km5_ikon_onvedelem
2015-01-04

Vannak kérdéseid a Krav Maga választása előtt? I.

Biztosan vannak kérdéseid a Krav Maga edzésekre vonatkozóan.

A gyakori Krav Maga edzésekkel kapcsolatos kérdésekre adott válaszokból összeszedtünk egy szép nagy csokorral ide.

KM5 téli edzőtábor31

A Krav Maga harcművészet vagy küzdősport?

Egyik sem, a Krav Maga önvédelmi rendszer.

A Krav Magát nem a ringbe és nem a tatamira tervezték, nem ott kell használni, hanem az utcán, a hétköznapi életben, hétköznapi támadókkal vagy nehéz fiúkkal szemben. Az utca, a szórakozóhely, a busz vagy bármely lehetséges támadási helyszín nem sportpálya. Ott teljesen más szabályok uralkodnak, vagy egyáltalán nem uralkodnak szabályok. Arról szól a Krav Maga, hogy hogyan válj felkészültté és kellően körültekintővé, emellett pedig arról, hogy megfelelő mentális és fizikai kondícióba kerülj, hogy helyzeteket, problémákat megoldhass.

images 4

Mi a különség a Krav Maga a harcművészetek, és a küzdősportok között?

Más értéke és gyakorlati jelentősége van mindhárom ‘irányzatnak’ és eltérő okokból és célzattal is jöttek létre.

Egyik sem helyettesíti a másikat, de jól kiegészíthetik egymást.  Az utcai hétköznapi önvédelem szempontjából a Krav Magát lehet a leghatékonyabban elsajátítani, mert nagyban alkalmazkodik az egyéni különbségekhez, képességekhez.

A Krav Maga nem épül se szabályokra, sem konkrét mozdulatsorokra, amiket évekig tökéletesíteni kell. Nincs sem formaruha, se ring, se stopper, sem pedig versenyek, sem súlycsoportok, sem korosztályok, sem vesztés, sem nyerés. Nem kell elérned egy rangot, övet, hogy ne érezd már végre magad kezdőnek.

A Krav Maga nyugati szemlélettel közelíti meg az önvédelmet, itt a gyakorlatiasságon, hatékonyságon és az erőkülönbségek kiegyenlítésén van a hangsúly. Azon kevés ‘rendszer’ között található, amik civilként jöttek létre. Kifejezetten alkalmas, elfoglalt embereknek, Hölgyeknek, gyerekeknek és gyengébb fizikumúaknak.

KM5 téli edzőtábor13

Van a Krav Magának filozófiája?

A Krav Magának nincs filozófiája, viszont gondolkodásmódja mindenképpen van.

A fő az életed és szeretteid életének megóvása, védelme praktikusan, gyakorlatiasan és hétköznapokban használható módon.  A védekezés ugyanis mindig a megelőzéssel kezdődik. Ha odafigyelünk, és megpróbáljuk időben elhárítani a veszélyt, kisebb a kockázata a konfliktusnak és az abból potenciálisan kialakuló bajnak, sérülésnek. Sokszor lebecsülik az elfutás gondolatát, mert megfutamodásnak tűnik, de ha az életet és az épséget értéknek fogjuk fel, mindjárt szimpatikusabbá válhat a kitérés. Csak akkor használunk fizikai erőt, ha elkerülhetetlenné válik és akkor is csak a saját vagy szeretteink testi épségünk védelme érdekében. Ezért is tartjuk fontosnak a jogszabályok ismertetését szakjogász által, egy sorozatot indítottunk is e célból.

KM5 téli edzőtábor22

Mitől egyedi a Krav Maga?

A “nem-adom fel” szelem jellemzi és az, hogy a meglepetés erejét használva a védekezés közben egyidejűleg ellentámadást is alkalmaz az ellenfél legsérülékenyebb ‘lágyékrészei’ ellen. Így a méret, életkor, nemi és fizikai különbségek is áthidalhatóak. A gyakorlatban való alkalmazás a legfőbb értéke, így letisztult, hatékony, természetes, reflexszerű mozgásokon alapul. A támadóidat nem érdekli, hogy te már elérted a zen állapotot vagy sem. Minket sem, mert ennek hiányában is meg tudunk tanítani Tiborral az önvédelemre.

KM5 téli edzőtábor32

 

Mit jelent, hogy utcai önvédelem? Mire készülünk fel?

Esetleges kültéri és beltéri fizikai közelharc szituációkra, illetve szóváltások, munkahelyi kényes helyzetek megoldására is.

A gyakorlás révén, kontrollált körülmények között, stressz alatt is képessé tesz arra, hogy aktívan alakítani tudd a helyzetet.  Minél többet gyakorlod, annál kevesebbet fogod használni az utcán és inkább a munkahelyen kamatoztatod a döntéshozásnál, meetingeken. A KM5-nél a legfontosabb a Stresszkezelés eleme, mert ha ellenállóbbá váltál, bármilyen terepen meg fogod tudni állni a helyedet és egy helyzetet inkább kihívásként fogsz értelmezni, mint bénító akadályként.

KM5 téli edzőtábor23

Milyen részekből épül fel egy Krav Maga óra?

Bemelegítés, technikák gyakorlása, erősítés és fejlesztés, összefoglaló játék, levezetés, nyújtás. Változatos edzéseken vannak inkább technikai fókuszú órák és vannak erő-állóképesség fejlesztőek vagy bunyósabbak, de vannak keményebbek és játékosak is. Nincs két egyforma edzés, hiszen az utcán is végtelen az előforduló szituációk variációja. Leginkább úgy képzeld el a Teljes Önvédelem gyakorlati megvalósítását, hogy megtanítom neked, hogyan oldj meg váratlan szituációkat akkor is, ha még nem találkoztál vele.

jscconsultant.co.u

Ki a jó Krav Maga Oktató?

Aki szenvedéllyel és szívvel-lélekkel oktat.

Akinek az a legfontosabb, hogy megtanítsa Neked a Krav Magát, motiváljon, adjon visszajelzést a fejlődésedről. Aki nem végig üli az órát instrukciókat adogatva, hanem állandóan járkál és kapcsolatban van Veled az edzéseken. Aki nem csak a technikákat adja át, hanem megtanít védekezni, támadni, bunyózni. Aki megmutatja, hogy milyen komplex az önvédelem és nem csak abból áll, hogy eljutsz edzésekre és elhiszed, hogy kemény vagy. Aki nem adja fel, hogy higgyen Benned és ahol lehet rossz napod is, mert senki sem lehet tökéletes :) Aki cikkeket ír, folyamatosan képezi magát és megosztja a tudását.

bbc

Nem baj, hanem vagyok sportos?

Egyáltalán nem baj, az első két hétben, egy hónapban tarts ki, amíg a szervezeted fokozatosan hozzászokik a megfelelő szintű terheléshez és utána már Te is fogod bírni a ritmust. Senki sem született olimpiai bajnoknak vagy Krav Magásnak, hanem azzá vált, természetesen ahhoz el is kell kezdeni valamikor az edzést. Ne méricskéld magad másokhoz, bízz magadban és haladj a saját ütemed szerint :) !

kids-science-experiments.oct11.istock

Csak kezdő csoportba jöhetek?

Nem, bármelyik csoporthoz csatlakozhatsz!

A mi meglévő csoportjainkba is értelmes emberek járnak, akiknek van jobb szórakozásuk, mint rajtad röhögni. Az edzések olyan pörgősek, hogy nem lesz időd meditálni a ‘kezdőségeden’, mert rajta kell lenned a szeren :) . Egyébként a meglévő csoportokba járók is voltak kezdők és őket se röhögte ki senki. Sőt! Nálunk az a szokás, hogy a haladók segítik a kezdőket, így sokkal gyorsabban fogsz fejlődni.

letöltés (1)

Mi történik, ha kihagyok egy-egy órát?

Semmi, gyere el a következőre :)

Szerencsére a Krav Maga oktatási rendszere úgy lett kifejlesztve, hogy teljesen kezdőként is el tudod sajátítani az adott technikát és én is tudok külön foglalkozni Veled. Az alapokat (ütések, rúgások) minden órán gyakoroljuk, így erről sem maradsz le. Fontos, hogy tudd a Krav Magát nem lehet úgy megtanulni, mint a kondizást vagy az aerobic-ot, ezért nem is érdemes hébe-hóba járni az órákra.

Nyelvet, táncot, főzést és sakkozást stb. de még az előbb említett két sportot is komolyabban a rendszeres tanulással és gyakorlással lehet elsajátítani. Ezért motiválunk arra, hogy minél több edzésen részt vegyél (havi tagdíj), mert így fogsz tudni profitálni a szakmailag magas színvonalú edzésekből.

Kottek Erik

KM5 Önvédelmi Iskola vezető oktatója

tovább az Órarend oldalra