását alapelvek mentén. Mindjárt ki is fejtem bővebben.

2005-ben volt az első oktatói kurzus Magyarországon. 12 éve volt és 3 hétig tartott. De 2 mondatra ma is emlékszem, amik arra az útra tereltek amin ma is haladunk. A tanfolyam első reggelén félkörben ültünk az oktatónk (Amnon) előtt és éppen bemutatkoztunk. Ő ezzel a mondattal nyitotta meg a képzést: „Ha már ismered a szabályokat megszegheted őket.” El kellett telnie 4-5 évnek mire rájöttem ez mit is jelent, de jobb később mint soha. Szóval végeztünk, szép volt, jó volt és az oktatói oklevél átvétele után a másik tanárunkkal Tamirral beszélgettünk. Elég sok minden elhangzott de számomra a lényeg ez volt:„Ez a kezdet! Menjetek, nézzetek szét a világban és tanuljatok!”

Ezt nagyon komolyan vettem és elkezdtem tanulni. Rajtam kívül ezt még Szabó Balázs és Tóbiás Matyi tették meg, akik már akkor is kiváló harcosok voltak. Elmentem és tanultam ahol csak tudtam. Vertek meg ringben, tatamin, ketrecben és birkózó szőnyegen is. És szép lassan az évek alatt megértettem mit is jelent az, amit Amnon mondott a szabályokról. A krav magában nincsenek szabályok. De pont ez okozott nekem is és a tanítványaimnak frusztrációt. Nem voltak keretek. És ha nincsenek keretek nem tudsz min átlépni. Ha nem ismered a játékszabályokat nem tudsz csalni sem!

Ezért úgy döntöttem, hogy a tanítványaimnak mindig először az adott probléma versenyben is szabályos megoldását fogom tanítani. Nem kell, hogy klasszis ütők vagy birkózók legyünk de az alapokat ismerni kell. Nagyon jó példa a lefogásokból szabadulás. Sokat szoktunk ilyenkor állva birkózni. Miért? Mert hiába akarsz te nyúlni a másik szemébe ha közben rosszul tartod magad és mire odanyúlnál már jól földhöz vágtak. De ha tudod magad stabilizálni mert ismered az alapokat már nyomhatod a szemét és rúghatod az ágyékát a parasztnak. A krav maga rendszerében van egy-két apró lyuk de ezeket tökéletesen be lehet foltozni egy kis alapozással és így már tényleg a legjobb amit kaphatsz. Így alakult ki, hogy ma már az iskolánkban alapelvek mentén tanítunk nem pedig technikák mentén. Oktatóként sokkal több energiát és felkészülést igényel, de megéri, mert sokkal gyorsabban értitek meg a problémát és így a megoldást is.

Ahogy az előző cikkben írtam rájöttem, hogy nem csak a harcból áll az önvédelem. Szükséges de nem elégséges kritériuma. És itt térünk mi el igazán a többiek gyakorlatától. Az általános KMG (Krav Maga Global, ez a szervezet amihez szakmailag tartozunk) felfogás szerint az önvédelem 3 pilléren áll:

  1.  Önvédelmi technikák
  2. Harci és taktikai képességek
  3. Harmadik személy védelme

Fontos, hogy ezek pillérek. Egymás mellett helyezkednek el és tartják a födémet, ami az önvédelem. Én úgy gondolom, hogy nem csak a küzdősport és harcművészet világából tudnék hasznos dolgokat hozni, hanem más önvédelemmel foglalkozó szakemberektől is. Persze ezzel eretneknek számítok de hát már megszoktam. Nem csak Eyal Yanilov (KMG vezető oktatója és egy zseni) létezik! Van még pár arc (pl.:Kipp, Miller, DeBecker,…) akik sokat tanulhatnának Eyal-tól technikákat de a látásmódjuk és megközelítésük sokkal szélesebb spektrumban mozog, mint a KMG-é.

Drawing

Ma már így, egy piramisnak látom az önvédelem kontinuumát, ahol az Éberség és a Határok felállítása az alapjai annak, hogy képes legyél a Harcra amikor kell. A Harc része a krav maga aminél nincs jobb ezt bátran állítom. De mennyivel jobb ha olyan képességek is a birtokodba kerülnek amik segítenek a mindennapi konfliktusok megoldásában is.

Először is a legtöbb utcai támadás nem úgy kezdődik, hogy valaki odalép és üt. Van ilyen is. De a támadók sokkal tapasztaltabbak és ravaszabbak mint Te! Ez a munkájuk vagy a hobbijuk. Mindegy is, mert mire találkozik veled már egy tucat ilyenen túl lesz és meglesz a taktikája arra, hogyan érje el azt, hogy ne tudd használni a fegyvertáradat. Amikor Te azon gondolkodsz „Vajon most üthetek? Anyukám erre mit is mondott?” Ő már le is csapott. Ezért fontos, hogy megtanulj Ébernek lenni és képes legyél a Határaidat felállítani. Egyszerű? Igen. Könnyű? Nagyon nem! Tanulható? Szerencsére igen.

Másodszor pedig nem lehet mindent sajnos ütésekkel megoldani. Nagyon jó lenne. Én ezt mindennap átélem de lehet? Lehet csak nem kifizetődő. Mennyivel jobb ha képes vagy felismerni az érzelmeidet és a meglévő testi, mentális állapot mellett is jól dönteni! Ez hozza az előléptetést a jobb vizsgajegyet és a magánéleti konfliktusok feloldását, elkerülését is.

Összefoglalva az órán krav maga technikákat tanítunk alapozással azok a legjobbak. De eljárunk más stílusokat is tanulni, mert a tanítási módszereikből át tudunk emelni hasznos eszközöket. Nagyon jó dolog a másikat ütlegelni és ezt csináljuk a legtöbbet. De a csak Harc központú látásmódból kilépve próbálunk a szituációkon keresztül megismertetni saját magaddal, a reakcióiddal konfliktus helyzetekben és eszközöket adni a kezedben a megoldásokhoz.