Női önvédelem

Krav Maga szemlélete

Krav Maga azon kevés rendszerek egyike, ami civil gyökerekkel rendelkezik, így uniszex, mindkét nem számára nyújt használható önvédelmi technikákat. Még a Krav Maga katonai ága is uniszex, hiszen Izraelben a nőknek is hadkötelezettségük van, számukra ugyanúgy a kiképzés része a Krav Maga, emellett nagyon testőrként is dolgoznak. Az országban a nők ugyanúgy hordanak fegyvereket magukkal napi szinten, így az önvédelmi rendszer szemléletében tartalmazza a nők egyenrangú partnerségét.

Ezért egyáltalán nem jellemző külön női önvédelmi csoportok indítása a Krav Magában. A nőket férfiak támadják meg a legtöbb esetben. Hogy tudnának csak nőkkel hatékonyan gyakorolni és felkészülni, megszokni a stresszes szituációkat?

KM5 Női önvédelem

KM5 Önvédelmi Iskola ajtaja nyitva áll a Hölgyek, Lányok előtt. Erik 2005 óta oktat és a kezdetektől fogva ösztönözte a Hölgyek csatlakozását kedvezményekkel.

A Krav Maga rendszere alapból úgy van kialakítva, hogy a védekezéssel egy időben a támadó lágyrészeit és nehezen védhető helyeit támadják, ezt pedig lehetővé teszi, hogy sokkal erősebb támadó ellen is tudjunk időt nyerni az elfutáshoz. Mert az önvédelem nem arról szól, hogy legyőzzük a másikat és szétverjük. Ez egy nagy tévhit.  Amikor ezt a tévhitet el tudjuk vetni, látszik a legjobban, hogy nőként van jogunk és minden esélyünk is megvan az önvédelemre.

Legjellemzőbb támadások: elkaphatják és megszorítják a csuklódat, hátulról lefoghatnak, oldalról érkező ütéssel támadhatják az arcodat, elkapják a hajadat és így cibálnak. Nőként legjobb eredménnyel az ellenséged szemét, gégéjét, lágyékát tudod megtámadni, miközben ezzel párhuzamosan véded a fejed, véded magad. Ezért nem számít mekkora az elkövető, mert, ha tökön tudsz rúgni őket, mindegyiknek nagyon fájni fog… azt pedig, hogy hogy jutsz el a tökön rúgásig, megtanulod az edzéseken:).

Milyenek az órák?

Óráinkon a lányok szeretnek egymással gyakorolni, ez teljesen rendben van. Ilyenkor a külső szemlélő azt gondolná, hogy de aranyosak :) . Aztán amikor férfiakkal kerülnek össze, akkor lehet meglepődni :) . Minden órán kéri Erik a vegyes páros gyakorlást, ez nálunk a legtermészetesebb. Az is, hogy a férfiak egyenrangú partnereként tekintenek női tanítványainkra. Ettől függetlenül leveszik nekik a párnákat és odaadják a szőnyeget és előre engedik őket. Van ilyen hely :) .

A mi tanítványaink egyáltalán nincsenek megijedve a férfiakkal való gyakorlástól és így az évek alatt több esetben a valós helyzetekben sem gondolkodtak sokat azon, hogy megvédjék-e magukat egy erősebb és nagyobb támadó ellen.

 

tovább a Jogos védelem oldalra

tovább a Krav Maga oldalra

tovább az Órarend oldalra

vissza a lap tetejére