km5_ikon_teljes_onvedelem
2012-02-06
Tények-Tévhitek

Rajtakaptad a betörőt? Január 1-től lelőheted! Mégsem?

Január 1-től alkotmányos jog lett az önvédelem. De a hangzatos marketing nyilatkozatok miatt sok a félreértés az új törvénnyel kapcsolatban, ami akár börtönt is jelenthet a védekezőnek!

Sokan örültünk, amikor kiderült, hogy az alkotmányba foglalják az önvédelem jogát. Eddig elég kacifántos és nem magától értetõdõ volt mikor, milyen eszközöket használhatunk saját magunk, mások vagy vagyontárgyaink védelmében. De az elmúlt 1 hónapban kiderült, hogy sajnos lényegében semmi nem változott.

Az egyik visszatérõ eleme volt a fent említett hangzatos nyilatkozatoknak a magántulajdon védelmének erõsítése.

az új törvény szerint:
“…mindenkinek joga van a törvényben meghatározottak szerint a személye, vagy a tulajdona ellen intézett jogtalan támadás elhárításához.”

A legfontosabb tudnivalód, hogy a bíróság ezután is Btk. szerint fog eljárni!

Tehát ha Te éppen rajta kapod a betörõt, amint az ablakon mászik ki a családi ékszerrel, és a hátába eresztesz egy tárat az önvédelmi pisztolyodból az bizony ugyanúgy bûncselekmény, mint eddig.

Ha a betörõ megpróbál megütni, és akkor ereszted bele a tárat, azt szintén nem számít jogos védelemnek.
Testi épséget fenyegetõ támadásra még mindig  nem lehet életet kioltó védekezéssel reagálni. A bíróság még mindig a szükségességet és az arányosságot vizsgálja.
Természetesen az arányosság túllépésének büntetése alól felmentõ ok lehet a felindulás vagy az ijedtség. De ez eddig is így volt.

Ha leütöd a betörõt majd háromszor lábon lövöd, hogy megtanulja egy életre, hogy betörni nem szép dolog az bosszúállás. Ezt szintén még mindig bünteti a Btk..

A másik súlyos félretájékoztatás a megelõzõ védelem kérdésében volt. Ez az, amikor áramot vezetsz a kerítésbe, hogy ne lopják el a terményt. Mindenki emlékszik a híres uborkás esetre, amikor egy gazda áramot vezetett a kerítésébe, mert éjszaka ellopták a kemény munkával megtermelt uborkát. Az egyik tolvaj meghalt és a bácsit bizony elítélték.
A megelõzõ védelem létezik. De nem lehet alkalmas emberi élet kioltására és csak a tolvajnak okozhat sérülést. Szóval, ha nagy buzgón január 1-én 230V-ot vezettél a kerítésbe, inkább kapcsold le, mert ez még mindig bûncselekménynek számít.

Állítólag valamikor idén honatyáink hoznak majd új törvényt, ami bõvíti a védekezõ jogait de, addig is régi szerint kell eljárni. A jogos védelem kérdését Pintér Marci barátom és én is tárgyaltuk már 1-1 bejegyzésben.

Az aktuális törvénytõl függetlenül a legfontosabb mindig az elsõdleges probléma megoldása! Ez a támadás elhárítása. Nálunk semmi olyat nem tanulsz az edzéseken, amit nem használhatnál egy támadó ellen. Ha azon kezdesz el agyalni, hogy mi van a törvényben akkor tuti megszívod!